I love Zrenjanin portal

  • Zr oglasi
  • 3D gradjevinska kuca
  • Harmonija Zrenjanin
Vesti Zrenjanin

Uz prelepi hram na Zelenom polju uskoro i parohijski dom (VIDEO)

U porti hrama Svetog Nikolaja na Zelenom polju počeli su radovi na izgradji parohijskog doma koji će biti lociran pored hrama.

Dom je deo projekta urađenog 2013. godine čije je izlivanje gornjeg dela temelja počelo danas. Radovi se realizuju zahvaljujući donacijama građana, a početak gradnje se očekuje na proleće.

– Sastavni deo svake crkve je parohijski dom, gde se parohijani okupljaju. Površina budućeg  objekta je 1o puta 10 metara. U okviru objekta nalaziće se sala, kuhinja i pomoćne prostorije i kancelarije. Poseban deo biće uređen kao  spomen soba u čast  ktitora pokojnog arhitekte Vojislava Devića, koji je donirao celokupna  sredstva za zidanje samog hrama. Gradnja doma se finansira od priloga građana i  od priliva će zavisti i završetak izgradnje. Želje nam je da izgradimo lepu prostoriju, gde ćemo moći da se okupljamo posle krštenja i venčanja, da bude u upotrebi naroda. Crkva nije ništa bez naroda. Radujemo se ovoj izgradnji –  izjavio je protojerej Radivoj Nađalin starešina hrama na početku radova.

PerSu marketi

Spomen soba

„Trenutno se svi predmeti koji će biti u njoj kao što su pisaći sto, rapidografi, fotografije, diplome nalaze u Beogradu, i polako ih pakujemo. Kada ovo bude gotovo prenećemo ih ovde, i urediti sobu kao mali salon. Pored slika, izložićemo i njegove fotoaparate, jer on je bio fotograf. Svoju materijalnu imovinu je i zaradio fotografišući na Primorju, u Vrsaru i Poreču osamdesetih godina.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

U tom periodu je već izrađivao fotografije u boji, zahvaljujući mašinama koje je donosio iz Amerike. Sredstva je ostavio nama za zadužbinu, iz uspomene na svoj kraj. Hram je i posvećen Svetom Nikolaju Milikijskom, jer je to njihova krsna slava. Velika je retkost kada se posveti hram ovom Svecu. Postoje samo dva hrama u Banatu, kod nas i u Vršcu, jer obično se obeležava Prenos moštiju“, pojasnio je otac Radivoj.

Velika čast poseta Patrijarha

Hram Svetog Nikolaja Mirlikijskog završen je 14. jula 2018. godine, a  pred velikim brojem vernika i sveštenstva osveštao ga je danas blaženopočivši patrijarh Irinej.

Kako sam otac Radivoj ističe, imao je veliku čast da u jednoj vremenskoj jedinici ga sam Patrijarh proizvede u protojereja i osvešta hram, u kom je on starešina.

– Imali smo veliku čast da nas poseti Patrijarh 14. jula 2018. godine, i da osvešta naš hram. Meni je čast što sam ga dočekao, jer novija istorija ne beleži dolazak Patrijarha u grad Zrenjanin pa čak ni u Banat. Ja sam imao tu čast, da me on proizveo za protojereja, i ponosim se time. On je došao zahvaljujući tetka Vidi, koja je sama došla do njega. Neka mu je pokoj duše i večan pomen. U hrišćanstvu se kaže radosna tuga, jer nema umrlih. Mi smo saborna, apostolska crkva, što znači da se sabiramo i mi dole na zemlji i oni na nebu. Naš Patrijarh je sigurno zaslužio Carstvo nebesko i Gospod zna što ga je pozvao“, –  istakao je protojerej Radivoj – podsećajući na događaj od pre dve godine.

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh