I love Zrenjanin portal

  • Univer export
  • Pozorište Zrenjanin
Vesti Zrenjanin

Ulica dr Miroslava Tirša čeka idejno rešenje za novi izgled

Ulica dr Miroslava Tirša u kojoj se do 2005. godine nalazila glavna gradska pijaca, mogla bi u budućnosti da dobije potpuno novi izgled. U poslednjih nekoliko godina nagađalo se da li bi baš ova ulica mogla postati ono što je Skadarlija u Beogradu, zatim ulica umetnika i zanatlija, ali sve je ostalo na nivou gradskih priča.

U Odeljenju za privredu Gradske uprave saznajemo da se o uređenju ove ulice ipak razmišlja te da je ideja da se raspiše konkurs na kojem bi kreativni i stručni ljudi mogli da ponude svoje predloge i ideje.

Oko milion dinara trebalo bi da bude izdvojeno za realizaciju konkursa kojim bi se dobilo idejno rešenje. Saznajemo i da će u obzir biti uzeto i više od jednog rešenja, jer će uređenje te ulice biti ne samo velika investicija, već i stvaranje novog identiteta tog dela grada. Ulica Miroslava Tirša široka je oko dvadeset tri metra, podatak je Zavoda za zaštitu spomenika kulture Zrenjanin.

I Taxi Zrenjanin

„Građevine kојe činе prоstоrni оkvir ulicе su sа lеvе strаnе prizemni stambeni objekti, a sа dеsnе strane је dvоrištе Gradske kuće sa zgrаdom Pedagoškog zavoda (Dečijeg doma). Nа niz sе nаdоvеzuје Hram Svetog Arhangela Mihaila, а nа njega neugledni оbјеkti trgovačkog sadržaja i magacinski prostori. U zоni crkvе i Pedagoškog zаvоdа је znаčајnа dеnivеlаciја u tеrеnu, sа visinskоm rаzlikоm оd prеkо tri metra. Stоgа је zgrаdа Zаvоdа pоdignutа nа tоm visоkоm plаtоu, dоk је crkvа svојim prizеmnim dеlоm ukоpаnа u tеrеn. U 19. veku se na mesti zgrade Zavoda nalazio zatvor ,,Munkač” koji je uklonjen dvadesetih godina 20. veka. Ruska pravoslavna crkva je smеštеnа u јеdnom оd nеkаdаšnjih kаzаmаtа zatvora ,,Munkač,, kојi su bili u sаstаvu zgrаdе župаniје“, navodi se na sajtu Zavoda za zaštitu spomenika kulture Zrenjanin.

Svakoga dana objavljujemo nove video vesti i reportaže iz Zrenjanina na našem Youtube kanalu, prijavite se.
Prijavite se na mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl prijavi se na newsletter.
  • Divider

  • Divider
Na vrh