I love Zrenjanin portal

  • Zr oglasi
  • Univer export
  • Ultra Caffe
Vesti Zrenjanin

Uskoro počinje izmuljavanje Begeja na prostoru gde će se graditi pristan

U narednih desetak dana bi, prema najavama nadležnih, trebalo da počnu radovi na izgradnji pristana na Begeju. U ovom trenutku u toku su radovi kod mužljanskog mosta. Tu će se odlagati ono što bude očišćeno na prostoru budućeg pristana. Istovremeno, na taj način će se urediti obala Begeja u ovom delu grada. Pristan će biti izgrađen kod tzv. žutog mosta tj. iza nekadašnje fabrike čarapa.

Već nekoliko dana kod mužljanskog mosta je pristuna teška mehanizacija. Tu su i radnici koji čiste ovaj deo obale od trske i raznog drugog rastinja. Na taj način stvaraju se uslovi da se uredi deo Begeja na kojem bi uskoro trebalo da počne izgradnja pristana.

I Taxi Zrenjanin

„Strateški deo planiranih aktivnosti projekta uređenja Begeja se vidi na terenu. Radi se priprema kasete gde će se odlagati ono što se čisti na prostoru buduće marine. Pristan će biti izgrađen tačno iza nekadašnje fabrike čarapa. Radovi na izmuljavanju ovog dela trebalo bi da krenu krajm sledeće ili početkom one tamo nedelje. Planiran rok za izgradnju pristana je četiri meseca. Znači, za četiri meseca grad Zrenjanin će dobiti pristan. Tu će svi naši sugrađani moći na bezbedan način da uđu u čamac i da odatle odu, recimo, do Sibile ili do Kleka i da kada se vrate na tom mestu ostave i čuvaju čamac. Takođe, i veći turistički brodići će moći da pristanu na ponton koji će biti malim mostićem povezan za obalu“, objašnjava Duško Radišić, pomoćnik gradonačelnika Zrenjanina.

Duško Radišić

„Kaseta gde će se odlagati sadržaj iz Begeja se radi kod mužljanskog mosta. To će omogućiti da se na tom delu i obala popravi, a u nekoj budućnosti i da se uredi. Naša velika želja, a kada postoji želja to znači da ćemo i raditi na tome, jeste da cela obala Begeja bude uređena i pristupačna. Da svuda budu staze i pristup kanalu Begej, a nadamo se u nekoj bliskoj budućnosti i reci Begej koja će biti očišćena“, dodaje naš sagovornik.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

Vrednost radova na uređenju dela obale Begeja i izgradnji pristana je 600.000 evra

Zbog odlaganja sadržaja iz Begeja u kasetu kod mužljanskog mosta, sugrađani koji žive u tom delu grada ne moraju da brinu da li će im kvalitet života zbog mulja biti ugrožen.

„Sugrađani koji žive u blizini mužljanskog mosta ne treba da strahuju. To nije opasan otpad. To je većinom zelena masa koja će se prekriti. Na taj način će se praktično, geografski bolje urediti obala. Možda ćemo zasaditi i neka drva da tu bude lep deo grada, koji je do sada bio zapušten. Tu je bila trska koja je svakako bila neuređena“, objašnjava Radišić.

„Vrednost ovih radova je oko 600.000 evra. Oni su deo šireg prekograničnog projekta čija je ukupna vrednost 13,5 miliona evra. Polovinom tog novca raspolaže Rumunija, a polovinom Srbija. Ostali novac se koristi za izgradnju biciklističke staze i za uređenje prevodnica Klek i Itebej. Zatim za kupovinu plovnog bagera i plovne kosačice. Najvažniji deo projekta, a možda najnevidljviji u ovom trenutku za koji se koristi novac jeste izrada projektno-tehničke dokumentacije koja pokazuje na koji način će se kompletno korito Begeja očistiti. Na taj način bi kanal Begej trebalo da dobije status reke. Tada bi na veliko zadovoljstvo svih građana Zrenjanina trebalo da dobijemo čistu reku. Kroz puno godina, ali mislim da je dostižno, nadam se da ćemo opet moći da skuvamo barem supu iz naše reke“, kaže Duško Radišić, pomoćnik gradonačelnika Zrenjanina.

Priče o uređenju Begeja traju godinama unazad. Ukoliko sve bude išlo po planu rezultati ovog projekta, na delu Begeja u gradu, biće vidljivi kroz izgrađen pristan i to oko nove godine.

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh