I love Zrenjanin portal

  • Zr oglasi
  • 3D gradjevinska kuca
  • Ultra Caffe
Vesti Zrenjanin

Uzgajivač pilića iz Česterega mora da plaća komšiji penale zbog neprijatnog mirisa

I dok se građani Zrenjanina godinama unazad žale na neprijatne mirise koji se osećaju iz kafilerije, od nadležnih inspekcija se mogu čuti izjave da je neprijatan miris kategorija za koju je nemoguće odrediti nivo koncentracije u vazduhu. Pa tako, ono što nekome smrdi i smeta, drugima ne mora da smeta. Upravo je na ovoj osnovi jedan stanovnik Česterega pred Apelacionim sudom dobio spor protiv komšije koji u dvorištu ima objekat za uzgoj pilića. Sve dok se problem sa neprijatnim mirisima ne bude rešio vlasnik ekonomskog objekta u kojem se gaje pilići moraće da plaća penale koji iznose 20.000 dinara dnevno.

Nikola Kovačević iz Česterega poslednjih godina se bavi tovom pilića. Međutim, kako komšiji smetaju neprijatni mirisi iz objekta u kojem se pilići gaje, on je Nikolu tužio. Sud je vođen od 2015. godine, da bi nedavno dobio i epilog. Vlasnik objekta je u obavezi da plaća penale za svaki dan emitovanja neprijatnih mirisa.

PerSu marketi

„Sud traje od 2015. godine, a penale sam počeo da plaćam početkom ove godine. Do sada sam platio 1.700.000 dinara, a sada treba da platim još 2.720.000 dinara. Obrazloženje presude je da je to subjektivan osećaj komšije i da ja moram da platim jer njemu smetaju mirisi koje proizvode pilići. Bio sam kod predsednika suda u Zrenjaninu  i on mi je rekao da bi, čak i ako srušim farmu, morao da plaćam penale. Stvarno ne znam kakva je moja pravna zaštita u svemu ovome. Ovo će da optereti proizvodnju toliko da uopšte više nema smisla da dalje radim. Ja ne mogu da zaradim i da se uopšte bavim ovim. Trenutno imam 10.500 pilića u tovu. Godišnje tu bude šest tura. Međutim, jedno vreme nisam ni držao piliće zbog toga što ne mogu da plaćam penale koji su dosuđeni“, kaže Nikola Kovačević iz Česterega.

Nikola Kovačević

Vlasnik ima sve dozvole za rad, ali, ipak, mora da plaća penale

Vlasnik ovog objekta kaže da je sve radio po zakonu i da ima sve neophodne papire za postojanje ovog objekta i uzgoj pilića.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

„Ja imam sve papire i sve dozvole, a ne mogu da radim pod ovim uslovima. Tu su dozvole za izgradnju, da ispunjavam sanitarne uslove, dozvole veterinarske, komunalne inspekcije. Sve sam radio po zakonu. Institut iz Novog Sada je radio ispitivanja koja su pokazala da su merenja dosta ispod graničnih vrednosti koja su dozvoljena za kvalitet vazduha. Sud to nije uvažio. Ni to, ni izjave svedoka da se to ne oseti. Čak nije uvažio ni dokaze da u jednom periodu nisam imao piliće na farmi. Moram da plaćam penale svaki dan bez obzira da li imam piliće ili ne“, objašnjava naš sagovornik.

„Obraćali smo se svim nadležnim  ministarstvima i oni su nam rekli da im je to sve jako čudno i da im nije jasno kako je doneta takva presuda, ali da oni ništa ne mogu da urade, jer je sudstvo nezavisno. Mi planiramo da sve pravne lekove u državi iskoristimo. Ako to ne pomogne onda idemo u Strazbur, jer imamo sve papire i dozvole. Ne znam šta drugo da radimo. U zemlji su nam još na raspolaganju Ustavna žalba i zahtev za zaštitu zakonitosti. Razmišljali smo čak i da iselimo farmu ako bi to bilo ekonomski opravdano. Jedino je to način da se radi, ali pitanje je šta bi i tada bilo. I tamo bi neko mogao da dođe da kaže da mu smrdi i onda ni tamo ne bih mogao da radim. Mislio sam da pravim još jednu farmu, ali kako to da radim kad nemam pravnu sigurnost“, kaže Kovačević.

„Meni mala količina neprijatnog mirisa može da smeta, a nekome velika ne mora da smeta“

Višegodišnji sudski spor je značio nekoliko različitih presuda. Sud u Zrenjaninu je najpre presudio u korist tuženog, da bi Apelacioni sud doneo drugačiju presudu. U međuvremenu, uložene su i žalbe na izvršenje… Ipak, komšiji koji je tužio Kovačevića deo novca za penale je isplaćen, a za deo se čeka odluka suda.

„Ja sam njima predlagao da naprave zid, neki objekat sa dimnjakom gore da izbacuje smrad. Pa sad neki dan u toku godine ako smrdi, šta ima veze. Međutim, oni ništa nisu preduzimali. Čak sam ja i ogradio njihov objekat, što su oni bili dužni da urade. Tako da sada ne znam do kada će to tako da traje. Veštak je rekao da smrad izlazi napilje i da ti mirisi mogu da se redukuju sa nekim filterima, zidovima. Oni ništa od toga nisu radili. Ne znam šta može da zaustavi taj smrad. Apelacioni sud je doneo da po zakonu ne postoji granična vrednost smrada u vazduhu. To znači da meni mala količina može da smeta, a nekome velika ne mora da smeta“, rekao je nacionalnu televiziju tužilac Nenad Ševarika iz Česterega.

Opština je nadležna samo za izdavanje dozvola za gradnju

U lokalnoj samoupravi kažu da to za šta će se koristiti ekonomski objekat na selu ne ulazi u njihovu nadležnost.

„Nadležnost opštinske uprave kada su u pitanju farme za piliće je izdavanje građevinskih dozvola za farme. Farme se mogu graditi samo u vangrađevinskom rejonu. Kada je u pitanju ekonomski objekat za uzgoj živine, lokalna samouprva izdaje rešenje o izvođenju građevinskih radova. To su objekti koji imaju manje od 600 kvadrata. U tim objektima se može uzgajati živina u naseljenom mestu. Naša nadležnost se završava sa izdavanjem upotrebne dozvole ili rešenja za izvođenje građevinskih radova. A da li će vlasnik u objektu držati piliće ili neće i koji broj pilića će držati u tom objektu to nije u našoj nadležnosti“, objašnjava Mladen Ajduković iz Opštinske uprave Žitište.

Tuženi Nikola Kovačević i mnogi drugi vlasnici ekonomskih objekata sada strahuju, jer se sa ovakvom presudom postavlja pitanje da li će stočari opstati. Plaćati ovolike penale znači gašenje proizvodnje.

„Nekoliko mojih drugara je počelo da se bavi ovim i žele da ostanu na selu, ali ako se ovako nastavi mislim da selo nema nikakvu perspektivu. Svi ćemo otići ili u grad ili u inostranstvo. Ovakva presuda može da stvori veliki problem i svim ostalim farmerima. Kako u opštini Žitište, tako i u drugim delovima zemlje. I to ne samo vlasnicima farmi pilića, nego i farmi svinja, goveda… Pitanje je šta bi u budućnosti moglo da se desi ako se ovako nastavi. Da moram da plaćam ovolike penale. Ne znam čime da se bavimo na selu, ako ne poljoprivredom“, kaže Kovačević.

Ako svi budu morali da plaćaju penale zbog neprijatnih mirisa zatvoriće se brojne farme

„Ja sam Nikolin ujak, a ujedno sam mu i komšija i radim na farmi. Komšija koji je prvi do farme kaže da ima subjektivni osećaj da mu smrdi. Ja imam kuću preko puta. Za sebe držim četiri svinje. U svom rođenom dvorištu sedim i osetim svinje. Drugi komšija, takođe, ima domaće životinje i kod njega se oseti. Pa na selu smo pobogu. Nismo u gradu. Zna se šta se na selu može, a šta ne može. Nikome drugom u komšiluku farma pilića ne smrdi, sem ovom jednom. Sve komšije koje su svedočile na sudu su rekle da se farma ne oseti. Oseti se ponekad, kada su pritisak ili vetar takvi da dovode do toga da se malo nešto oseti. Ali, to nije ništa strašno. Samo tom komšiji stalno smrdi“, kaže Goran Kondić iz Česterega.

Goran Kondić

„Ja radim ovde i nikada nisam ništa zamerio, niti sam kome ružno rekao. Ja pokušavam da steknem neku penziju, ako budem mogao. I šta ako se ova farma zatvori? I ako se sruši, ali šta ćemo dalje? Od čega da živi taj moj sestrić koji je uložio pare u sve ovo. I ne samo on. Sada kada se pročuje za ovu presudu da je doneta na osnovu subjektivnog osećaja komšije, onda će svi drugi početi da tuže druge farmere u celoj opštini. I šta će tada da bude? Svi će da postanu socijalni slučajevi, jer će pozatvarati farme. Nije mi jasno kako je sud doneo presudu da plaća tolike penale kada sve papire koji su potrebni momak ima. Ništa nije rađeno „na divlje“, već po zakonu“, dodaje naš sagovornik.

Procena je da se samo u opštni Žitište godišnje na sličan način gaji oko milion pilića. Ukoliko se građani u buduće pozovu na ovu sudsku praksu, pitanje je koliko će se i kakvi sve sporovi voditi.

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh