I love Zrenjanin portal

  • Zr oglasi
  • Univer export
  • Harmonija Zrenjanin
Vesti Zrenjanin

Vanja Ilijev – čuvar gajdi i muzičke tradicije (VIDEO)

Zrenjaninac Vanja Ilijev poznat je u folklorno umetničkim krugovima kao svirač originalnih i autohtonih vojvođanskih gajdi.

On je i igrač i harmonikaš od svoje osme godine, a gajdama, gotovo zaboravljenom i iščezlom instrumentu, posvetio je poslednjih 10 godina. Istovremeno, nametnuo je sebi i zadatak da sačuva pesme, igre i sviranje na troglasnim vojvođanskim gajdama.

-Najvažniji zadatak je da stečeno znanje prenesemo dalje. Zato, kad god mogu, posećujem decu u vrtićima, odlazim toj najiskrenijoj publici „na noge“, i učim ih o ovom instrumentu – kaže Ilijev za naš portal.

Usmenim predanjima od svojih dedova i pradedova, Ilijev je slušao priče o ovom instrumentu. Pre drugog svetskog rata gajdaši su dolazili na slave ili neke važnije datume i bili su ono što bi danas nazvali „one man band“. Prvu priliku da gajde vidi i čuje uživo dobio je na Republičkoj smotri izvornog stvaralaštva u Topoli gde je gledao nastup Maksima Mudrinića iz Sivca koji je ne samo vrhunski svirač več i neko ko gajde pravi.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.
PerSu marketi

-Od tog susreta počela je moja ne samo ljubav prema ovom instrumentu, već i borba i sa gajdama, prikupljanjem materijala, sviranjem, borba sa piskovima kao najmanjim ali i najosetljivijim i najdeficitarnijim delom gajdi. Tada je i samoinicijativno počela i moja misija da svoje znanje predajem mlađim pokolenjima. Poslednjih godina pojavljuju se novi gajdaši i smatram da ovaj trud daje neke rezultate – kaže on.

Kako gajde zvuče i kakva iskustva Ilijev ima u promovisanju ovog instrumenta među decom, pogledajte u video prilogu.

Karakteristične za Vojvodinu su tzv. „velike“ ili „kumovske“ gajde. Zvali su ih i velike banatske gajde. To su gajde sa najvećom „lulom“, najvećom „gajdenicom“ na kojoj se svira. One kreću iz G i najveće su gajde na koje sam ja naišao. Troglasne su zato što imaju jedan melodijski niz, potom rog koji daje kvartu i imaju treći ton koji dolazi pozadi od „borduna“ ili kako deca vole da kažu sa „prdaljke“. Ovakav tip troglasnih gajdi kod nas se pojavljuje još samo u okolini Svrljiga – ukratko nam objašnjava Vanja Ilijev.

 

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh