I love Zrenjanin portal

  • AD POLET
  • Univer export
  • Harmonija Zrenjanin
Vesti Zrenjanin

Uticaj jutjubera na tinejdžere – negativni obrasci ponašanja mogu se zadržati kroz život

Mediji i društvene mreže danas u velikoj meri utiču na stavove i ponašanje tinejdžera. Današnji tinejdžeri sa svojim potencijalom mogli bi biti vrlo pametni potrošači medijskog sadržaja. Međutim, u većoj meri im se nude negativni sadržaji i ono što se može iskoristiti protiv njih samih (njihovog napredovanja, vrednovanja, osećaja samopouzdanja..).

Uticaj medija i društvenih mreža, uključujući i izuzetno popularne jutjubere, mogu biti i vrlo direktni u nameri da se obrate tinejdžerima. Tako je na primer oglašavanje u medijima i na društvenim mrežama često usmereno na decu i tinejdžere. Sve češće im se direktno ukazuje na značaj određenih brendova i proizvoda.

Jezik kojim se pojedini influenseri sa jutjuba obraćaju svojoj ciljnoj grupi – deci i tinejdžerima, uključuje nasilnu komunikaciju, pregršt psovki i veličanje lažnih vrednosti. Dugotrajan uticaj i neprestano ponavljanje takvih obrazaca ponašanja, vremenom kod dece i tinejdžera izazivaju formiranje mišljenja da je takvo ponašanje normalno.

I Taxi Zrenjanin

– Što se tiče sadržaja na mreži YouTube, čini se da na njih utiče potražnja, odnosno publika, što svakako treba da nas zabrine ako se u obzir uzme činjenica da jedan od jutjubera sa najviše pregleda snima sebe kako podriguje, psuje i slično. On je ujedno i jedan od najvećih idola mnoge dece sa kojom se susrećem u svom radu. Na mreži YouTube postoje i oni sadržaji koji su u potpunoj suprotnosti takvom negativnom ponašanju, i neki mladi ljudi koji se trude da ono što objave bude edukativno i korisno, međutim, deca su manje zainteresovana i oduševljena onim što se prikazuje njihovim kanalima. Jedino što ohrabruje jeste činjenica da postoji period kada se prerastu takvi „junaci“, ali neki obrasci ponašanja koji se usvoje i ustale svakako mogu ostati prisutni dalje kroz život. Posledice su jasno opisane uz napomenu da je uticaj pojedinih jutjubera atak na kulturu među mladima, upozorila je Ljubica Kozina iz Centra za edukaciju i savetovanje dece i mladih „Stvarno važno“ u Zrenjaninu.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

UTICAJ INFLUENSERA NA DECU I MLADE

Pojedini influenseri svojim delovanjem u medijima i na društvenim mrežama takođe mogu snažno uticati na tinejdžere isticanjem svog životnog stila koji uključuje skupa putovanja, skupe usluge i proizvode. Deca i tinejdžeri moraju biti svesni da su neke poznate ličnosti plaćene da reklamiraju proizvode koje podržavaju.

– Uticaj jutjubera je poslednjih godina pojačan odnosno izraženije nego do sad. Za sadržaje koji se nalaze na YouTube zainteresovanija su predpubertetska i pubertetska deca. Čini se da se dečaci više interesuju za sadržaje koji su neprimereni njihovom uzrastu, koji negativnije utiču na njihove stavove, kulturu i način mišljenja i izražavanja. Devojčice su zainteresovanije za mreže poput Instagrama, odnosno one mreže na kojima se u prvi plan stavlja vizuelno, kaže naša sagovornica.

Kako mladima pomoći da se nose sa takvim uticajima?

-Da bi im pomogli mi kao stručnjaci pa i njihovi roditelji moramo ići u korak sa njima. Pratiti njihove trendove i usmeravati ih. Pre svega pomoći im da izgrade jedan kritički stav kako bi u moru svega znali da odaberu ono što je za njih dobro i korisno, kaže na kraju razgovora Ljubica Kozina.

VI I VAŠ TINEJDŽER NA DRUŠTVENIM MREŽAMA

Ukoliko vaše dete gleda sadržaje na jutjubu koji pozivaju na vređanje i omalovažavanje drugih razgovarajte sa svojim detetom kako bi se ono nosilo sa tim situacijama u stvarnom životu.

Ako vaše dete provodi puno vremena na društvenim mrežama, u redu je da pitate o čita ili kako se putem svojih profila obraća drugima. Svoje dete možete pitati kakv stavi ima prema drugima, prema rasi ili etničkoj pripadnosti, rodu ili seksualnosti.

Takođe svoje dete možete upoznati sa pozitivnim idolima, ličnostima koje su ostavile značajan trag u životima mnogih ljudi.

Možda se ovi saveti čine nedovoljno efektnim, ali razmislite. Vodite se onim da ste upravo vi najvažniji uzor vašem detetu.

Korisna strana interneta i društvenih mreža

Nemaju sve medijske poruke, sajtovi i mreže negativne poruke i uticaj. Zahvaljujući korisnim sadržajima koji se mogu naći na internetu ali i na društvenim mrežama, mladi imaju priliku da se kontinuirano informišu o stanju u društvu, te tako postoji mogućnost da budu motivisani za određeni humanitarni odnosno društveno-odgovorni angažman. Najbolji vid edukacije pruža se kroz mnoštvo korisnih sajtova, pre svega blogova koje pišu stručnjaci iz raznih oblasti, a tu je i vredan dokumentarni sadržaj u vidu dokumentarnih filmova kroz koje se na zanimljiv način informiše i uči. Takođe, mladi na internetu mogu pristupiti raznim korisnim aplikacijama koje podižu svest o zdravim životnim navikama, uključujući zdravu ishranu i rekreaciju. Mnoštvo sadržaja opredeljeno je u smeru zabave, te se tako na internetu mogu pronaći raznovrsni muzički sadržaji, serije i filmovi.

 

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh