I love Zrenjanin portal

  • Zr oglasi
  • Univer export
  • Ultra Caffe
Vesti Zrenjanin

Ultrazvučni test opterećenja srca – nova dijagnostička metoda u zrenjaninskoj bolnici

Na osnovu dozvole Ministarstva zdravlja, od polovine marta, u zrenjaninskoj Opštoj bolnici „Đorđe Joanović“ uvedena je nova dijagnostička metoda – ultrazvučni test opterećenja srca ,  takozvana „Stres ehokardiografija (SEHO)“. Ranije, oni pacijenti kojima je bila potrebna ova dijagnostička metoda, upućivani su na Institut za kardiovaskularne bolesti Vojvodine u Sremskoj Kamenici, pri čemu se na istu čekalo i po nekoliko meseci.

– Sada je ova metoda dostupna i u Zrenjaninu, čime je ubrzan i povećan kvalitet kardiološke dijagnostike, što će se odraziti na bolji ishod lečenja pacijenata, kažu u zrenjaninskoj bolnici.

Novu dijagnostičku metodu – stres ehokardiografiju, u zrenjaninskoj bolnici rade tri obučena kardiologa – dr Sanja Đurin, dr Jelena Lukić Petrov i dr Sanvila Stankov, kao i tri obučene medicinske sestre – Smiljana Lukić, Danijela Sokolov i Dragana Mijanović.

Fordomanija

Internista-kardiolog i načelnica Internog odeljenja Opšte bolnice „Đorđe Joanović“, dr Sanja Đurin, pojasnila je način izvođenja ultrazvučnog testa opterećanja srca, koji može da potraje oko sat vremena.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

-Na osnovu ranijeg kardiološkog pregleda koji podrazumeva i ultrazvuk srca, postavlja se indikacija za obavljanje ovog testa. Pacijent tri dana pre testa ne uzima beta blokatore (osim ako nema poznatu koronarnu bolest), ali zato uzima svu ostalu redovnu terapiju kako mu je inače preporučeno, kao i na dan samog testa. Dva sata pre obavljanja testa, pacijent uzima obrok bez stimulativnih sredstava (kafa, čaj, energetska pića i cigarete) – rekla je dr Đurin.

Dr Sanja Đurin

Ceo test traje oko sat vremena. Pacijentu se kače elektrode za kontinuirano praćenje srčanog ritma na EKG-aparatu sa monitorom, a elektrode su povezane sa ehokardiografskim aparatom.

-Tokom celog testa pacijentu se stavlja manžetna za merenje krvnog pritiska i plasira mu se braunila za aplikaciju lekova. Pacijent leži na svoju levu stranu, dok lekar sedi pored njega i počinje da radi orijentacioni ultrazvuk srca. Zatim se startuje SEHO – sestra aplicira Dobutamin, a po potrebi i drugu terapiju – uz stalno praćenje srčanog ritma, EKG-a, krvnog pritiska i pokretljivosti zidova srca tokom ovog pregleda. Tokom ove metode dolazi do provociranog ubrzanja srčanog ritma kao provokativnog faktora, kojim se procenjuje sposobnost koronarnih krvnih sudova da ishrane određene zone srca. Nakon postignutih, zadatih parametara, test se završava, a srčani ritam se medikamentozno usporava davanjem Presolol ampule – objasnila je načelnica Internog odeljenja.

ŠTA JE STRES EHOKARDIOGRAFIJA?

Stres ehokardiografija (SEHO) je dijagnostička metoda koja kombinuje dvodimenzionalnu (2D) ehokardiografiju sa fizičkim, farmakološkim ili električnim opterećenjem srca, u cilju provokacije miokardne ishemije i procene njene lokalizacije i težine. Ova metoda se radi kod pacijenata koji ne mogu da obavljaju fizički test opterećenja (FTO), koji imaju blok leve grane (BLG), kojima je ugrađen pejsmejker, koji imaju poremećaj lokomotornog aparata, kod osoba koje su preležale šlog…

Piše: Tivadar Borbelj

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh