I love Zrenjanin portal

  • AD POLET
  • 3D gradjevinska kuca
  • Ultra Caffe
Vesti Zrenjanin

Uz Međunarodni dan osoba sa invaliditetom – pandemija usporila ili zaustavila mnoge aktivnosti

S obzirom na trenutnu epidemiološku situaciju i proglašenu vanrednu situaciju na teritoriji Grada Zrenjanina, ove godine izostao je  tradicionalni susret u Gradskoj kući čelnika lokalne samouprave i predstavnika svih udruženja i organizacija koja okupljaju osobe s invaliditetom.

Sitaucija sa pandemijom uticala je i na otežano finansiranje organizacija koje okupljaju osobe sa nekim vidom invaliditeta i usporila proces formiranja Kancelarije pri Gradskoj upravi koja bi bila spona između ove dve strane. Ipak  izražena je nada da će ovi problemi u najkraćem roku biti prevaziđeni kao i da planiranje budžeta za ove svrhe za 2021. godinu neće biti optrećeno problemima kao u godini na izmaku.

– Tokom 2020. godine u skladu sa svim navedenim problemima i mogućnostima Udruženje paraplegičara „Banat“ uspelo je da organizuje makar u smanjenom obimu neke od svojih tradicionalnih aktivnosti i manifestacija kao što su  „Zlatni kotlić“  i Regata na Begeju. – Sve naše programske aktivnosti tokom ove godine su sprovođene u manjem obimu i usporenijim ritmom ako tako mogu da kažem dok mnoge nisu ni realizovane. Kroz naše programe se između ostalog trudimo da osobama sa invaliditetom olakšamo proces zapošljavanja, kretanja gradom u smislu arhitektonskih prepreka, nabavke rekvizita i pomagala neophodnih osobama sa invaliditetom, jednom rečju što lakše uključivanje u sve životne tokove – kaže Nenad Krbavac predsednik UP „Banat“.

Ovako je izgledala Regata za osobe sa invaliditetom ove godine organizovana u smanjenom obimu.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.
PerSu marketi

 

Jednako uživanje svih ljudksih prava i učešće u društvenom životu

Međunarodni dan osoba sa invaliditetom, 3. decembar obeležava se od 1992. godine, kada je Generalna skupština UN usvojila rezoluciju kojom se sve zemlje pozivaju na obeležavanje tog dana. Cilj obeležavanja je da se i osobama sa invaliditetom omogući jednako uživanje ljudskih prava i ravnopravno učešće u upravljanju društvom u kome žive.

Osobe sa invaliditetom danas čine oko 15 procenata svetske populacije i nailaze na brojne probleme i barijere u svom svakodnevnom funkcionisanju. Suočavaju sa nejednakim mogućnostima u pogledu obrazovanja, zapošljavanja, zdravstvene i socijalne zaštite, a njihov svakodnevni život opterećuju i mnoge predrasude i stereotipi.

Sa jednakim i sličnim problemima suočavaju se sve organizacije koje okupljaju osobe sa invaliditetom, a deo aktivnosti zabeležili smo i u Savezu slepih i slabovidih Zrenjanin.

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh