I love Zrenjanin portal

  • Aviv park Zrenjanin
  • Kuća zdravlja
Najnovije vesti

Uzimanje lekova „na svoju ruku“ opasno za bubrege

Nefrolozi zrenjaninske bolnice „Đorđe Joanović“ obratili su se danas javnosti povodom Svetskog dana bubrega koji se obeležava svakog drugog četvrtka u martu u više od 100 zemalja širom sveta.

Svetski dan bubrega obeležava se ove godine pod sloganom „Zdrav bubreg zdravlje za sve“ i porukom „počnite jutro sa čašom vode“.

svetski-dan-bubrega-opsta-bolnica-zrenajnin

Prema rečima nefrologa, svaki deseti građanin ima rizik da postane ozbiljan bubrežni bolesnik. Lečenje nastalog bubrežnog oboljenja je mukotrpan posao za neizvesnim ishodom.

I Taxi Zrenjanin

– Na teritoriji našeg regiona u službi dijalize imamo 108 pacijenata. To znači da se kod tih bolesnika vrši veštički način održavanja bubrega i prečišćavanje zatrovanog organizma. Najbolji način izlečenja ovih bolesnika je ipak transplantacija. Mi pokušavamo da taj momenat uključivanja pacijenta na dijalizu odložimo što je moguće duže i da taj period odlaganja iskoristimo da pacijente upoznamo sa prirodom njihove bolesti, da ih pripremimo za to što ih čeka i da ih na najbolji mogući način oslobodimo straha od nepoznatog, rekla je na konferenciji za medije doktor internista Rosa Jelačić.

Svakoga dana objavljujemo nove video vesti i reportaže iz Zrenjanina na našem Youtube kanalu, prijavite se.

dijaliza-opsta-bolnica-zrenjaninPacijent na dijalizi u zrenjaninskoj bolnici

Šef nefrološkog odseka internog odeljenja u Zrenjaninu, dr Milja Vukoje kaže da bismo ovog parnog organa u organizmu trebali da se setimo svakog dana.

– Bubrezi su bitni za funkciju organizma, za održavanje ravnoteže funkcije drugih organa. Činjenica je da naši pacijenti sve češće sami idu u apoteku da kupe lekove, a zapravo na taj način uzimaju lekove koji mogu da oštete bubrežnu funkciju, a pre svega mislim na uzimanje lekova za bolove, glavobolju. To je značajan broj pacijenata koje dobijamo u fazi kada je već ozbiljno oštećena funkcija, kaže dr Vukoje.

Smanjena funkcija bubrega registruje se češće u poodmakloj fazi. Na početku se može registrovati samo ukoliko se radi o ozbiljnijem oštećenju bubrega koje se manifestuje smanjenim mokrenjem, gušenjem, otocima potkolenica a onda i ostalog dela tela, zamaranjem.

– Kod onih koji imaju hroničnu bubrežnu insuficijenciju odnosno slabost i smanjenu funkciju bubrega,imamo podmuklije simptome i pacijenti nam se uglavnom kasno jave, kada su svi gore navedeni simptomi mnogo izraženiji i praćeni svrabom, povraćanjem i krizama svesti.  Zaista ozbiljno treba raditi na prevenciji i češće se javljati lekaru opšte prakse. Bitni su i lečenje hipertenzije, gojaznosti, pravilna upotreba lekova, naročito antibiotika, poručila je dr Vukoje.

Prijavite se na mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl prijavi se na newsletter.
Picerija Aquarius
Halo Taxi Zrenjanin
Diksi Picerija
  • Divider

  • Divider
Na vrh