I love Zrenjanin portal

  • AD POLET
  • Univer export
  • Ultra Caffe
Vesti Zrenjanin

Uspešni nastupi KUD-a “Pionir” na dečijem festivalu “Tradicija Evrope” u Češkoj

U periodu od 14. do 19. oktobra KUD “Pionir” predstavljao je Srbiju na 21. međunarodnom dečijem festivalu folklora “Tradicija Evrope” u Češkoj. Osim dece iz Zrenjanina na ovom festivalu su nastupala i deca iz Poljske, Slovačke i Češke, kao domaćina. Značaj festivala se ogleda u tome što se deca kroz interakciju upoznaju sa brojnim činjenicama o zemlji koja na festivalu nastupa, kao i sa kulturom i tradicijom koje se neguju u toj zemlji. Ujedno tu se i stvaraju nova poznanstva i prijateljstva.

Međunarodni dečiji festival “Tradicija Evrope” održan je u Pardubicama i okolnim mestima u Češkoj. Pardubice se nalaze u središnjem delu zemlje. U ovom gradu živi oko 90.000 stanovnika.

I Taxi Zrenjanin

„Osim boravka i nastupa u Pardubicama obišli smo još nekoliko manjih mesta u okolini ovog grada, a bili smo i u Pragu. Značaj dečijeg festivala „Tradicija Evrope“ je u tome što promoviše multikulturalnost. Cilj je bio da se deca zbliže i da se kroz program upoznaju sa različitim zemljama i kulturama. Ne samo da gledaju folklor i slušaju tradicionalne pesme, već da se animiraju deca da nešto nauče o gostujućim zemljama. Voditelj programam nije samo najavljivao izvođače, već je decu pitao šta i koliko znaju o zemlji iz koje nastupaju gosti. Pitali su ih da li znaju odakle smo došli, da li znaju gde se nalazimo, da li znaju koje smo vere. Takođe, bila su postavljena i pitanja o tome da li poznaju našu kulturu, po čemu prepoznaju Srbiju“, objašnjava Radovan Moldovan, predsednik i osnivač KUD “Pionir“.

Treći nastup KUD-a „Pionir“ na međunarodnom dečijem festivalu „Tradicija Evrope“

Kako saznajemo posetioci manifestacije su Srbiju najviše prepoznavali po najboljem reketu sveta Novaku Đokoviću. KUD „Pionir“ osnovan je 1976. godine. Na međunarodnom dečijem festivalu „Tradicija Evrope“ ove godine nastupao je treći put.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

„Pokazalo se da su deca domaćini imali solidno znanje o Srbiji. Na svako postavljeno pitanje se bar trećina dece javljala da da odgovor. Na kraju kada su voditelji programa smatrali da su dovoljno pitanja postavili deci, onda su ispred mape Evrope objašnjavali svima gde smo i pričali malo o Srbiji“, objašnjava naš sagovornik.

„Naša deca su upoznala drugare. Neki su bili kod istih drugara kod kojih su bili prošle godine, a neki su bili kod novih. Deo dece koja su učestvovala u programu su bila kod nas na festivalu „Lala“. Deca su bila smeštena po kućama domaćina. Sve to daje neku težinu i vrednost manifestaciji. Svakog dana smo u različitim školama imali prepodne po dva koncerta. Jedan je bio za učenike nižih, a drugi za učenike viših razreda. Popodne smo imali koncerte za roditelje dece koja su gledala program i za ostalu publiku koja je želela to da dođe da vidi nastupe. Imali smo i malo slobodnog vrmena, da se i mi upoznamo sa Češkom“, dodaje Moldovan.

Igre iz Šumadije, iz Leskovca i Studenica i po dve banatske i šumadijske pesme čule su se i videle na festivalu u Češkoj

KUD „Pionir“ se na dečijem festivalu „Tradicija Evrope“ predstavio sa tri koreografije i četiri tradicionalne pesme.

„U grupi iz Srbije smo imali 14-oro dece. Tu je bio još i orkestar i mi kao vođe puta. Dvanaestoro dece su deca iz osnovne škole – šesti, sedmi, osmi razred, a dvoje su prva godina srednje škole. Osim nas tu su bila i deca iz Poljske i Slovačke. Najviše je, svakako, bilo dece iz Češke, koja je bila domaćin. Mislim da je ukupno u programima na festivalu učestvovalo oko 200 dece. Mi smo igrali igre iz Šumadije, iz Leskovca i Studenicu. Angelina Moromilov i Lena Milovac su pevale četiri pesme. Dve banatske i dve iz Šumadije. Publika je baš lepo prihvatila naše nastupe. Dobijali smo aplauze tokom koreografije, dok smo igrali, a pogotovo na kraju su usledili gromoglasni aplauzi“, kaže naš sagovornik.

„Imali smo posebne programe na otvaranju i na zatvaranju dečijeg festivala „Tradicija Evrope“. Tu smo razmenili poklone, kontakte, utiske… Ja sam podelio prospekte o našem festivalu „Lala“, koji se održava svake poslednje nedelje u avgustu u okviru manifestacije „Dani piva“, jer su domaćini pričali Poljacima kakav je to festival. Oni su izrazili želju da iduće godine dođu u Zrenjanin. Deca koja su ove godine bila na festivalu „Lala“ su pitala da li opet mogu da dođu da se druže“, dodaje Moldovan.

Poslednjeg dana festivala u Domu kulture u Pardubicama svaka zemlja je imala svoj štand na kojem je predstavljala mesto i zemlju iz koje je došla. Zrenjaninski štand su pripremile žene iz Udruženja „Druženje žena sva lepota sveta“ i Udruženja žena „Dositej“.

Na samom kraju manifestacije „Tradicija Evrope“ deca su uz želju da se što pre ponovo vide pustila balone u nebo.

Foto: IP media 023

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh