I love Zrenjanin portal

  • Aviv park Zrenjanin
  • Pozorište Zrenjanin
Kultura

U Zrenjaninu nakon tri decenije koncert svetski poznatog pijaniste Kemala Gekića

U sredu, 24. aprila u 20 časova, u zrenjaninskom Narodnom pozorištu „Toša Jovanović“ nakon tri decenije biće održan koncert svetski poznatog pijaniste, Kemala Gekića. 

Tokom večeri, publika će moći da čuje najpoznatija dela iz sveta pijanizma – Šopenove etide, nokturna, balade, poloneze, Listove transcedentalne etide, rapsodije…

Organizatori koncerta su Muzička škola „Josif Marinković“, Udruženje „Fotoexpo“ i Akademija Umetnosti Novi Sad, a pokrovitelj je Grad Zrenjanin.

Karte se mogu kupiti na biletarnici Narodnog pozorišta svakog radnog dana (osim utorka) i subotom pre podne od 10h-12h i popodne od 18h-20h.

Svakoga dana objavljujemo nove video vesti i reportaže iz Zrenjanina na našem Youtube kanalu, prijavite se.
Fordomanija

Kupovinom karata učenicima Muzičke škole „Josif Marinković“ biće omogućeno da besplatno prisustvuju master klasu (seminaru) Kemala Gekića, koji će biti održan 25. aprila u svečanoj sali Muzičke škole, u periodu od 10h do 15 časova.

Kemal Gekić

BIOGRAFIJA:

Kemal Gekić jedan je od najistaknutijih pijanista svoje generacije, čije interpretacije krasi originalnost pristupa, često provokativnog i intrigantnog, ali zato hrabrog i vrlo uverljivog. Ovog nekonvencionalnog, veoma ekspresivnog i tehnički perfektnog umetnika, danas mnogi hvale kao jednog od najvećih i najuzbudljivijih savremenih pijanista. Ono što ga čini toliko posebnim jeste njegov umetnički kredo koji podrazumeva poznavanje svih bitnih činjenica potrebnih za rekonstrukciju originalnih ideja u delima koja svira i moć da ih oživi pred publikom, pružajući, po mnogim mišljenjima, „fascinantne, beskompromisne i uvek nove interpretacije“.

Kemal Gekić svira po čitavoj Evropi, Sjedinjenim Američkim Državama, Bliskom i Dalekom istoku, Kanadi, Sovjetskom Savezu, Japanu, Jugoistočnom Pacifiku i Egiptu. Veliko interesovanje na američkom tržištu poslednjih godina odvelo ga je u mnoge zemlje Južne Amerike. Ovacije na koncertima u Venecueli, Gvatemali, Boliviji svedoče o sve većoj popularnosti njegovih samosvojnih izvođenja. Pune sale na koncertima Kemala Gekića u Japanu privukle su pažnju mnogih univerziteta i konzervatorijuma širom zemlje u kojima održava brojne majstorske kurseve.

Koncerte Kemala Gekića prenose sve veće televizijske kuće: RAI, TV Portugal, HNK (Japan), Poltel, Egipatska TV, NDR, RTV USSR, Intervizija, PBS (SAD) i CBS (Kanada). Za svoje snimke na kojima su istančana i pronicljiva viđenja muzike Hendla, Mocarta, Šopena, Skrjabina i Lista, Kemal Gekić je nagrađivan u Evropi, Americi i Japanu. Njegov izvanredni kompakt-disk objavljen za „Naxos“, s transkripcijama Rosinija – Lista, osvojio je „Rosetu“, nagradu muzičkog vodiča Penguin, dok se njegov tonski zapis za „JVC“, s Transcendentalnim etidama Franca Lista smatra najboljim u istoriji pijanizma.

Put od rodnog Splita, preko Zagreba i Novog Sada, doveo ga je do Sjedinjenih Američkih Država, gde živi od 1999, a uz pijanističku karijeru radi kao stalni profesor na Međunarodnom univerzitetu u Majamiju na Floridi i kao profesor na Muzičkoj akademiji „Musashino“ u Tokiju.

 

Prijavite se na mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl prijavi se na newsletter.
  • Divider

  • Divider
Na vrh