I love Zrenjanin portal

  • Zr oglasi
  • Univer export
  • Ultra Caffe
Vesti Zrenjanin

Uoči velikog praznika – čestitka Hora Prepodobni Rafailo Banatski (VIDEO)

Početkom svakih „Dana Piva“, zrenjaninska publika  tradicionalno je mogla, u porti Uspenskog hrama, da uživa u godišnjem koncertu Pevačkog društva Prepodobni Rafailo Banatski.

Tim koncertom ovo društvo je ujedno obeležavalo i svoju slavu, 29.avgusta.

Sa jednog od prošlih koncerata

I Taxi Zrenjanin

– Ove godine nažalost nema ni Dana piva, ni koncerta. Iz tog razloga smo rešili da snimimo spot za Tropar Rafailu Banatskom – kaže Nikola Antić član hora.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

Aranžman potpisuje Milan Milisavljević, a za kameru i video produkciju  Nikola Antić. Audio je obradio Marko Jakovljević. Zvučni zapis je snimljen prilikom prošlogodišnjeg koncerta u Čačku, gde je hor imao koncert na „Danima Patrijarha Pavla“, na desetogodišnjicu upokojenja njegove Svetosti.


Mešovitim horom diriguje mr Senka Milisavljević. Mešoviti hor od osnivanja zna samo za nagrade i pohvale i s razlogom je jedan od najboljih i najpriznatijih amaterskih horova u državi i  šire.

Ovim spotom Pevačko društvo ujedno svim sugrađanima čestita Veliku Gospojinu.

O Pevačkom društvu Prepodobni Rafailo Banatski

Pevačko društvo osnovano je marta 1991. godine u Zrenjaninu, a blagoslovom Njegovog Visokopreosveštenstva Mitropolita crnogorsko – primorskog Gospodina Amfilohija (Radovića), tadašnjeg Episkopa banatskog, dobilo ime Prepodobni Rafailo Banatski. Hor je svoj rad započeo u Svetosavskom domu pri hramu Vavedenja Presvete Bogorodice, a ubrzo nastavio rad pri hramu Uspenja Presvete Bogorodice. Od samog početka opredelenje ovog pevačkog društva bilo je pojanje na bogosluženjima i negovanje Pravoslavno- duhovnog muzičkog stvaralaštva i širenje verskog i muzičkog obrazovanja. Hor „Prepodobni Rafailo Banatski“ je osnovan kao muški hor, što je danas, na žalost, redak slučaj u Banatu koji je do 1941. godine bio prepoznatljiv po crkvenim „paorskim“ pevačkim društvima. Radom hora je prvih šest meseci, kao svršeni bogoslov pa sve do svog rukopoloženja, dirigovao protođakon Zoran Milanković. Nakon njega, još kao srednjoškolci horom su dirigovali Nino Rajačić i Davor Dosković, a od 1993. horom upravlja Nino Rajačić. Hor je pevao na bogosluženjima širom Banata, kao i u našim maanastirima: Hilandaru, Žiči, Studenici, Pećkoj Patrijaršiji, Visokim Dečanima, Deviču, Crnoj Reci, Ostrogu, Cetinjskom manastiru i mnogim drugim. Hor je ostvario i značajne koncertne nastupe u: Beogradu, Novom Sadu, Vršcu, Kragujevcu, Nišu, Cetinju, Valjevu, Kraljevu, Kotoru, Budvi, Temišvaru (Rumunija), Krakovu i Hajnovci (Poljska), Sofiji i Gabrovu (Bugarska), Barseloni (Španija), Budimpešti i Sent Andreji (Mađarska), Prevezi (Grčka). Na međunarodnim takmičenjima horova osvojio je drugu nagradu i srebrnu medelju u Prevezi (Grčka, 2003. godine) i drugo mesto na festvalu pravoslavne muzike u Hajnovki (Poljska, 2011 godine). Hor je i dobitnik nagrade grada Zrenjanina za 2001. godinu.

2005. godine osnovan je i Dečji hor koji redovno peva na Liturgijama u hramu Uspenja Presvete Bogorodice u Zrenjaninu. Kako je vreme prolazilo i deca uzrastala najstariji članovi dečjeg hora su prerasli svoj hor ali ne i ljubav prema horskom pojanju. Tako je za Božić 2011. godine nastao i Ženski hor Pevačkog društva „Prepodobni Rafailo Banatski“ kome je takođe prioritet pevanje na bogosluženjima. Od samog osnivanja i Dečjim i Ženskim horom diriguje Mr. Senka Milisavljević. Kapacitet ženskog hora je za nepune dve godine skoro udvostručen. Samim porastom broja pevača i učestalijim probama, rastao je i apetit i želja za raznovrsnijim i modernijim programom, tako da pored pravoslavne duhovne muzike, hor sa velikim poletom, motivacijom i interesovanjem peva sve vrste svetovne muzike. Svojim aktivnim prisustvom u kulturi grada a i šire, hor neguje i širi tradiciju pravoslavlja ali isto tako i prezentuje horska dela savremenih srpskih i stranih kompozitora obrazujući publiku, vodeći je kroz raznovrsne stilove i epohe, pružajući joj oslonac i težište na muzici i kulturi svog naroda. Ženski hor pevačkog društva „Prepodobni Rafailo Banatski“ je ostvario zapažene nastupe širom zemlje , a izdvajaju se koncert u hramu Svetog Save u Beogradu, koncerti u okviru proslave dvadeset godina postojanja pevačkog društva. Od izrazitog značaja su zapažena dva takmičenja tokom 2012. godine. Na međunarodnom festvalu u Bijeljini, u okviru majskih horskih svečanosti, hor je bio nosilac priznanja-pobednik kategorije i dobio zlatnu medalju. Izuzetan uspeh hor je postigao na Internacionalnim horskim svečanostima u Nišu dobivši laskavu titulu- jednog od laureata takmičenja i to za najbolji mladi i perspektivni ansambl. 2013. godine, ženski hor odlazi na Ohridski horski festival i takmiči se sa prestižnim profesionalnim horovima iz cele Evrope i u tako jakoj konkurenciji osvaja srebrnu plaketu. Oktobra 2013. godine ženski hor osvaja zlatnu medalju na takmičenju u Rumi u okviru Festivala muzičkih društava Vojvodine.

Velika je retkost da u okviru istog pevačkog društva aktivno i veoma uspešno deluju dečji, muški i ženski hor, pa je sasvim spontano došlo i do spajanja ovih horova prilikom izvođenja određenih kompozicija. U leto 2012. godine na koncertu povodom slave Društva nastupili su svi horovi, a na kraju je nastupio i združeni muški i ženski hor, kojim su dirigovali dirigenti muškog i ženskog hora. Na taj način je nastao mešoviti sastav, koji je od tada počeo aktivno da učestvuje na bogosluženjima i da samostalno nastupa na koncertima i horskim festivalima. Tokom decembra 2012. godine muški, ženski i mešoviti sastav Pevačkog društva „Prepodobni Rafailo Banatski“je održao više zapaženih koncerata širom Vojvodine. U leto 2013. godine i mešoviti sastav učestvuje na Festivalu u Ohridu, gde je kao i ženski sastav osvojio srebrnu plaketu, pod dirigentskom palicom širom zemlje , a izdvajaju se koncert u hramu Svetog Save u Beogradu, koncerti u okviru proslave dvadeset godina postojanja pevačkog društva. Od izrazitog značaja su zapažena dva takmičenja tokom 2012. godine. Na međunarodnom festvalu u Bijeljini, u okviru majskih horskih svečanosti, hor je bio nosilac priznanja-pobednik kategorije i dobio zlatnu medalju. Izuzetan uspeh hor je postigao na Internacionalnim horskim svečanostima u Nišu dobivši laskavu titulu- jednog od laureata takmičenja i to za najbolji mladi i perspektivni ansambl. 2013. godine, ženski hor odlazi na Ohridski horski festival i takmiči se sa prestižnim profesionalnim horovima iz cele Evrope i u tako jakoj konkurenciji osvaja srebrnu plaketu. Oktobra 2013. godine ženski hor osvaja zlatnu medalju na takmičenju u Rumi u okviru Festivala muzičkih društava Vojvodine.

Početkom juna 2014. mešoviti hor je nastupio na Memorijalnom koncertu „Slobodan Bursać“. Povodom obeležavanja stogodišnjice od smrti Stevana Stojanovića Mokranjca hor je pevao na Liturgiji u hramu Svetog Save zajedno sa velikim brojem crkvenih horova iz Srbije. Istim povodom hor je održao nekoliko celovečernjih koncerata duhovne i svetovne muzike izvodeći najpoznatije kompozicije našeg najvećeg kompozitora. Na Vaskrs 2015. Hor ima zapažen nastup u Hramu Svetog Save u Beogradu. U avgustu 2015. zajedno sa Zrenjaninskom filharmonijom Hor izvodi celovečernji koncert u Zrenjaninu gde interpretira neke od najpoznatijih operskih arija na zadovoljstvo nekoliko hiljada ljudi u publici. U julu 2016. Hor nastupa u Nišu na Internacionalnim horskim svečanostima. Krajem avgusta iste godine sledi još jedna saradnja sa Zrenjaninskom filharmonijom a nekoliko dana kasnije Pevačko društvo obeležava 25 godina postojanja velikim koncertom svih svojih horova ( dečiji, ženski, muški i mešoviti ). U oktobru 2016.godine Hor nastupa u Vukovaru na Brankovim danima i biva ispraćen ovacijama mnogobrojne publike. U martu 2017. Hor učestvuje na festivalu „Kornelije“ u Sremskim Karlovcima i osvaja prvu nagradu u konkurenciji velikih horova. U aprilu 2017. Hor nastupa na revijalnom festivalu horova u Sremskoj Mitrovici. Septembra meseca, na 52.Mokranjčevim danima u Negotinu, hor pobeđuje u Natpevavanju horova i postaju dobitnici Mokranjčeve statuete- najvećeg nacionalnog priznanja u domenu horske umetnosti.U novembru hor učestvuje na 20.Danima duhovne muzike u Pančevu. Horom diriguje Senka Milisavljević, magistar horskog dirigovanja u klasi prof. Tatjane Ostojić.

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh