I love Zrenjanin

  • Home Interpoint
  • agencija dane
Vesti Zrenjanin

Uskoro konkurs za izbor izvođača za rekonstrukciju Trga dr Zorana Đinđića

ZrBizNet

Trg dr Zorana Đinđića se već duže vreme nalazi u veoma lošem stanju. Gradska vlast nedavno je naznačila kao prioritetnu stavku njegovu rekonstrukciju. Priprema konkursne dokumentacije je u toku, a uskoro bi trebao da bude objavljen i konkurs za izbor izvođača.

Izlomljene granitne kocke između kojih raste trava i stepenice koje se bukvalno raspadaju, svakodnevni su prizor koji građani zatiču dok prolaze Trgom dr Zorana Đinđića. Nakon najave gradonačelnika Čedomira Janjića da će trg biti rekonstruisan, prvi koraci u tom pravcu su učinjeni.

– Urađen je projekat, u toku je priprema konkursne dokumentacije, a trebalo bi da u toku sledeće nedelje bude objavljen konkurs za izbor izvođača. Plato i stepenište će biti rekonstruisani, biće podignute postojeće granitne kocke. One koje su polomljene biće zamenjene novim, a biće urađena i hidroizolacija – rekao nam je Goran Kravarušić, načelnik Odeljenja za privredu pri Gradskoj upravi grada Zrenjanina.

PerSu marketi

Nakon rekonstrukcije, moguće oživljavanje tržnog centra

Kada je reč o tržnom centru koji se nalazi ispod trga, ovaj prostor je dugi niz godina prilično pust. Velika većina lokala ne radi, a dobar deo njih je devastiran.

– Glavni problem u ovom slučaju jeste prokišnjavanje. Pošto će, kako sam naveo, biti urađena hidroizolacija, to bi trebalo da spreči curenje vode u lokale i oni bi u tom slučaju mogli ponovo da zažive – pojasnio je Kravarušić.

TRG U PROŠLOSTI

Usled urbanističkih promena koje su se odigrale najpre šezdesetih, a zatim i početkom devedesetih godina prošlog veka, izgled trga je radikalno izmenjen. Većina kuća i zgrada je porušena, a jedini preostali objekti su zgrada Velikobečkerečke štedionice i kuća Ignaca Levija, u kojoj su danas smeštene prostorije Mesne zajednice „Centar“. Ova dva objekta stavljena su pod zaštitu države kao kulturna dobra.

RANIJI NAZIVI

Trg je od uvođenja zvaničnih naziva više puta menjao ime: A “Korona” elotti ter (pre 1879), Erzsébet tér (1879-1919), Vilzonov trg (1919-1941), Prinz Eugen Platz (1941-1944), Vilzonov trg (1944-1948), Trg Republike (1948-2010), Trg dr Zorana Đinđića (2010-do danas)

TRG DR ZORANA ĐINĐIĆA – MESTO ZA SPOMENIK DESPOTU STEFANU LAZAREVIĆU ?

Početkom 2016. pojavila se ideja da se na Trgu dr Zorana Đinđića, u centralnoj rundeli, postavi spomenik despotu Stefanu Lazareviću. Ideja je obrazložena činjenicom da je „ovaj grad bio poslednja prestonica srednjovekovne Srbije, te da najvažniji koreni i počeci ovog grada upravo datiraju iz vremena despota Lazarevića“.

  • Divider

  • Divider
  • Daruši
Na vrh