I love Zrenjanin portal

  • Zr oglasi
  • 3D gradjevinska kuca
  • Harmonija Zrenjanin
Vesti Zrenjanin

Vađenje živca – bolje sprečiti nego lečiti

 Manje – više, svi smo doživeli da nas zaboli zub. Razlog za to je uglavnom oboljenje (upala) živca, stručno pulpitis, do kojeg u najvećem broju slučajeva dolazi zbog prodora bakterija iz karijesa u komoru pulpe. Znate li kako uopšte dolazi do toga? Da bismo sve ovo razumeli hajde prvo da vidimo gde je taj živac i kako se on razboli.

 

Zub je građen od 3 sloja. Na površini je gleđ (sjajna, providna i vrlo čvrsta- čvršća od kosti!). Ispod gleđi je dentin (to je ono što daje boju našem zubu). Ispod dentina je jedna komorica (šupljina), u kojoj se nalazi živac, komora pulpe. Bakterije, dakle, mogu da dođu do živca tek kada probiju i gleđ i dentin i tada dovode do pulpitisa, jednog vrlo neprijatnog i jako bolnog oboljenja. Ako vam se to desi, nemojte se zavaravati, ne pomažu tu nikakvi lekovi, nego pravac stomatolog! Jedino moguće lečenje obolelog živca je njegovo vadjenje, odnosno ekstirpacija. Bakterije koje ovo izazivaju nalaze se u karijesu.

 

PerSu marketi

 

Kako izgleda proces vađenja živca?

Prvo je neophodno osigurati da čitava procedura prođe bezbolno. Dakle, u najvećem broju slučajeva prvo se daje anestezija, mali boc koji je uglavnom bezbolan. Jedna varijanta je da vam se u prvoj prvoj poseti stavi lek, koji će 10 – 15 dana delovati i umrtviti živac, a onda dolazite ponovo u ordinaciju i lečenje se nastavlja bez anestezije. Druga varijanta je da se živac odmah pod dejstvom anestezije izvadi. Za koju ćemo se varijantu odlučiti zavisi od slučaja do slučaja.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

Dalje, posebnim instrumentima očistićemo svu infekciju iz zuba. Povremeno je potrebno isprati kanal (u kome je nekada bio živac, a sada su bakterije) i tako u krug. Budite spremni da je lečenje živca dugotrajna procedura. Ovo naročito važi za bočne (zadnje) zube, koji imaju 2, 3, ili više kanala, od kojih svaki posebno treba čistiti i ispirati. Vrlo često ćemo onda ostaviti lek u svaki kanal posebno, koji zatim ostaje tu da deluje od jedne nedelje do mesec dana (zavisno od vrste leka). Tek nakon što ustanovimo da su kanali (komorice u kojima je nekada ležao živac) potpuno čisti i infekcija izlečena, definitvno ćemo napuniti kanale posebnim materijalima.

Sve ovo zahteva puno vašeg vremena, i , premda nije bolno, puno pacijenata se žali da je dosadno. Ukoliko i vi počnete tako da mislite, ono što vam savetujem je da razmislite o tome koliko vremena i koliko truda ulažemo da bi spasili vaš zub. Jer alternativa nije ni lepa ni jeftina: ukoliko se inficirani živac ne izvadi na vreme, zub počinje strašno da boli, da otiče, i dolazi u stanje da se mora vaditi. Tada krezubi prostor dalje možete popuniti ili mostom ili implantom- što tek zahteva vremensku i finansijsku investiciju (već sam vam pisao o tome).

 

Kada je sve čisto, šta dalje?

Zub kome je izvađen živac postaje suv i krt. Pored toga, infekcija koja je došla do živca usput je “pojela” i veliki deo zuba. Sve ovo ćemo lakše ili teže rekonstruisati. Nekada je za to dovoljna plomba a nekada je neophodna krunica. Postoje i situacije kada, pre krunice zub treba ojačati kočičem (nečime što je slično armaturi), ali o tome više nekom drugom prlikom.

Bolje sprečiti nego lečiti

Jedini način da sve ovo predupredite i sprečite jeste da odlazite na redovne preglede kod stomatologa, jednom do dva puta godišnje. Tokom ovih pregleda najveći broj karijesa od kojeg sve kreće biće otkriveno u ranoj fazi, a tada ga je moguće zaustaviti u jednoj poseti stavljanjem obične plombice. Na taj način sačuvaćete i Vaše vreme i Vaš novac!

Stomatološka ordinacija Veliki Osmeh stoji Vam na raspolaganju svakim radnim danom od 09 h do 13 h i od 17 h do 21 h. Besplatan pregled zakažite na telefone 064 146 78 82 i 530 726, putem e-maila na adresu drmarkokosi@gmail.com ili na facebook – u.

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh