I love Zrenjanin portal

  • Zr oglasi
  • Univer export
  • Ultra Caffe
Vesti Zrenjanin

Uskoro spomen ploča na kući Mihajla Pupina u Zrenjaninu

Prilikom obeležavanja 160 godina od rođenja Mihajla Pupina 2014. godine, pokrenuta je ideja o rekonstrukciji njegove kuće u naselju Mala Amerika, na adresi Kej 2. Oktobra 9. Urađeno je idejno rešenje, a ubrzo nakon toga i glavni projekat rekonstrukcije 2015. godine. Do sada je obnovljen samo deo krova.

“U kući koja nosi radni naziv “Pupinov dom”, projektom je predviđeno da se na 90 kvadrata ove zgrade  uradi „Pupinova spomen soba“ sa suvenirnicom. Pored toga su predviđene i prostorije Regionalnog centra za talente, i društva inžinjera iz Zrenjanina. Projekat je u skladu sa uslovima Zavoda za zaštitu spomenika. Namerno kažem spomen soba, jer kada kažete muzej, to zahteva određene tehničke uslove, koji su skupi, i teško izvodljivi. U opremanju sobe Mihajla Pupina, pored Istorijskog arhiva i Narodnog muzeja, bi nam pomogao muzej Mihajla Pupina u Idvoru, i MVojvodine. To je sve već ranijih godina dogovoreno, i čeka se realizacija. Planirano je da tu  zgradu koriste i slična udruženja, koja se bave promocijom nauke i tehnike.” – izjavio je Robert Sabo, predsednik Udruženja “Pupinovo nasleđe”.

PerSu marketi

Aktivnosti i  povodom 165 godina od rođenja Mihajla Pupina

“Povodom ovog jubileja, muzej i Dom kuluture u Idvoru, spremaju veliku svečanost. Imamo i našeg člana udruženja, koji je član organizacionog odbora na državnom nivou. U Zrenjaninu ćemo svoj doprinos dati tako što ćemo na pomenutoj kući postaviti spomen ploču. Ploča će, onima koja još uvek ne znaju, doneti saznanja da je kuća pripadala Mihajlu Pupinu. Sadržaće i informacije šta je on sa tom kućom nameravao, i šta mi nameravamo. Sa istoričarem Filipom Krčmarom smo dogovorili, da on bude autor teksta na ploči. Želimo da postavljanje ploče bude nov zamajac, u nabavci sredstava za rekonstrukciju. Pokušaćemo preko konkursa, verovatno i inostranih, da dođemo do iznosa koji je potreban. Potrebno je oko 100.000 eura, a to zaista nije mala suma.“ – istakao je Sabo

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh