I love Zrenjanin portal

  • Zr oglasi
  • 3D gradjevinska kuca
  • Ultra Caffe
Vesti Zrenjanin

U Botošu po tradiciji birana najlepše ukrašena uskršnja jaja

U Domu penzionera u Botošu na Uskrs je bilo veoma živo. Gotovo celo selo je i ovoga puta došlo da pogleda izložbu uskršnjih jaja koju su pripremila mlađa deca. Birana su i najlepše ukrašena jaja, a pobednici će se znati prvog radnog dana, kada deca budu krenula u školu.

Još pre 10 sati, za kada je bio zakazan početak izložbe, pred penzionerskim domom okupio se veliki broj dece i meštana Botoša. Svi su došli sa istim ciljem – da vide kako su predškolci i deca nižih razreda osnovne škole ukrasila jaja.

PerSu marketi

“Na izložbi se biraju i najlepši radovi, a za njih glasaju svi koji dođu. Bira se najlepše jaje iz svakog razreda i iz vrtića. Jaja su tako i grupisana i kod svake grupe postoje glasačka kutija, olovka i papirići. Radovi su obeleženi brojevima. Kada se izložba završi žiri koji čine žene iz Udruženja žena i predstavnici Udruženja penzionera, koji takođe učestvuju u organizaciji, prebrojavaju glasove. Jaja koja su po mišljenju publike izabrana za najlepša, prvog radnog dana nosimo u školu, pokazujemo ih u razredima iz kojih su i tek tada saznajemo ko su pobednici. Pobednici dobijaju diplome i prigodne poklončiće. Reč je o grickalicama, slatkišima, svemu onom čemu se deca raduju i što je u duhu Uskrsa. A sponzor je i ove godine Mesna zajednica”, kaže Ksenija Grujić, predsednica Udruženja žena Vredne ruke iz Botoša.

Dečaci vole crtane junake, a devojčice perlice i šljokice

Za ukrašavanje uskršnjih jaja deca su koristila različite tehnike.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

“Na ovogodišnjoj izložbi ima stotinak radova. Mi ne znamo koje je čije jaje. Ali mogu da vam kažem da se primeti razlika između jaja koja su ukrašavali dečaci i onih koje su radile devojčice. Devojčice uglavnom prave leptiriće, koriste šljokice, perlice, cvetiće. Dečaci najviše vole da prave junake iz crtaća. Pa oni stariji najčešće koriste plastelin”, objašnjava naša sagovornica.

“Izdvajaju se neki radovi kao što su sovica, gnjurac, patuljak… Mi uvek cenimo to što se deca trude i što žele da naprave nešto originalno. Najlakše je uzeti flomaster i iscrtati jaje, ali ova deca zaista ulažu dosta energije da naprave nešto što možda za njihov uzrast i nije tako lako”, dodaje Ksenija.

Ukrašavaju se domaća tvrdo kuvana jaja

Za ukrašavanje se koriste isključivo kokošija jaja.

“Nisu to ni drvena, niti jaja od stiropora. Ako ne u 100 odsto slučajeva, onda u 99 posto su to naša domaća, botoška jaja. Sa lepim žutim žumancima. I učiteljice su ustanovile to, a i svi znamo da se domaća jaja najlepše boje. Pokušavale su učiteljice da izduvaju sadržaj jaja, pa da ostane samo ljuska da to deca ukrašavaju. Ali, to nije moglo da opstane, jer je to jako krhko i deca su ljuske najčešće lomila. Onda im je bilo žao, neki su i plakali… Tako da je na kraju odlučeno da se ta jaja dobro skuvaju i tako ukrašavaju. Jer onda oni mogu to svojim ručicama da drže, da ih oblikuju… Znate da i čuvarkuća može da stoji godinama”, kaže naša sagovornica.

Ova manifestacija u Botošu se održava tradicionalno više od 10 godina.

“Moram da kažem da su učiteljice ove godine posebno bile fer. Pošto je raspust počinjao ranije, one su pre raspuštanja sa decom pripremila jaja za izložbu, kako bi ona mogla da se održi. Da se tradicija ne prekida. Još prošle nedelje je sve bilo pripremljeno. Mi smo jaja čuvali kako bismo ih ove nedelje prikazali. Tačno se vidi koliko se deca raduju svemu ovome. I to nas sve raduje. Deca se stvarno spremaju za izložbu. Jedan dečak me je sreo pre desetak dana i rekao mi je “Ksenija, rekao sam mami da mi dobro skuva jaje da ga ukrasim za Uskrs za izložbu”. Pa nema ništa lepše od toga”, priča Ksenija.

“Dečiji radovi nisu savršeni, ali u tome jeste njihova čar”

Organizatori kažu da su svesni da radovi nisu savršeni, ali da je to ustvari suština dečijih radova.

“Nije ova izložba savršena i ja mislim da ona i ne treba da bude savršena. U tome i jeste njena čar. Svi mogu da odu u prodavnicu i da kupe perfektno ukrašena jaja za dekoraciju, ali ovde je poenta da se deca podstaknu da nešto sama urade. I da se vidi njihova kreativnost”, objašnjava naša sagovornica.

Najlepša jaja po izboru publike, ali i organizatora, čuvaju se i prikazuju svake godine na izložbi.

“Često se dešava da se nama i publici ne dopadaju ista jaja. Radove za koje mislimo da su najlepši ostavljamo i izlažemo narednih godina. Ne možemo, naravno, da čuvamo sve radove, jer bi to bilo previše, ali uvek imamo neka jaja koja se godinama izlažu. Sad već imamo srednjoškolce koji dolaze i vide svoje neke radove koje su pravili pre dosta godina. Ove godine smo iskoristili i crteže od prošle godine kojima smo ukrasili zidove”, zaključuje Ksenija.

Organizatori se nadaju da će se ova manifestacija održavati još dugi niz godina i da se neće prekidati. Jer ono što rade deca zaslužuje pažnju. Pogotovo ako se u tome zaista trude. A uskršnja izložba u Botošu je i ove godine to potvrdila.

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
Slot Club Kentucky
Halo Taxi Zrenjanin
Diksi Picerija
  • Divider

  • Divider
Na vrh