I love Zrenjanin portal

  • Basicline
  • 3D gradjevinska kuca
  • Ultra Caffe
Kultura

Izložba radova sa umetničke kolonije Ečka – „Slika 2017“ u Savremenoj galeriji

U ponedeljak, 18. decembra, sa početkom u 19 časova u Savremenoj galeriji Zrenjanin biće otvorena izložba radova sa 62. po redu Saziva umetnika u Umetničkoj koloniji Ečka – „Slika 2017“, koji je održan tokom avgusta meseca i koji je okupio petoro istaknutih savremenih vizuelnih umetnika.

Umetnici su tokom boravka u Ečki imali priliku da sami odaberu temu kojom će se baviti u svojim radovima, odnosno mogućnost da predstave ono što ih je najviše inspirisalo i podstaklo na rad u ovom naseljenom mestu, njenom okruženju i kroz druženje i razmenu iskustva sa ostalim učesnicima kolonije.

Na izložbi će biti predstavlјeni radovi kroz koje su umetnici razmatrali i preispitivali pojam slike u različitim kontekstima i medijima.

PerSu marketi

Izložba će biti otvorena od 18. decembra 2017. godine do 18. januara 2018. godine.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

Kustoskinja izložbe je Sunčica Lambić-Fenjčev.

62.Saziv Umetničke kolonije Ečka –„Slika 2017“ podržan je od strane Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije.

KRATKE BIOGRAFIJE UČESNIKA KOLONIJE:

SRĐAN VELjOVIĆ

Fotograf, konceptualni dokumentarista. Rođen je 1968. godine. Završio je Elektrotehnički fakultet i član ULUS-a. Bavi se problemom identiteta i njegovog uspostavlјanja kao polјa konstituisanog izvana, istražujući mesta prestupa granice koja ga definiše.

Realizovao je sledeće projekte: Arhitektura i fašizam, Lep život kao eksces, Nebo, Granice roda, Ekonomija moći heteroseksualne veze, Koliko visoko je bezbedno, Nož žica, Umeće tranzicije, Transponovanje – Džoni Racković, Mnoštva, Tehno – pozicije potkulture, Moguća mesta solidarnosti, Muzeji i još po neko mesto sećanja, Jarboli, Industrija, Fotografije, portreti, Bioskopi u kulturi sećanja, 20-25-29, Das Unheimliche koncept kao praktična alatka, Devedesete.

Izlagao je više puta grupno i samostalno u Srbiji, Makedoniji, Hrvatskoj , Bosni, Sloveniji, Rumuniji, Albaniji, Austriji i Nemačkoj.

TANјA VUJINOVIĆ

Rođena je u Loznici 1973. godine. Diplomirala je na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu na slikarskom odseku. Bila je gostujući student na Akademiji za umetnost u Dizeldorfu u klasi Jana Dibetsa, a doktorirala je na području Filozofije i teorije vizuelne kulture na Fakultetu za humanistične studije Kopar.

Međunarodno aktivna novomedijska umetnica, poznata je po njoj svojstvenim videima i interaktivnim instalacijama u kojima istražuje odnos čoveka i tehnologije. Nјene instalacije, koje naziva aparatima za promišlјanje društva, sastavlјene su od zvuka, videa, crteža, ili interaktivnih računarskih radova koje možemo razumeti kao antropomorfne i apstraktne mašine kroz koje istražuje načine percipiranja i čuvanja memorije. Od kraja 90-tih godina, učestvovala je na brojnim izložbama i festivalima širom Evrope.

Do sada je izlagala internacionalno na 140 grupnih i 30 samostalnih izložbi.

MIODRAG KRKOBABIĆ

Diplomirao, magistrirao i doktorirao na FLU u Beogradu. Kao višestruki DAAD stipendista boravi u Nemačkoj na specijalizaciji Audiovizuelnih kompozicija (Hochschule fur Kunste, Bremen), koje danas predaje na VŠLPU u Beogradu. Od 2000. redovno izlaže, drži predavanja, radionice i projekte koji povezuju savremeni život, umetnost i kulturu širom sveta, istražujući stanje svesti današnjeg društva.

Kroz preispitivanje socioloških, političkih i ekonomskih uticaja savremenog društva na čoveka, kritički sagledava načine na koji institucionalni sistem, marketing i politika iskrivlјuju našu percepciju i stavove. Izlagao na više stotina izložbi, festivala i umetničkih projekata u galerijskom i javnom prostoru širom sveta. Nјegovi brojni radovi se nalaze u kolekcijama muzeja i institucija savremene umetnosti od Nјujorka do Šangaja. Od 2006. do 2010, umetnički direktor Memorijala Nadežde Petrović, gde uvodi novi idejni i organizacioni koncept i zajedno sa Mirkom Ilićem stvara vizuelni identitet Memorijala.

Dobitnik je nagrade 42. Oktobarskog Salona u Beogradu 2001, Nagrade Galerije na 22. Memorijalu Nadežde Petrović u Čačku 2002, kao i Počasne nagrade na Festivalu Videobrasil u Sao Paolu, 2003. godine. Iste godine dobija i Nemačku nagradu za razmenu akademskih građana. Godine 2005. sa stipendijom KulturKontakt iz Beča, boravi kao gostujući umetnik u Insbruku, Austrija (Buchsenhausen).

Godine 2006. dobitnik Nagrade žirija na 10. Internacionalnom Bijenalu u Kairu, Egipat. 2010. godine nominovan u uži izbor za Henkel Art.Award, Beč, Austrija. Godine 2015. nominovan u uži izbor za Politikinu nagradu za najbolјu izložbu u Srbiji. Godine 2016. nominovan za Nagradu grada Beograda za likovno i primenjeno stvaralaštvo, vizuelne i proširene medije.

NEMANјA LAĐIĆ

Rođen je u Beogradu 1984. godine. Diplomirao je na vajarskom odseku Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu 2009. u klasi profesora Mrđana Bajića, a 2011. završio Transmedia program na Sint Lukas univerzitetu u Briselu. Nekoliko puta nagrađivan kao student. Izlagao deset puta samostalno i učestvovao na četrdesetak grupnih izložbi i festivala.

Bavi se prvenstveno video instalacijama, kroz koje istražuje uticaj savremenih sredstava komunikacije na doživlјaj vremena i prostora, kao i relativnost procesa opažanja u kontekstu tehnološki uslovlјenog, digitalnog sveta.

KATARINA RADOVIĆ

Rođena je u Beogradu, gde trenutno živi i radi. Studirala istoriju umetnosti na Univerzitetu u Saseksu u Velikoj Britaniji. Diplomirala 2006. godine na katedri za fotografiju u klasi prof. Milana Aleksića na Akademiji umetnosti BK u Beogradu. Dobitnica stipendije Kultur Kontakt u Beču, 2007. godine i stipendije Evropske kulturne fondacije (ECF) za realizaciju projekata Dok nas smrt ne rastavi, 2009. godine.

Nјeni radovi se nalaze u: Kolekciji fotografija EROSION (Litvanija), TELENOR Kolekciji savremene srpske umetnosti (Srbija), Kolekciji Rovinj Photodays u Muzeju umetnosti i zanata (Zagreb, Hrvatska), Muzeju grada Beograda (Srbija), Muzeju afričke umetnosti (Beograd, Srbija), Kolekciji Imago Mundi BENETTON (Italija), kao i privatnim zbirkama. Izabrane izložbe: 2016. Kad prestaneš da me češlјaš, prestaću da te mrzim, samostalna izložba u Muzeju afričke umetnosti, Beograd, Srbija; 2014. Iz druge ruke (kustos Irena Šimić), Umetnički pavilјon Cvijeta Zuzorić, Beograd, Srbija; 2014. Rovinj Photodays, (3. mesto u kategoriji Umetnički koncept), Galerija stare tvornice, Rovinj, Hrvatska; 2013. KAUNAS PHOTO festival, galerija M. Žilnikas, Kaunas, Litvanija; 2012. Fotodokumenti 2, Salon Muzeja savremene umetnosti, Beograd, Srbija; 2011. Dok nas smrt ne rastavi, samostalna izložba u galeriji Foton, Ljublјana, Slovenija; 2010. Dok nas smrt ne rastavi, samostalna izložba u galeriji Artget, Kulturni centar Beograda, Srbija; 2010. Central Europe Revisited III (kustos Loran Heđi), Schloss Esterhazy, Ajzenštat, Austrija; 2008. NOORDERLIHT Foto Festival, Fris Muzej, Leuvarden, Holandija; 2008. TELENOR kolekcija srpske umetnosti, Pavilјon Cvijeta Zuzorić, Beograd, Srbija.

 

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh