I love Zrenjanin portal

  • Zr oglasi
  • Univer export
  • Harmonija Zrenjanin
Vesti Zrenjanin

Urgentni centar: Od početka godine izvršeno više od 18.000 pregleda

Sam naziv Urgentni centar znači da bi u ovoj ustanovi trebalo da se zbrinjavaju pacijetni kojima je pomoć lekara hitno potrebna. Međutim, mnogi građani zloupotrebljavaju postojanje Urgnetnog centra i tu pre dolaze na pregled nego što odlaze u Dom zdravlja kod izabranog lekara. Mnogi veruju da će svu neophodnu dijagnostiku završiti brže ako se obrate lekaru u Urgentnom centru. Međutim, to nije uvek tako. O tome koliko pacijenti zloupotrebljavaju Urgentni centar, za šta se sve javljaju lekarima u ovoj instituciji i zbog čega su ponekad i nakon pregleda nezadovoljni, razgovarali smo sa doktorkom Danijelom Rackov, specijalistom urgentne medicine i šefom prijemne ambulante Urgentnog centra.

I love Zrenjanin: Kakvo je konkretno stanje danas u Urgntnom centru?

Dr Rackov: Danas je u Urgentnom centru stanje haotično. Pala je kiša. Kardiološki pacijenti su odreagovali negativno na promenu vremena. Zahlađenje je došlo naglo, pa ta promena temperature izaziva vrtoglavice. Još traju različiti poljoprivredni radovi i imamo puno povreda. Posla baš ima mnogo.

PerSu marketi

dr Danijela Rackov

I love Zrenjanin: Pre godinu dana ste apelovali na građane da u Urgentni centar dolaze samo ako za to ima zaista potrebe. Šta se desilo nakon tog apela i kakva je danas situacija kada je reč o broju poseta pacijenata?

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

Dr Rackov: Prošlog septembra smo apelovali na građane da dolaze u Urgentni centar samo ako su hitna stanja, jer je bilo očito da se broj pregleda povećava i to uglavnom onih nesvrsishodnih. Apel je u početku zaista urodio plodom. I na tome hvala građanima. U Urgentni centar su počeli da dolaze oni pacijenti kojima je zaista pomoć bila potrebna. Međutim, nekako se to malo zaboravilo, tako da se broj pregleda opet povećava. Od početka godine do sada smo već imali preko 18.000 pregleda. Znači da ćemo do kraja godine imati zasita veliki broj pregleda. Apelujem i ovoga puta na građane da u Urgentni centar dolaze samo zbog akutnih dešavanja u poslednja 24 sata naglo nastalog bola bilo da su u pitanju glava, grudni koš, stomak. Zbog bilo kakvih vrsta povreda. Deca i trudnice i dalje imaju prednost u našem Urgentnom centru.

Apel pratiocima da budu strpljivi i tolerantni

– Takođe, apelovala bih i na pratnju koja dovodi svoje najbliže. Ja razumem da su oni i uplašeni i uznemireni, ali ako ih zamolimo da sačekaju u čekaonici onda to treba i da urade. Jer se stvara gužva. Mi nemamo neograničene resurse, ni kada su u pitanju tehničari, niti kada su u pitanju kreveti. Na kraju krajeva nije ni lepo da se zaviruje šta se radi drugom pacijentu.

I love Zrenjanin: Koliko pratioci mogu da utiču na rad lekara Urgentnog centra i da li je dovoljno da samo jedna osoba dođe sa pacijentom? Ne mora njih troje, četvoro, petoro, što se dešava.

Dr Rackov: Pratioci puno mogu da ometaju lekara u radu. Ja se slažem da postoje stanja kada je pratnja neophodna. Kada recimo pacijent izgubi govor. Mi smo svesni da su nam potrebne informacije koje će nam dati pratioc. Ali, ako je pacijent došao zbog uganute noge i hoda ili ga boli stomak, pa čekamo laboratoriju, a on prima infuziju, u tom slučaju niko ne mora da bude pored pacijenta. Znači da smo mi uradili sve dijagnostičke procedure i pomažemo mu tako što dobija već terapiju, ali jednostavno mora laboratorija da se sačeka. Ja ne mogu da ubrzam rad mašine. I mnogo je važno da u pratnji bude jedan član porodice. On je sasvim dovoljan.

Pacijenti očekuju da urade kompletnu dijagnostiku kada dođu u Urgentni centar

I love Zrenjanin: Koliko je od ovih 18.000 pacijenata koji su prošli kroz Urgentni centar od početka godine zaista bilo hitnih slučajeva?

Dr Rackov: Ukupan broj prijema od svih pacijenata koji dolaze u Urgentni centar je oko 5 posto. Možemo da kažemo da je još 5 posto onih koji su zaslužili da budu pregledani, ali su mogli da budu pušteni na kućno lečenje. Sve ostalo je trebalo da bude usmereno ka lekarima opšte prakse. Zato i ne čudi što je mnogo nezadovoljnih pacijenata, jer nisu dobili one preglede koje su očekivali. Da, nisu, jer Urgentni centar nema svu moguću dijagnostiku i nema sve specijalnosti koje ima bolnica „Đorđe Joanović“. Pacijenti koji odu kod izabranog lekara mogu da dobiju upute za preglede kod specijaliste, ali specijalista ne može obavezno da ih pregleda ako se jave u Urgentni centar.

I love Zrenjanin: Da li to znači da se pacijenti pre javljaju u Urgentni centar nego izabranom lekaru, jer veruju da će sve zavišiti u roku od jednog dana?

Dr Rackov: Pacijenti očekuju da će sve završiti u Urgentnom centru za sat vremena. Očekuju da se to dogodi odmah i sad. Ali, nije to sve baš kao u serijama. Misle da sve dijagnostičke metode mogu da dobiju kroz Urgentni centar. Ne mogu. Ako je neka dijagnostika zakazana za nekoliko meseci, pacijent misli da to može da se odradi odmah i onda preuveličavaju svoje tegobe da bismo mi to uradili.

Pacijenti se u Urgentnom centru primaju po prioritetnosti, a ne po vremenu dolaska

I love Zrenjanin: Da li postoje dani ili sati u toku dana kada su gužve u Urgentnom centru najveće?

Dr Rackov: Gužve najviše ima ponedeljkom i petkom. Ponedeljkom od vikenda, jer građani kao nisu hteli da dolaze za vikend. Oni koji se pripremaju za vikend dolaze petkom. U toku dana više pacijenata dolazi u periodu od 14 do 22 sata, a u okviru tog vremena najviše ih ima od 18 do 22 sata. Pred kraj radnog vremena dečijeg dispanzera i ambulanti apsolutno svi samo dolaze u Urgentni centar.

I love Zrenjanin: Večita zabluda kod pacijenata je i to da očekuju da budu primeljeni po redu dolaska. Međutim, ovde se pregledi vrše po hitnosti. Na koji način se određuje ko je prioritetan pacijent?

Dr Rackov: Urgentni centar ne prima pacijente po redu dolaska. Zato i apelujem na građane da kada dolaze kod lekara razmisle zašto dolaze. Nama svaka njihova reč znači mnogo. Pacijent treba da kaže od kad ga nešto boli i kakav je bol. Da li je jak, tup, oštar, iznenadan, tinjajući, da li peče… Treba razmisliti dobro o tegobama. Nama kada neko kaže „sve me boli“ to ne znači mnogo. I onda se nekako gubimo u sistemu. Možda nekog i sporije pregledamo, jer nije konkretan. Ljudi moraju da budu što konkretniji. Time će pomoći i nama i sebi.

Urgentni centar radi tako što prvo pregleda hitna stanja, pa stanja koja mogu da čekaju do dva sata, pa stanja koja mogu da čekaju do šest sati. Da, neko može da čeka i do šest sati. To je sasvim normalna procedura. I kad neko kaže „čekao sam četiri sata u Urgentnom“, da čekao je četiri sata jer nije bio životno ugrožen.

Lekar Urgentnog centra može u svakom trenutku da prekine pregled kako bi pomoć pružio drugom pacijentu koji je životno ugrožen

I love Zrenjanin: Da li pacijenti koji nisu hitni slučajdevi, a dolaze u Urgentni centar, dovode u pitanje život nekoga kome je u tom trenutku zaista potrebna pomoć, budući da zadržavaju lekara?

Dr Rackov: Da, dovode u pitanje. Imamo i slučaj da lekar zbog hitnog slučaja izađe iz ambulante dok ima pacijenta kojeg pregleda, jer mu je javljeno da dolazi pacijent koji je u hitnom stanju. Ja moram da prekinem pregled koji je u toku. Tada taj pacijent koji je bio na pregledu možda smatra da je narušeno njegovo pravo da dobije uslugu i da je njegovo stanje preče u odnosu na pacijenta koji dolazi i koji je vitalno urgožen. Ne, nije. Ponavljam, lekar ima pravo da izađe iz ambulante i da pomogne pacijentu koji u tom trenutku dolazi, a koji je životno ugrožen.

U Urgentni centar građani dolaze čak i zbog viroze

I love Zrenjanin: Koje su najčešće zloupotrebe Urgentnog centra?

Dr Rackov: Sve viroze dođu ovde, barem mi imamo takav utisak. Zamislite kada vam dođe 25 virotičnih pacijenata, kada i ne izmere temperaturu, kada ne popiju ništa kako bi pokušali da spuste temperaturu… Čak i ne pokušaju da popiju malo čaja, limuna, meda… Svaka viroza mora da se odleži. Ono što kažu, traje sedam dana. Da, to mora. I ne može od jedne tablete da bude bolje. Nema magične tablete. Ne može jedna tableta da pomogne. Pacijenti moraju da budu strpljivi, da neguju svoje telo i viroza će proći posle nekoliko dana.

Druga vrsta zloupotreba jeste kada pacijenta nešto boli, ali on nije popio ništa protiv bolova, jer ne zna koji lek da uzme. Ovo je era digitalizacije, reklama, informacija… Da baš ne znate da, ako vas boli noga, popijete neki lek… Ako ste radili u bašti čitav dan i ako vas uveče boli noga vi dolazite odmah u Urgentni centar da vidite zašto vas boli. Popijte brufen, sačekajte da vidite. Odmorite se u krajnjoj liniji, jer imate pravo da budete i umorni.

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh