I love Zrenjanin portal

  • Nexe
  • 3D gradjevinska kuca
  • Harmonija Zrenjanin
Vesti Zrenjanin

Ugovor o dualnom obrazovanju potpisali BB Trejd, Univerexport i Ekonomsko-trgovinska škole

U prostorijama Privredne komore Srbije – Regionalne privredne komore Srednjebanatskog okruga u Zrenjaninu danas su svečano potpisani ugovori o dualnom obrazovanju između kompanija „BB Trade“ AD Žitište i „Univerexport DOO“ Novi Sad sa Ekononsko-trgovinskom školom “Jovan Trajković” Zrenjanin, kao i između kompanija i roditelja učenika prvog razreda te škole, smer trgovac.

Potpisivanju je, osim predstavnika kompanija, škole i Regionalne privredne komore, prisustvovao i zamenik gradonačelnika Zrenjanina Saša Santovac.

U ime domaćina današnje svečanosti, obratio se Diniku Vojin, saradnik RPK za dualno obrazovanje. On je objasnio da je jedna od uloga Komore da spoji privredu i obrazovanje, s ciljem da doprinese razvoju privrede.

PerSu marketi

“Novi sistem dualnog obrazovanja je faktor koji sigurno može da utiče na poboljšanje kvaliteta usluga i na povećanje proizvodnje u kompanijama na našoj teritoriji. Predmet današnjih ugovora je da kompanije “BB Trejd” i “Univereksport” primaju učenike Ekononsko-trgovinske škole “Jovan Trajković” na novi vid nastave koji nosi naziv “dualno obrazovanje” i koji treba da funkcioniše po principu kakav je zastupljen u zemljama zapadne Evrope, prvenstveno Nemačkoj, Austriji i Švajcarskoj. Upravo Vlada Švajcarske daje punu podršku implementaciji ovog projekta – uvođenja sistema dualnog obrazovanja u Republici Srbiji”, naglasio je Vojin.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

</d

Zamenik gradonačelnika Zrenjanina Saša Santovac rekao je da Grad Zrenjanin u potpunosti podržava proces dualnog obrazovanja, pomenuvši da je u tom smeru već ostvarena saradnja sa kompanijom “Gasprom”, IT kompanijama, Tehničkom školom, kao i italijanskim kompanijama.

“Sve to realizovano je s jasnim ciljem da deca, kada završe školovanje, imaju mogućnost da se zaposle. Uvođenjem dualnog obrazovanja deca dobijaju praktična znanja i priliku da u samim kompanijama, u realnom svetu, nauče sve ono što će im trebati u daljem životu. To su prepoznale i kompanije, koje dobijaju mogućnost da “oblikuju” kadar kakav im je potreban i pretpostavljam da će najveći deo dece i dobiti zaposlenje, kao obučena radna snaga koja će moći da doprinese povećanju produktivnosti u tim kompanijama”, naglasio je Santovac.

Generalni direktor kompanije “BB Trade” Dragoljub Bjeloglav podseća da je ta kompanija i ranije primala učenike na praksu i ostvarivala dobru saradnju sa Ekonomsko-trgovinskom školom.

“Ta praksa obavljala se u nekom manjem obimu, dok je novi zakon o obrazovanju formalizovao tu praksu, odnosno nastavu i podigao je na viši nivo. Veći je fond časova, jasno i precizno su definisane obaveze učenika i kompanija u kojima rade, kao i između kompanija i obrazovnih institucija i sve to će omogućiti da učenici koji budu završavali smerove sa kojih smo ih primili, u ovom trenutku trgovac, budu kvalitetni, da se brže uključe u proces rada i povećaju produktivnost, time utiču i na svoje zarade”, kazao je Bjeloglav.

Kompanija “BB Trejd” učestvovaće i u opremanju kabineta za obuku smera trgovca u Ekononsko-trgovinskoj školi “Jovan Trajković” savremenom i aktuelnom trgovačkom opremom. Direktorka škole Dragoslava Golušin napominje da obrazovni profil trgovac ove godine kreće sa dualnim obrazovanjem, u dva odeljenja s trogodišnjim obrazovanjem.

“Krenuli smo s tim obrazovnim profilom jer imamo dobra iskustva i što godinama školujemo te profile, uz dobru saradnju s kompanijama. Zahvaljujem se posebno kompaniji “BB Trejd” što će nam opremiti kabinet, jer je i to nešto što je neophodno da bi mi mogli pružiti deci kvalitetno obrazovanje u školi, što se tiče teorijskih znanja. Mislim da je veoma značajno i za učenike, ali i za njihove roditelje, da se deca školuju za zanimanje u kom imaju mesto da rade, a ne da se školuju, kao što smo do sada imali zanimanja, pa kasnije vrše prekvalifikaciju i godinama čekaju posao”, navela je Golušin.

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh