I love Zrenjanin portal

  • Zr oglasi
  • 3D gradjevinska kuca
  • Ultra Caffe
Vesti Zrenjanin

Učesnici tradicionalne manifestacije u Krajišniku otkrivaju kako se priprema ‘Bosanski lonac’ (VIDEO)

Ukoliko vas je ovog vikenda put naveo u Krajišnik, mogli ste uživati u 5. manifestaciji „Bosanski lonac“. Sunce, muzika i dobro raspoloženje, obeležili su proslavu, a i pozitivan takmičarski duh. Birali su se i pobednici u kuvanju bosanskog lonca i u tradicionalnim sportskim igrama.

„Ovo je peta manifestacija po redu, koju organizujemo u okviru proslave slave našeg sela. Sadržaj je ostao isti, a neke detalje smo prilagodili. Prateći propise zbog aktuelne situacije, smanjili smo broj gostiju, i pozvali manji broj udruženja, iako je sve organizovano na otvorenom prostoru. Prijavilo se pet ekipa za takmičenja. Ekipe se, kao što je poznato, takmiče u kuvanju bosanskog lonca, i u bosanskim igrama u skraćenom izdanju. Iako beležimo rezultate i uspehe, za nas su svi koji učestvuju pobednici“, naglasila je predsednica Asocijacije žena Mirjana Umićević.

„Pozvali smo i muzičare, jer uz muzičku pratnju i rad, i takmičenja su mnogo lakša. Mi smo dobro organizovane, svaka članica ima svoje zaduženje. Za sve naše goste obezbedili smo tradicionalan doručak, i naravno bosanski lonac za ručak. Kada je dezert u pitanju, dogovorile smo se da sve pravimo oblatne, svaka na svoj način. Očekuje nas puno dobrog raspoloženja i zabave, a nadamo se da ćemo se sledeće godine okupiti u još većem broju“, poručila je predsednica Mirjana Umićević.

I Taxi Zrenjanin

Asocijaciju žena Krajišnik karakteriše timski rad, dobro raspoloženje i međusobno poštovanje. Iako nemaju svoje prostorije, uvek se okupe kod neke od članica, i zajedničkim snagama obavljaju sve poslove. Odlični su gosti a još bolji domaćini, i trude se da svi uvek budu zadovoljni.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

Kiseli kupus i kukuruz

Žene iz Krajišnika su se odlučile za ovakav vid manifestacije, kako bi sačuvale tradicionalne vrednosti njihovih predaka. Ovo jelo spremaju prema receptu njihovih baka. Bake su ga zvale „sirotinjsko jelo“, jer je pored pasulja bio često jelo, i nije smatran specijalitetom. Za njegovu pripremu su uvek imale materijal u kući. Obično su uz to služile i „kuruzu“, koja nalikuje današnjoj proji.

Pored toga, što imaju tajni sastojak, koji ne žele da otkriju, Krajišnice kažu da je njihovo jelo posebno, jer ga spremaju sa kiselim kupusom, a ne sa svežim. Kako bi ukus bio savršen, iz asocijacije poručuju da ga treba poslužiti uz bareni krompir i kukuruzne zemičke ili proju.

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh