I love Zrenjanin portal

  • Univer export
  • Pozorište Zrenjanin
Najnovije vesti

Uspešna obuka mladih buklijaša i deveruša u Mužlji

Članovi Udruženja kuvara amatera i negovatelja starih običaja iz Mužlje nedavno su, zahvaljujući podršci Nacionalnog saveta Mađara, organizovali jednomesečnu obuku buklijaša i deveruša.

buklijasi

Na obuku se prijavilo 30 mladih devojaka i momaka, a predavači i dugogodišnji iskusni negovatelji ovih “zanata” – Kristina Juhas Terkelj, Laslo Siveri, Ferenc Palfi i Laslo Koso su tokom obuke, trudili su se da uvedu buduće generacije u ovdašnje, mađarske svadbene običaje, i da ih upoznaju sa ulogama buklijaša i deveruša.

Učenici su tokom predavanja mogli da nauče sve važne stvari za malog i velikog buklijaša, zadatke za deveruše koje pored recitovanja narodnih pesama, vickastim rečenicama izmamljuju osmehe gostiju i brinu o veselju i dobroj atmosferi na svadbi.

Fordomanija

Uz pomoć nastavnika mađarskog jezika i profesora plesa, mladi su mogli da nauče pravilno izražavanje i recitovanje pesama, kao i plesne korake. Nakon višesatnih predavanja, mladim buklijašima i deverušama je organizovan „Bal ispita“, gde su pred svojim roditeljima, bakama i dekama, rođacima i meštanima predstavili naučene “lekcije”.

Svakoga dana objavljujemo nove video vesti i reportaže iz Zrenjanina na našem Youtube kanalu, prijavite se.

Za uspešno pohađanje ove obuke učesnicima i predavačima su dodeljene diplome i pokloni. Događaj je svojim prisustvom upriličio i Vilmoš Požar, buklijaš iz Subotice, koji više od 35 godina radi ovaj neprocenjeni i jedinstveni „zanat“.

Piše: Tivadar Borbelj

Prijavite se na mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl prijavi se na newsletter.
  • Divider

  • Divider
Na vrh