I love Zrenjanin portal

  • Zr oglasi
  • Univer export
  • Ultra Caffe
Drugi pišu

Ulazak u tržni centar na sopstvenu odgovornost

Tržni centar na Trgu dr Zorana Đinđića u Zrenjaninu ne samo što predstavlja ruglo grada, nego je umesto osnovne funkcije i zadovoljenja potreba potrošača, pretvoren u mesto strave i užasa! Ovde se zaista niko ne oseća prijatno, a bez preterivanja – dolazi se na sopstvenu odgovornost.

avna je tajna i da su napušteni lokali u tržnom centru najveće okupljalište lokalnih narkomana – i to u neposrednom komšiluku policije, stotinak metara od zgrade Policijske uprave. Većina lokala je demolirana, sa razbijenim izlozima, a mnogi su pretvoreni i javne toalete. Zbog loše izvedenih građevinskih radova, kanalizacija se često izliva, a čitav prostor oko trga zaudara na fekalije… Ovaj tržni centar, inače, u strogom je centru grada i trebalo je da bude simbol nove trgovine.

SRB-zrenjanin-spolja-glada_620x0

– Neverovatno, ali istinito – 23 godine traje rešavanje problema u tržnom centru, ali nijedan nije rešen! Čak do danas nismo uknjiženi kao vlasnici, što nam je stvaralo i još uvek stvara velike probleme. Vlast se menja, ali ne i njena ćud – svi nam obećavaju pomoć i zaklinju se da žele da urede ovaj prostor, ali izgleda da smo pušteni niz mutni Begej – ima utisak Ivica Stojković, jedan od malobrojnih vlasnika lokala, koji nekako uspeva da odoli svim nedaćama i uporno se ne odriče poslovanja u, kako kaže, „zrenjaninskom Bronksu“.

PerSu marketi

Tridesetak vlasnika kupilo je lokale 1990. od tadašnjeg SIZ u stambenoj oblasti, uz paprenu cenu od oko 3.000 nemačkih maraka za kvadratni metar. Ušli su u poluzavršene objekte koje su krajnje nesolidno izgradili lokalni neimari iz GIK „Banat“. Kupci su ispunili sve svoje obaveze, ali investitor, osim što im je obezbedio grupnu upotrbenu dozvolu, nikada im nije omogućio uknjižbu prava svojine.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

– Čak je pravni naslednik investitora – Javno stambeno preduzeće u međuvremenu prenelo pravo uknjižbe na nas kupce. Ali, ispostavilo se da su preneli pravo koje ni sami nemaju! Jer, sud je odbio da istakne lokale, pošto su izgrađeni ispod površine parcela – kazuje Stojković, a vlasnici zemljišta i danas su grad Zrenjanin, JP „Vode Vojvodine“ i Vojvođanska banka, koja je na trgu podigla velelepnu poslovnu zgradu.

Samo vlasnici lokala znaju koliko su se namučili (i još se muče) jer ne mogu da dokažu da su vlasnici. Promena naziva ulice, pošto je ranije bio Trg republike, zbog novih dokumenata i preregistracije, koštala ih je desetine hiljada dinara. Dugo su odolevali i sami održavali prostor. Pokušavali da ga građevinski i tržišno osmisle, ali sve je bilo uzalud.

– Ni bivša vlast nije ništa učinila da upristoji trg koji nosi ime njihovog lidera. Nova je u kampanji koristila tržni centar za svoju promociju i najavljivala da će hitno ukloniti ruglo. Ali, sve je po starom, neku nadu još samo daje najnovija presuda suda – ističe Stojković.

katnic-trzni-centar

Naime, jedan od vlasnika upravo je dobio prvostepenu presudu Osnovnog suda o raskidu ugovora sa Javnom stambenom agencijom, zbog toga što nije ispunila obavezu uknjižbe preuzetu od svojih pravnih prethodnika prilikom prodaje lokala. O vraćanju para (sve sa kamatom) sud je ostavio za raspravu kasnije. Ali, već je najavljena žalba Agencije, koja negira prava vlasnika lokala i dovodi u sumnju opravdanost tužbe za ništavnost ugovora 23 godine posle njegovog sklapanja. I, još tvrdi da su vlasnici ljuti zbog toga što nema frekvencije na trgu i što su im lokali sada neatraktivni i malo vredni.

ZGRADA TONE I PROKIŠNjAVA

Sumnja se da zgrada tržnog centra nije prošla tehnički prijem, jer je neko tokom gradnje menjao izvođački projekat. Zbog nekvalitetnih radova, počela je da tone, a zbog slegnja lokala morali su da se menjaju kompletni izlozi. Svi, lokali inače, prokišnjavaju, a prilikom obilnijih padavina po tržnom centru izliva se sadržaj kanalizacione mreže…

Izvor : Novosti.rs   Autor : Sl. Pašić

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh