I love Zrenjanin portal

  • Basicline
  • Univer export
  • Harmonija Zrenjanin
Vesti Zrenjanin

Uspešno realizovan program prevencije depresije u trećem dobu

Svesni činjenice da je depresija sve prisutnija kod starije populacije, u Gerontološkom centru u Zrenjaninu organizovali su niz aktivnosti kojima su promovisane pozitivne životne vrednosti u cilju osnaživanja pozitivnijeg načina posmatranja realnosti i pospešivanja kvaliteta života osoba treće životne dobi.

Projekat „Program prevencije depresije u trećem dobu”, realizovan je u periodu od 1. maja do 31. jula, a sredstva za projekat, u iznosu od 400.000 dinara, obezbedio je Pokrajinski sekretarijat za socijalni politiku, demografiju i ravnopravnost polova. Program je bio namenjen članovima Kluba za stara i odrasla lica, korisnicima Gerontološkog centra, ali i penzionerima iz tri gradske mesne zajednice – „Veljko Vlahović”, „Sonja Marinković“ i „Dositej Obradović”, sa kojima Gerontološki centar ima dugogodišnju kvalitetnu saradnju.

U toku trajanja projekta organizovane su različite kulturne, zabavne, rekreativne i edukativne aktivnosti, medju kojima i šahovski turnir, škola plesa, takmičenje u pikadu, muzičko veče… Akcenat je stavljen na edukativne sadržaje, te su u te svrhe organizovana predavanja i radionice iz oblasti očuvanja mentalnog zdravlja, kvalitetnije i efkasnije komunikacije i empatije.

I Taxi Zrenjanin

Kao rezultat rada autora literarnih radova, ali i članova likovne sekcije Kluba za stara i odrasla lica, nastala je i izdata zbirka radova pod naslovom „Radost stvaranja”. Na samom kraju programa održana je završna svečanost, na kojoj su podeljene zahvalnice i knjige svim učesnicima programa.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

Kako kažu u ovoj ustanovi, sve planirane aktivnosti su veoma rado prihvaćene od strane učesnika, koji su za vreme trajanja programa bili izuzetno aktivni i produktivni. Efekti samog programa su pozitivni, štaviše, postoje interesovanje i inicijativa da se slični programi i dalje organizuju i sprovode, budući da su učesnici prepoznali njihov značaj.

– Generalno gledano na atmosferu u društvu,  ljudi su depresivni, okrenuti su programu na televiziji, društvenim mrežama, više nego živom razgovoru. Nema veselja, dešavanja, pa je mogućnost za pojavom depresije veća i mi smo to prepoznali kao potencijalni problem. Članovi kluba i naši korisnici su imalu priliku da učestvuju na radionicama koje su održale psiholozi Ana Barišić i Maja Radišić. U okviru edukativnog programa, organizovana su predavanja o depresiji, uzrocima njenog javljanja, kako da utičemo na to da se ona ne razvija, a bilo je i sportskih takmičenja, plesa u trećem dobu. Smeh i energija koju oni ispolje u tim trenucima, su neverovatni. Kruna tog rada je štampanje knjige kojom se sada svi ponosimo- rekla je direktorica Gerontološkog centra Zrenjanin, Tanja Živanov.

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh