I love Zrenjanin portal

  • AD POLET
  • 3D gradjevinska kuca
  • Harmonija Zrenjanin
Vesti Zrenjanin

Uskršnja čestitka monsinjora Martina Roosa katoličkim vernicima

Penzionisani biskup temišvarski i apostolski upravitelj zrenjaninski monsinjor Martin Roos uputio je uskršnju čestitku svim vernicima katoličke veroispovesti ujedno čestitajući i nastupajući Vasrks pravoslavnoj braći.

„Dragi svećenici i đakoni, draga kršćanska braćo i sestre!

Ove 2020. godine, koja će ostati zapamćena po epidemiji koja je zahvatila ceo svet, slavit ćemo u iznimnim okolnostima smrt i uskrsnuće našeg Gospodina Isusa Krista, Uskrsni triduum, vrhunac cele liturgijske godine. Prema specijalnim uputstvima državnih organa u vreme pandemije, koje kao katolički kršćani želimo savesno i odgovorno ispoštovati radi dobra svih, ove godine nećemo se moći okupiti da uobičajeno slavimo Uskrs kao brojna zajednica u našim župama ili filijalama. Nažalost, na osnovu onoga što pokazuju događaji od poslednjih dana, ne možemo očekivati da će se stanje uskoro poboljšati. Potrebni su nam strpljenje, opreznost i ustrajnost!

PerSu marketi

Iznimna je okolnost i što me je ove godine naš Sveti Otac, papa Franjo, imenovao za apostolskog upravitelja radi pomoći biskupu Ladislavu, koji je već neko vreme na bolovanju, tako da sam – u zajedništvu s biskupom ordinarijem – odgovoran za Biskupiju i umesto biskupa Ladislava obavljam dužnosti ordinarija. Svetu Misu posvete ulja na Veliki četvrtak – kada se u Zrenjaninskoj katedrali posvećuju nova ulja u prisutnosti pastira Biskupije koji tada obnavljaju svoje svećeničke zavete – odgađamo dok to okolnosti drugačije ne dopuste – navodi monsinjor Roos.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

Ne bismo želeli da nam izvanredne okolnosti, koje nas trenutno zaokupljaju i zbog kojih smo zabrinuti, oduzmu nutarnju radost ovih Svetih dana. Iskoristimo mogućnosti prisustvovanja Svetim Misama koje nam nude mediji. Štampa, radio, televizija i internet omogućuju nam da u duhu pratimo sve što nam sveto trodnevlje Uskrsa pruža, kako bismo na taj način nadomestili ono što nam rizik od zaraze uskraćuje. Poruka o Gospodinovoj smrti i uskrsnuću, zahvaljujući medijima, može dopreti do svih nas: bolesnih i zdravih, mladih i starih. Pratimo pažljivo prenose Svetih Misa i slavimo zajedno pred ekranima i radio prijemnicima! U našim krajevima je vrlo popularan običaj posećivanja Svetog groba, kao i dvodnevno klanjanje pred Presvetim Oltarskim Sakramentom na Veliki petak i Veliku subotu. To je dobra prilika da pojedinačno posetimo Sveti grob u našim crkvama i pojedinačno se pomolimo, kako bismo na taj način pružili sebi novu hranu a veri koju ispovedamo novi zamah. Pošto smo tako pojedinačno proslavili Gospodinovu patnju i smrt, moći ćemo – obnovljene vere i obnovljenih naših krsnih obećanja u Kristovoj Crkvi – svi zajedno u duhu pratiti putem medija uskrsnu liturgiju i slaviti Uskrsnuće Kristovo ispunjeni radošću.

– S ovim mislima pozdravljam sve, posebno Biskupa naše Biskupije biskupa Ladislava, kojem želimo sve najbolje, braću svećenike i sestre u pastoralnoj i karitativnoj službi, sve vernike koji žive na teritoriji Biskupije, kao i sve Vas – a za nedelju dana isto i svu našu pravoslavnu braću – želeći Sretan Uskrs i obilje duhovnih blagoslova u duhu Uskrslog Krista – kaže se u uskršnjoj čestitki mons. Martina Roosa.

 

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh