I love Zrenjanin portal

  • Basicline
  • Univer export
  • Ultra Caffe
Vesti Zrenjanin

Svake godine iz gradske kase odu milioni zbog ujeda napuštenih pasa

Napuštenih pasa ima svuda po Srbiji, pa tako i u Zrenjaninu. Godinama unazad nadležni pokušavaju da reše problem pasa koje vlasnici ostavljaju. Kada takvi psi budu uhvaćeni smeštaju se u Prihvatilište. Ukoliko im se ne nađe vlasnik, oni se vraćaju na ulicu nakon što prođu CNR program. Mnogima sigurno nije prijatno kada vide psa kako šeta bez povoca i bez vlasnika. Podaci pokazuju da se u Zrenjaninu iz godine u godinu povećava broj ljudi koje su napušteni psi ujeli. Grad zbog toga godišnje mora da obezbedi milione dinara, kako bi mogao da plati odštete.

Napuštenih pasa ima svuda po gradu. Najviše tamo gde ima hrane. Mogu biti usamljeni ili u čoporima. Susret sa njima većini nije ni malo prijatan. Pogotovo ako se završi ujedom psa.

„U 2018. godini zaključeno je više od 150 ugovora o poravnanju sa oštećenim licima. Visina naknade je u rasponu  od 10-60.000 dinara. Istovremeno, pred Osnovnim sudom u Zrenjaninu bilo je više od 100 parničnih postupaka. Prosečna naknada koju dosuđuje sud se kreće od 60.000 pa do 100.000 dinara. Visinu štete utvrđuje sud, a prema nalazu i mišljenju sudskog veštaka medicinske struke. Visina naknade zavisi od intenziteta i trajanja pretrpljenih fizičkih bolova, straha, postojanja duševnih bolova zbog umanjenja životne aktivnosti ili postojanja naruženosti. Ukoliko su povrede teže i postoje ozbiljne posledice po oštećenog i naknada će biti viša, pa i do više stotina hiljada dinara. Naravno, pored naknade oštećenom pripadaju i troškovi sudskog postupka koji iznose od 50.000 dinara pa na više. Prema našim podacima od ukupnog broja oštećenih, malodobna lica čine oko 1/5 ukupnog broja”, kaže Mirko Mićić, pomoćnik pravobranioca.

PerSu marketi

Od početka godne podneto oko 100 zahteva za naknadu štete zbog ujeda napuštenih pasa

I u ovoj godini nastavio se trend tuženja grada zbog ujeda napuštenih pasa.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

“Od početka 2019. godine podneto je oko 100 novih zahteva za naknadu štete nastalu ujedom psa lutalice. Pred Osnovnim sudom u Zrenjaninu pokrenuto je oko 50 novih parnica. Primećuje se da je svake godine povećan broj oštećenih. Prema našem mišljenju, postoji osnovana sumnja da je veliki broj ujeda izmišljen ili da je do ujeda došlo od psa poznatog vlasnika, ali je to praktično nemoguće dokazati u sudskom postupku”, objašnjava naš sagovornik.

“Pored štete nastale ujedom psa lutalice, građani se obraćaju i povodom štete nastale napadom mačke nepoznatog vlasnika. Postupak i naknade su isti kao i prilikom štete nastale ujedom psa lutalice. Pored štete nastale samim ujedom psa lutalice, postoje i predmeti u vezi naknade štete koji izazovu psi lutalice napadom na živinu i stoku građana ili izletanjem pasa lutalica na kolovoz i udarom automobila na iste”, precizira Mićić.

Od napuštenih pasa se treba kloniti

“Rešenje za problem oštećenih građana i naknada koje grad Zrenjanin plaća je u izmeni pozitivnih propisa o načinu čuvanja napuštenih životinja, strogom kontrolom vlasnika pasa i podizanju svesti građana da ne prilaze i ne maze napuštenog psa kada ga vide, već da pozovu nadležnu ZOOhigijensku službu”, kaže na kraju razgovora Mirko Mićić, pomoćnik pravobranioca.

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh