I love Zrenjanin portal

  • Zr oglasi
  • Univer export
  • Harmonija Zrenjanin
Vesti Zrenjanin

Usisivači, čistilice, duvači za čistiji grad

Zbog smeća koje se često može videti razbacano po gradu, sugrađani najviše krive JKP „Čistoća i zelenilo“. Mnogi smatraju da je služba koja je zadužena za odnošenje smeća i održavanje higijene u gradu krivac što Zrenjanin nije čistiji. Malo je, međutim, onih koji prihvataju realnost. A to je da smo mi sami najveći krivci što u gradu ima smeća tamo gde mu nije mesto. Od pešačke zone, preko trotoara, puteva, zelenih površina, dečijih igrališta…

Iako u centru grada postoje postavljene kante za smeće, neretko ćete kada tuda prolazite videti pikavce ili sitni otpad poput papirića, celofana ili kutije od cigareta. Pre nego što pomislite da je za nečistoću u pešačkoj zoni krivo JKP „Čistoća i zelenilo“, jer, navodno ne radi svoj posao, trebalo bi da se zapitate ko je to smeće odložio van kante. Složićemo se, da to sigurno nisu uradili radnici ovog komunalnog preduzeća. Jer je njihov posao upravo da razbacano smeće čiste. Teško je poverovati da bi sami sebi pravili dodatni posao. Osim metli, za čišćenje sitnog otpada Čistoća je nedavno nabavila i usisivače.

PerSu marketi

„Usisivači se koriste za lakše skupljanja sitnog uličnog smeća, kao što su npr. pikavci, papirići i sitne nečistoće iz centra grada. Oni očiste dobar deo iz fugni i nepristupačnih predela. Ovi uređaji za skupljanje sitnog smeća se koriste svakodnevno“, kaže Danijela Tančić, menadžer za odnose sa javnošću JKP “Čistoća i zelenilo”.

Sitano smeće i prašina nakupljaju se i uz ivičnjake puteva. Da bi se oni uklonili koriste se čistilice.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

„Naše preduzeće raspolaže sa dve velike „Dulevo“ čistilice i jednom „Kärcher“ mini čistilicom. Velike čistilice su namenjene za čišćenje kolovoza uz ivičnjake, a mala služi za čišćenje trotoara i biciklističkih staza. Čistilice rade svakog dana po potrebi, odnosno redovno nakon košenja zelenih površina. Osim za čišćenje uz ivičnjak ove mašine se koriste i za čišćenje drugih površina.Velike čistilice rade na čišćenju naslaga prašine, peska, šljunka, lišća, sitnog smeća… Mehanizacija se angažuje u dve smene. Prvoj i trećoj“, objašnjava naša sagovornica.

„Čistoća i zelenilo“ uređuje trotoare, pešačke staze, kolovoz…

Da bi sve bilo uredno radnici ovog preduzeća često koriste i duvače.

„JKP “Čistoća i zelenilo“ Zrenjanin raspolaže sa četiri duvača. Oni se koriste po potrebi svakog dana tj. redovno nakon košenja zelenih površina, kao i čistilice. Koriste se za uklanjanje trave, lišća, sitnih grančica sa trotoara, biciklističkih staza, kolovoza. I one, takođe, rade u dve smene“, objašnjava Tančić.

Treba znati da se u mnogo razvijenom zemljama bacanje sitnog smeća van mesta za njihovo odlaganje kažnjava ozbiljnim novčanim kaznama. U Nemačkoj ova kazna od pre nekoliko meseci iznosi čak 100 evra. I u Srbiji je zakonom predviđeno da se osobe koje odlažu smeće tamo gde to nije dozvoljeno kažnjavaju. Međutim, čini se da to što je zakonodavac predvideo sankcije ne znači mnogo. U Komunalnoj policiji su nedavno najavili nove metode borbe protiv onih koji stvaraju divlje deponije. Možda bi i sličan način borbe tj. kažnjavanje onih koji bacaju opuške, papiriće ili limenke po centru ili iz automobila mogao da dovede do toga da grad uskoro bude čistiji i uredniji.

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh