I love Zrenjanin portal

  • Zr oglasi
  • Univer export
  • Harmonija Zrenjanin
Vesti Zrenjanin

Uništavanje zelenila na Bagljašu sve učestalije

U poslednje vreme sve su češće prijave građana o uništavanju zelenila na Bagljašu, kažu u MZ Veljko Vlahović. Problemi sa kojima se suočavaju najčešće podrazumevaju lomljenje i seču vremešnog drveća bez kontrole, krađu mladih sadnica i cveća.

Gotovo da nema dela naselja Bagljaš u kojem neko ne uništava postojeće zelenilo.

PerSu marketi

„Veliki problem u MZ je unišavanje zelenila na svakom koraku. Mi se trudimo, kao MZ, da što više doprinesemo da se ozeleni ceo Bagljaš. Prošle godine zasadili smo preko 100 sadnica, ove godine ćemo verovatno negde oko 200 sadnica. Međutim, vidimo da se zelenilo uništava, da se drveće koje je već vremešno vadi bez nadzora JKP “Čistoća i zelenilo”. Mi to prijavljujemo komunalnoj inspekciji koja izlazi na teren. Međutim, teško je uhvatiti počinioce. Ide zima i neki, verovatno, na taj način nabavljaju ogrev”, kaže Marija Janković, sekretar MZ Veljko Vlahović.

“Primetili smo, recimo, da je u dvorištu vrtića iz jednog drveta izvađeno jedno parče iz nekog bizarnog razloga. To drvo će se verovatno osušiti. Sada smo bili na jednoj lokaciji gde je skroz oštećena kora jednog javora. Verovatno će i to uticati da se to drvo osuši. Građani treba da su svesni da bez zelenila ovde nema života. Da je sve više zagađivača i zagađenja, izduvnih gasova. Ako budemo uništili zelenilo imaćemo sve gore i gore analize kvaliteta vazduha”, dodaje naša sagovornica.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

Osim starijeg zelenila i drveća uništavaju se i mladice

Osim sečenja vremešnog drveća, na meti počinioca su i mlade sadnice.

“Dešava se da mlade sadnice koje sadimo budu pokradene. Imali smo slučajeve da su novozasađene sadnice došli i izvadili. Verovatno nose kući da zasade. Na platou ispred MZ smo imali cveće. Međutim, i ono je nestalo u toku noći. Nestale su palme, lijanderi… Verovatno to neko nosi da proda. Mi se borimo da obnovimo sve to. Ugradili smo čak i video kamere da možemo da uhvatimo počinioce kako bi oni bili kažnjeni”, objašnjava Marija Janković.

Zbog čega neko uništava drveće, cveće, sadnice teško je reći. Činjenica je da uništavanjem zelenila čine veću štetu po životnu sredinu i okolinu, nego što na taj način mogu da ostvare korist za sebe.

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
Slot Club Kentucky
Halo Taxi Zrenjanin
  • Divider

  • Divider
Na vrh