I love Zrenjanin portal

  • Zr oglasi
  • 3D gradjevinska kuca
  • Harmonija Zrenjanin
Vesti Zrenjanin

Vakcinacija lisica protiv besnila – iz vazduha

Na aerodoromu u Ečki danas je otpočela akcija „Oralne vakcinacije divljih životinja protiv besnila“ koja se sprovodi iz vazduha. Projekat finansira Evropska unija a sprovodi je JAT privredna avijacija iz Vršca.

Izbacivanje oralne vakcine iz vazduha pokazalo se vrlo efikasnim  u zemljama u okruženju – Hrvatskoj, Mađarskoj, BIH, Sloveniji, Makedoniji, a ovo je prvi put de se opsežna akcija sprovodi sa ečanskog aerodroma. Iz devet aviona tokom narednih dana biće izbačeno 330.000 vakcina za oralnu vakcinaciju divljih životinja, prevashodno lisica kao najčešćih nosilaca virusa besnila. Iskorenjivanjem besnila kod lisica, biće zaštićene i domaće životinje kao prva linija koja bi mogla da ugrozi i ljude.

Avioni akcija vakcinacijeAngažovano je devet aviona i 22 člana posade

Vakcina se sastoji iz hranjivog dela – omotača i ampule koja se nalazi unutra. U tečnom je stanju i zaštićena je plastično –aluminijumskim omotačem smeštenim u sredini hranjivog omotača. S obzirom da je izrađen od ribljeg brašna, omotač je primamljivog mirisa i ukuza za životinje. Kada životinja ugrizom probije kapsulu, vakcina dolazi u kontakt sa sluznicom i od tada počinje dejstvo vakcine na imuni sistem. U periodu od 21 dan vakcina se razvija i daje životinji imunitet od besnila u narednih 12 meseci. Ovi mamci nisu štetni i opasni za zdravlje ljudi i domaćih životinja ako se njima pravilno postupa. Vakcina je testirana na psima, mačkama i drugim životinjama i dokazana je njena neškodljivost.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.
I Taxi Zrenjanin

vakcina lisiceVakcinacija lisica

U okviru ove akcije biće bačene 23 vakcine po kvadratnom kilometru

Mamci će se bacati na poljima i površinama gde se nalaze staništa divljih životinja, zbog čega se ne treba plašiti da će se vakcine naći u blizini ljudi. Ukoliko se na otvorenom naiđe na mamac, ne treba ga dirati a ako se već dođe u kontakt sa vakcinom kojoj nije oštećen omotač, dovoljno je temeljno oprati ruke. Ukoliko sadržaj dođe u kontakt sa rukama, bez obzira na odsustvo opasnosti, potrebno je obratiti se lekaru.

Danas je odrađeno 7 od ukupno 77 predviđenih letova neophodnih da se pokrije teritorija cele Vojvodine. U akciji učestvuju 22 člana posade među kojima je i 5 Zrenjaninaca. Aerodrom Ečka odabran je kao najpovoljniji za izvođenje projekta, pre svega zbog svog položaja i mogućnosti koje pruža.

Koordinatori akcije kažu da je ovo idealan period za vakcinaciju divljih životinja i da će se iste sprovoditi dva puta godišnje.

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh