I love Zrenjanin portal

  • Nexe
  • Univer export
  • Ultra Caffe
Vesti Zrenjanin

Ulica dr Miroslava Tirša čeka idejno rešenje za novi izgled

Ulica dr Miroslava Tirša u kojoj se do 2005. godine nalazila glavna gradska pijaca, mogla bi u budućnosti da dobije potpuno novi izgled. U poslednjih nekoliko godina nagađalo se da li bi baš ova ulica mogla postati ono što je Skadarlija u Beogradu, zatim ulica umetnika i zanatlija, ali sve je ostalo na nivou gradskih priča.

U Odeljenju za privredu Gradske uprave saznajemo da se o uređenju ove ulice ipak razmišlja te da je ideja da se raspiše konkurs na kojem bi kreativni i stručni ljudi mogli da ponude svoje predloge i ideje.

Oko milion dinara trebalo bi da bude izdvojeno za realizaciju konkursa kojim bi se dobilo idejno rešenje. Saznajemo i da će u obzir biti uzeto i više od jednog rešenja, jer će uređenje te ulice biti ne samo velika investicija, već i stvaranje novog identiteta tog dela grada. Ulica Miroslava Tirša široka je oko dvadeset tri metra, podatak je Zavoda za zaštitu spomenika kulture Zrenjanin.

I Taxi Zrenjanin

„Građevine kојe činе prоstоrni оkvir ulicе su sа lеvе strаnе prizemni stambeni objekti, a sа dеsnе strane је dvоrištе Gradske kuće sa zgrаdom Pedagoškog zavoda (Dečijeg doma). Nа niz sе nаdоvеzuје Hram Svetog Arhangela Mihaila, а nа njega neugledni оbјеkti trgovačkog sadržaja i magacinski prostori. U zоni crkvе i Pedagoškog zаvоdа је znаčајnа dеnivеlаciја u tеrеnu, sа visinskоm rаzlikоm оd prеkо tri metra. Stоgа је zgrаdа Zаvоdа pоdignutа nа tоm visоkоm plаtоu, dоk је crkvа svојim prizеmnim dеlоm ukоpаnа u tеrеn. U 19. veku se na mesti zgrade Zavoda nalazio zatvor ,,Munkač” koji je uklonjen dvadesetih godina 20. veka. Ruska pravoslavna crkva je smеštеnа u јеdnom оd nеkаdаšnjih kаzаmаtа zatvora ,,Munkač,, kојi su bili u sаstаvu zgrаdе župаniје“, navodi se na sajtu Zavoda za zaštitu spomenika kulture Zrenjanin.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.
Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh