I love Zrenjanin portal

  • 3D gradjevinska kuca
  • Pozorište Zrenjanin
Kultura

Izložba radova sa umetničke kolonije Ečka – „Slika 2017“ u Savremenoj galeriji

U ponedeljak, 18. decembra, sa početkom u 19 časova u Savremenoj galeriji Zrenjanin biće otvorena izložba radova sa 62. po redu Saziva umetnika u Umetničkoj koloniji Ečka – „Slika 2017“, koji je održan tokom avgusta meseca i koji je okupio petoro istaknutih savremenih vizuelnih umetnika.

Umetnici su tokom boravka u Ečki imali priliku da sami odaberu temu kojom će se baviti u svojim radovima, odnosno mogućnost da predstave ono što ih je najviše inspirisalo i podstaklo na rad u ovom naseljenom mestu, njenom okruženju i kroz druženje i razmenu iskustva sa ostalim učesnicima kolonije.

Na izložbi će biti predstavlјeni radovi kroz koje su umetnici razmatrali i preispitivali pojam slike u različitim kontekstima i medijima.

I Taxi Zrenjanin

Izložba će biti otvorena od 18. decembra 2017. godine do 18. januara 2018. godine.

Svakoga dana objavljujemo nove video vesti i reportaže iz Zrenjanina na našem Youtube kanalu, prijavite se.

Kustoskinja izložbe je Sunčica Lambić-Fenjčev.

62.Saziv Umetničke kolonije Ečka –„Slika 2017“ podržan je od strane Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije.

KRATKE BIOGRAFIJE UČESNIKA KOLONIJE:

SRĐAN VELjOVIĆ

Fotograf, konceptualni dokumentarista. Rođen je 1968. godine. Završio je Elektrotehnički fakultet i član ULUS-a. Bavi se problemom identiteta i njegovog uspostavlјanja kao polјa konstituisanog izvana, istražujući mesta prestupa granice koja ga definiše.

Realizovao je sledeće projekte: Arhitektura i fašizam, Lep život kao eksces, Nebo, Granice roda, Ekonomija moći heteroseksualne veze, Koliko visoko je bezbedno, Nož žica, Umeće tranzicije, Transponovanje – Džoni Racković, Mnoštva, Tehno – pozicije potkulture, Moguća mesta solidarnosti, Muzeji i još po neko mesto sećanja, Jarboli, Industrija, Fotografije, portreti, Bioskopi u kulturi sećanja, 20-25-29, Das Unheimliche koncept kao praktična alatka, Devedesete.

Izlagao je više puta grupno i samostalno u Srbiji, Makedoniji, Hrvatskoj , Bosni, Sloveniji, Rumuniji, Albaniji, Austriji i Nemačkoj.

TANјA VUJINOVIĆ

Rođena je u Loznici 1973. godine. Diplomirala je na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu na slikarskom odseku. Bila je gostujući student na Akademiji za umetnost u Dizeldorfu u klasi Jana Dibetsa, a doktorirala je na području Filozofije i teorije vizuelne kulture na Fakultetu za humanistične studije Kopar.

Međunarodno aktivna novomedijska umetnica, poznata je po njoj svojstvenim videima i interaktivnim instalacijama u kojima istražuje odnos čoveka i tehnologije. Nјene instalacije, koje naziva aparatima za promišlјanje društva, sastavlјene su od zvuka, videa, crteža, ili interaktivnih računarskih radova koje možemo razumeti kao antropomorfne i apstraktne mašine kroz koje istražuje načine percipiranja i čuvanja memorije. Od kraja 90-tih godina, učestvovala je na brojnim izložbama i festivalima širom Evrope.

Do sada je izlagala internacionalno na 140 grupnih i 30 samostalnih izložbi.

MIODRAG KRKOBABIĆ

Diplomirao, magistrirao i doktorirao na FLU u Beogradu. Kao višestruki DAAD stipendista boravi u Nemačkoj na specijalizaciji Audiovizuelnih kompozicija (Hochschule fur Kunste, Bremen), koje danas predaje na VŠLPU u Beogradu. Od 2000. redovno izlaže, drži predavanja, radionice i projekte koji povezuju savremeni život, umetnost i kulturu širom sveta, istražujući stanje svesti današnjeg društva.

Kroz preispitivanje socioloških, političkih i ekonomskih uticaja savremenog društva na čoveka, kritički sagledava načine na koji institucionalni sistem, marketing i politika iskrivlјuju našu percepciju i stavove. Izlagao na više stotina izložbi, festivala i umetničkih projekata u galerijskom i javnom prostoru širom sveta. Nјegovi brojni radovi se nalaze u kolekcijama muzeja i institucija savremene umetnosti od Nјujorka do Šangaja. Od 2006. do 2010, umetnički direktor Memorijala Nadežde Petrović, gde uvodi novi idejni i organizacioni koncept i zajedno sa Mirkom Ilićem stvara vizuelni identitet Memorijala.

Dobitnik je nagrade 42. Oktobarskog Salona u Beogradu 2001, Nagrade Galerije na 22. Memorijalu Nadežde Petrović u Čačku 2002, kao i Počasne nagrade na Festivalu Videobrasil u Sao Paolu, 2003. godine. Iste godine dobija i Nemačku nagradu za razmenu akademskih građana. Godine 2005. sa stipendijom KulturKontakt iz Beča, boravi kao gostujući umetnik u Insbruku, Austrija (Buchsenhausen).

Godine 2006. dobitnik Nagrade žirija na 10. Internacionalnom Bijenalu u Kairu, Egipat. 2010. godine nominovan u uži izbor za Henkel Art.Award, Beč, Austrija. Godine 2015. nominovan u uži izbor za Politikinu nagradu za najbolјu izložbu u Srbiji. Godine 2016. nominovan za Nagradu grada Beograda za likovno i primenjeno stvaralaštvo, vizuelne i proširene medije.

NEMANјA LAĐIĆ

Rođen je u Beogradu 1984. godine. Diplomirao je na vajarskom odseku Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu 2009. u klasi profesora Mrđana Bajića, a 2011. završio Transmedia program na Sint Lukas univerzitetu u Briselu. Nekoliko puta nagrađivan kao student. Izlagao deset puta samostalno i učestvovao na četrdesetak grupnih izložbi i festivala.

Bavi se prvenstveno video instalacijama, kroz koje istražuje uticaj savremenih sredstava komunikacije na doživlјaj vremena i prostora, kao i relativnost procesa opažanja u kontekstu tehnološki uslovlјenog, digitalnog sveta.

KATARINA RADOVIĆ

Rođena je u Beogradu, gde trenutno živi i radi. Studirala istoriju umetnosti na Univerzitetu u Saseksu u Velikoj Britaniji. Diplomirala 2006. godine na katedri za fotografiju u klasi prof. Milana Aleksića na Akademiji umetnosti BK u Beogradu. Dobitnica stipendije Kultur Kontakt u Beču, 2007. godine i stipendije Evropske kulturne fondacije (ECF) za realizaciju projekata Dok nas smrt ne rastavi, 2009. godine.

Nјeni radovi se nalaze u: Kolekciji fotografija EROSION (Litvanija), TELENOR Kolekciji savremene srpske umetnosti (Srbija), Kolekciji Rovinj Photodays u Muzeju umetnosti i zanata (Zagreb, Hrvatska), Muzeju grada Beograda (Srbija), Muzeju afričke umetnosti (Beograd, Srbija), Kolekciji Imago Mundi BENETTON (Italija), kao i privatnim zbirkama. Izabrane izložbe: 2016. Kad prestaneš da me češlјaš, prestaću da te mrzim, samostalna izložba u Muzeju afričke umetnosti, Beograd, Srbija; 2014. Iz druge ruke (kustos Irena Šimić), Umetnički pavilјon Cvijeta Zuzorić, Beograd, Srbija; 2014. Rovinj Photodays, (3. mesto u kategoriji Umetnički koncept), Galerija stare tvornice, Rovinj, Hrvatska; 2013. KAUNAS PHOTO festival, galerija M. Žilnikas, Kaunas, Litvanija; 2012. Fotodokumenti 2, Salon Muzeja savremene umetnosti, Beograd, Srbija; 2011. Dok nas smrt ne rastavi, samostalna izložba u galeriji Foton, Ljublјana, Slovenija; 2010. Dok nas smrt ne rastavi, samostalna izložba u galeriji Artget, Kulturni centar Beograda, Srbija; 2010. Central Europe Revisited III (kustos Loran Heđi), Schloss Esterhazy, Ajzenštat, Austrija; 2008. NOORDERLIHT Foto Festival, Fris Muzej, Leuvarden, Holandija; 2008. TELENOR kolekcija srpske umetnosti, Pavilјon Cvijeta Zuzorić, Beograd, Srbija.

 

Prijavite se na mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl prijavi se na newsletter.
  • Divider

  • Divider
Na vrh