I love Zrenjanin portal

  • Zr oglasi
  • Univer export
  • Harmonija Zrenjanin
Vesti Zrenjanin

Uzurpirano 500 hektara poljoprivrednog zemljišta, vrednost useva skoro 30 miliona dinara

Poljočuvari poljučuvarske službe Zrenjanin u Knićaninu su otkrili oko 500 hektara uzurpiranog poljoprivrednog zemljišta. Od toga je 386 hektara zasejano suncokretom, a već je požnjeveno oko 300 hektara – rečeno je između ostalog prilikom obraćanja medijima u Gradskoj kući.

Rezultate rada u prethodnom periodu saopštili su Branislav Lazić koordinator ove službe kao i Blagoje Bogdanović poslovođa .

Ove godine otkriveno je najviše uzurpiranog poljoprivrednog zemljišta, ali je i manje kradljivaca na njivama. Uz pomenutu površinu pod suncokretom  još oko 60 hektara u katastarskoj opštini Knićanin je trenutno pod kukuruzom koji dozreva za 10 dana.

PerSu marketi

U katastarskoj opštini  Botoš i Banatski Despotovac uzurpirano je oko 14 hektara, a za 100 ha postupak je još u toku. Vrednost useva na tih 500 hektara je između 25 i 30 miliona dinara, a novac će biti usmeren u gradski budžet – rekao je Lazić.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

Površina od 500 hektara odgovara površini manjeg sela ili oko površini pet puta većoj od terena „Ling longa“

Drskost bez granica, na meti 1500 lubenica

Tokom prethodnog perioda poljučuvari su  u Melencima sačuvali od krađe 20 hektara deteline vrednosti preo 10 000 evra, a gotovo filmski slučaj imali su u Čenti gde je na meti lopova bilo 1.500 lubenica. Organizovana grupa prosekla je put kroz kukuruz kako bi vozilom došli do lubenica koje su potom natovarili i dali se u beg. Poljočuvari su ih „pojurili“ na biciklima, a  kradljivci su ubrzo napustili vozilo i dali se u beg peške. Ukradeni rod lubenica je spasen, policija je na osnvu tablica na vozilu pronašla kradljivce koji su na kraju „obrali bostan“ –  opisuje jednu od sitaucija Branislav Lazić.

 

Tokom rada poljočuvari se susreću sa mnogim problemima, neprijatnostima kao i trikovima kojima se kradljivci ili u češćem slučaju čitave organizovane grupe kradljivaca služe.  – Uspeli smo da otkrijemo i brojne krađe voća i povrća, drvne građe u količini od 100 kubika kao i 10 motornih testera. U narednom periodu, budući da je u toku žetva suncokreta, mogu se očekivati i požari na strnjištima koje izazivaju nesavesni poljoprovrednici, a isto tako i  šumske krađe, što takođe nije retkost – dodao je  Lazić.

U poljočuvarskoj službi zaposleno je 34 ljudi ko su zaduženi za nadgledanje atara u svim naseljenim mestima na teritoriji grada, kao i u pojedinim rubnim delovima gradskog područja na kojima postoji poljoprivredno zemljište. U voznom parku trenutno je pet „Lada Niva“.  Služba ostvaruje dobru i koordinisanu saradnju sa lokalnom samoupravom i zrenjaninskom policijom.

 

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh