I love Zrenjanin portal

  • Zr oglasi
  • 3D gradjevinska kuca
  • Ultra Caffe
Vesti Zrenjanin

Hladnoća i kiša lakše se podnose uz odličan ovčiji paprikaš – „Pastirski dan“ u Mužlji (VIDEO)

Nekadašnji način života pastira, predmeti kojima su se služili pri čuvanju životinja i domaća jela koja su bila svakodnevno na pastirskoj trpezi, savesno su predstavljeni na još jednoj tradicionalnoj, 16. po redu manifestaciji „Pastirski dan“.

Događaj, koji je ove godine bio prilagođen merama koje su donete zbog koronavirusa, organizovali su članovi Udruženja negovatelja starih običaja „RÉMUSZ“ iz Mužlje.

Pastir je kao zanimanje, vekovima bilo prisutno u našem ravničarskom kraju. Zbog ubrzanog i modernog uzgoja životinja, danas vrlo retko na livadama i pokraj puta možemo videti pastire okružene stadom ovaca, koza ili krdom krava.

PerSu marketi

Mađarska prezimena poput Juhas, Pastor, Kanas i Čordaš, verno čuvaju sećanje na ovo nekada veoma poštovano zanimanje u našoj sredini.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

Manifestacija je otvorena takmičenjem u kuvanju mužljanskog ovčijeg paprikaša i pastirskih jela, u okviru kog su svoja kulinarska umeća pokazali 15 ekipa iz okolnih naselja i Mužlje. Dok se u kotlićima krčkalo ovo ukusno jelo, prisutni si mogli da pogledaju pokaznu vežbu iskusnih bičevaoca i pastirske igre u izvedbi ovdašnjih izviđača.

Žiri je pored ocenjivanja izgleda i ukusa paprikaša, posebnu pažnju obratio i na način pripreme ovog ukusnog i veoma traženog jela. Pored toga, izabrani su i najukusniji slatki i slani kolači, pravljeni po starim receptima kao i najbolje domaće rakije.

Domaćini su ove godine najmlađima pripremili dosta zanimljivosti. Na ulazu u dvorište KUD “Petefi Šandor”, deca su mogla da se sprijatelje sa domaćim životinjama sa salaša, dok su u prostorijama Kluba Mužljanaca – Udruženja „RÉMUSZ“, mogli da pogledaju, ali i da probaju kako se prave mirišljave sveće, kako se izrađuje i popravlja obuća i još mnogo toga.

piše: Tivadar Borbelj

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh