I love Zrenjanin portal

  • Zr oglasi
  • Univer export
  • Harmonija Zrenjanin
Vesti Zrenjanin

Počinje rekonstrukcija Trga dr Zorana Đinđića

Trg dr Zorana Đinđića dugi niz godina nalazi se u lošem stanju, prevashodno zbog granitnih ploča kojima je popločan. Problem sa pločama i zapušenim odvodima, dolazi do izražaja u vreme velikih padavina kada trgom, zbog zadržavanja vode, gotovo da nije moguće proći.

Osim toga, okrnjene i izlomljene granitne kocke između kojih raste trava i stepenice koje se raspadaju, predstavljaju svakodnevni prizor.

-Plato i stepenište će biti rekonstruisani, biće podignute postojeće granitne kocke. One koje su polomljene biće zamenjene novim, a biće urađena i hidroizolacija – rekao nam je nedavno Goran Kravarušić, načelnik Odeljenja za privredu pri Gradskoj upravi grada Zrenjanina.

PerSu marketi

Radovi bi trebali da traju oko dva meseca, ali će svakako, s obzirom na to da se bliži zimski period, i vremenske prilike diktirati rok za završetak.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

Nakon rekonstrukcije, moguće oživljavanje tržnog centra

Kada je reč o tržnom centru koji se nalazi ispod trga, ovaj prostor je dugi niz godina prilično pust. Velika većina lokala ne radi, a dobar deo njih je devastiran.

– Glavni problem u ovom slučaju jeste prokišnjavanje. Pošto će, kako sam naveo, biti urađena hidroizolacija, to bi trebalo da spreči curenje vode u lokale i oni bi u tom slučaju mogli ponovo da zažive – pojasnio je Kravarušić.

TRG U PROŠLOSTI

Usled urbanističkih promena koje su se odigrale najpre šezdesetih, a zatim i početkom devedesetih godina prošlog veka, izgled trga je radikalno izmenjen. Većina kuća i zgrada je porušena, a jedini preostali objekti su zgrada Velikobečkerečke štedionice i kuća Ignaca Levija, u kojoj su danas smeštene prostorije Mesne zajednice „Centar“. Ova dva objekta stavljena su pod zaštitu države kao kulturna dobra.

RANIJI NAZIVI

Trg je od uvođenja zvaničnih naziva više puta menjao ime: A “Korona” elotti ter (pre 1879), Erzsébet tér (1879-1919), Vilzonov trg (1919-1941), Prinz Eugen Platz (1941-1944), Vilzonov trg (1944-1948), Trg Republike (1948-2010), Trg dr Zorana Đinđića (2010-do danas)

TRG DR ZORANA ĐINĐIĆA – MESTO ZA SPOMENIK DESPOTU STEFANU LAZAREVIĆU ?

Početkom 2016. javila se ideja da se na Trgu dr Zorana Đinđića, u centralnoj rundeli, postavi spomenik despotu Stefanu Lazareviću. Ideja je obrazložena činjenicom da je „ovaj grad bio poslednja prestonica srednjovekovne Srbije, te da najvažniji koreni i počeci ovog grada upravo datiraju iz vremena despota Lazarevića“. Sada je najavljeno da će cvetna rundela koja ne izgleda više reprezentativno, najverovatnije biti uklonjena.

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh