I love Zrenjanin portal

  • Zr oglasi
  • Univer export
  • Harmonija Zrenjanin
Drugi pišu

Uhapšen Nini – bivši generalni direktor „Jugoremedije“

Kriminalistička policija privela je danas Jovicu Stefanovića Ninija, bivšeg generalnog direktora „Jugoremedije“, bivšeg direktora te fabrike Zlatka Markovića i direktorku preduzeća „Nini“ Olgu Antić.

Njih su uhapsili pripadnici radne grupe Uprave kriminalističke policije Ministarstva unutrašnjih poslova, u saradnji sa Tužilaštvom za organizovani kriminal, zbog postojanja sumnje da su zloupotrebili službeni položaj.

Osumnjičeni su od marta 2006. godine do februara 2007. godine uvećavali fakture za nabavku sirovina za proizvodnju lekova „Jugoremedije“ od preduzeća „Jaka 80“ iz Radoviša koje je tu istu sirovinu poreklom iz Indije nabavilo po 70 puta nižoj ceni od prodajne.

Na osnovu tako uvećanih faktura osumnjičeni su pribavili imovinsku korist preduzeću „Jaka 80“ u ukupnom iznosu od 396.414.220,40 dinara, a na štetu „Jugoremedije“. Takođe, na isti način preduzeće „Nini“ je nabavljalo sirovinu od inostranih dobavljača iz Indije, Nemačke i Italije po 50 puta nižoj ceni od prodajne preduzeću „Jugoremedija“.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.
PerSu marketi

Na osnovu tako uvećanih faktura pribavljena je imovinska korist preduzeću „Nini“ u iznosu od 176.815.273,78 dinara, a na štetu „Jugoremedije“. Uvećevanjem vrednosti faktura pribavljena je ukupna korist preduzećima „Nini“ i „Jaka 80“ u ukupnom iznosu od 590 miliona dinara (oko 7,5 miliona evra) a na štetu „Jugoremedije“, piše u saopštenju.


NINI POZNAT POLICIJI OD RANIJE

Jovica Stefanović prethodno je hapšen nekoliko puta u Srbiji i Makedoniji pod optužbama da je nazakonito poslovao i učestvovao u sumnjivim privatizacijama. Poslednji put je uhapšen zbog malverzacija sa beogradskim Srbolekom, u novembru 2010. Nakon toga Više tužilaštvo u Beogradu podiglo je 8. februara 2011. protiv njega opružnicu u kojoj mu je na teret stavljeno da je sa saradnikom Milanom Lučićem, sumnjivim privatizacijama i nezakonitim poslovima, stekao najmanje pet miliona evra. Tužilaštvo je tada donelo naredbu o oduzimanju imovine.

Na spisku za oduzimanje nalaze se preduzeće „Nini“ koje poseduje 238.745 akcija preduzeća „Srbolek“, 105.183 akcije AIK banke i preduzeće za usluge i holding poslove „Marko plus“ iz Novog Sada.

SVE FIRME JOVICE STEFANOVIĆA NINIJA

Ukupno se procenjuje da je Stefanovićeva imovina u akcijama firmi vredna oko pet miliona evra. Stefanović je 2008. godine bio na 98. mestu na tradicionalnoj listi dnevnog lista Blic „300 najmoćnijih u Srbiji“. Tada je navedeno da je Stefanović u Agenciji za privatizaciju za kupovinu nekoliko firmi u Srbiji potrošio oko tri miliona evra. Jovica Stefanović zvani Nini u proteklih nekoliko godina kupio je veći broj firmi u Srbiji i Makedoniji. Skopski dnevni list „Vreme“ pisao je 2006. da je Stefanović „novcem porodice pokojnog Slobodana Miloševića kupovao firme u Makedoniji“, a kao primer je naveo skopsku firmu za proizvodnju čokolade „Evropa“. U Srbiji je 2004. godine kupio većinski paket akcija mlinarskog preduzeća „Trivit – mlin“ iz Vrbasa. Na berzi je godinu dana kasnije kupio akcije „Pivare Niš“, čime je postao jedan od tri najveća akcionara tog preduzeća. Mali akcionari zrenjaninske fabrike lekova „Jugoremedija“ optuživali su ga za nezakonito pribavljanje akcija te firme nakon čega je sud poništio privatizaciju. Akcije beogradskog „Srboleka“ na Beogradskoj berzi počeo je da kupuje 2005. preko firmi „Jugoremedija“ iz Zrenjanina i „Jaka“ iz Radoviša. Trenutno je vlasnik 25 odsto akcija „Srboleka“.

Stefanovićeva firma „Nini“ iz Niša je 2005. na aukciji kupila i niško preduzeće „Prosveta“, ali je privatizacija raskinuta krajem avgusta ove godine pošto kupac nije ispunio ugovorne obaveze. Učestvovao je i u privatizacijama firmi „Luksol“ iz Zrenjanina, „Vetprom“ iz Novog Sada, „Medela“ iz Vrbasa i „Žitomlina“ iz Niša. Stefanović je 2006. preko firme „Nini“ kupio i preduzeće EI Femid iz Bele Palanke za 21 milion dinara. Iako je 2006. sud poništio dokapiltalizaciju, sve do marta naredne godine Stefanović je upravljao „Jugoremedijom“.

Jovica Stefanović Nini je poznat i iz afere o privatizaciji Srboleka 2005. godine. Zbog sumnje da je oštetio ovu farmaceutsku kompaniju za više od pet miliona evra uhapšen je 2010. godine, ali ubrzo pušten. Privatizacija „Jugoremedije“ i „Srboleka“ spadaju u sporne 24 privatizacije kojima se poslednjih meseci bave novooformljene radne grupe Uprave kriminalističke policije.

Izvor: Beta

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh