I love Zrenjanin portal

  • Zr oglasi
  • 3D gradjevinska kuca
  • Ultra Caffe
Najnovije vesti

Urgentni centar: Povećan broj pacijenata zbog visokih temperatura

Od početka talasa visokih dnevnih temperatura broj pacijenata u Urgentnom centru u Zrenjaninu porastao je za 20 do 25 odsto što je manje u odnosu na očekivanja lekara te zdravstvene institucije.

Načelnik Odeljenja za prijem i zbrinjavanje urgentnih stanja zrenjaninske bolnice, dr Živa Kozlovački, kaže da su građani i hronični bolesnici u ovoj situaciji postupili mudro i da više nego ranijih godina slušaju preventivne savete lekara.

urgentni-centar

Najveći problem ovih dana imaju hronični bolesnici, u prvom redu srčani.

I Taxi Zrenjanin

– Pacijenti mogu da se adaptiraju na period od dva-tri dana, ali visoke temperature sada već drže kontinuitet od skoro dve nedelje, tako da hronični bolesnici vrlo teško sve ovo podnose. Primetili smo da je broj kardiovaskularnih bolesnika značajno porastao što je i očekivano. Oni su osetljivi na nagle promene vremena, naročito na ekstremno visoke temperature. Njihov kardiovaskularni sistem je već limitiran uobičajenim životnim aktivnostima, a ovakvi ekstremi zahtevaju dodatno naprezanje organizma i oni nisu u mogućnosti da odgovore, priča dr Kozlovački.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

Manji broj pacijenata od očekivanog govori da su sugrađani naučili da je u ovakvim uslovima presudno uzimanje mnogo tečnosti, adekvatno oblačenje, izbegavanje boravka na suncu i obavljanja fizičkih aktivnosti u najkritičnijim satima.

dr-ziva-kozlovacki

dr Živa Kozlovački

– Važno je istaći da je porastao broj slučajeva saobraćajnog traumatizma. Visoka temperatura je učinila da vozačima pada koncentracija, refleksi postaju tromiji i sporiji, zbog čega dolazi do ozbiljnih kolapsa koji zahtevaju pomoć lekara. Na ovakvim temperatrama vozači moraju da prilagode vožnju i brzinu, da prave pauze, da dobro provetre automobile pre nego što uđu u njih, kaže naš sagovornik.

Ukoliko bi se period visokih temperatura nastavio, problemi bi se multiplicirali.

– Bojim se da bi se zdravstveno stanje naših pacijenata pogoršalo i došli bismo u situaciju da imamo značajno veći obim posla sa težim bolesnicima, poručuje dr Kozlovački.

U slučajevima toplotnog udara ili kolapsa na ulici i ili javnom mestu, osobu treba skloniti u hladovinu i ukoliko nije u svesnm stanju treba je postaviti u takozvani bočni – „koma“ položaj, a zatim treba pokušati rashlađivanje i što pre pozvati Službu hitne medicinske pomoći koja će dati kiseoničnu i medikamentoznu pomoć.

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh