I love Zrenjanin portal

  • Zr oglasi
  • 3D gradjevinska kuca
  • Ultra Caffe
Vesti Zrenjanin

Učenje na daljinu počinje u utorak u 8 sati

Nakon odluke o vanrednom stanju i zatvaranju škola, vrtića i fakulteta izdato je uputstvo kako će izgledati tv časovi koji će se emitovati na kanalima RTS3 i RTS “Planeta”.  Iako se u škole neće ići, nema odmora ni za učenike, ni za prosvetne radnike. 

TV časovi osnovnih predmeta za učenike osnonih škola biće emitovani na kanalu RTS 3, a za srednjoškolce na RTS „Planeta“. Nastava će se emitovati po blokovima. Školski dan će, iako su đaci kod kuće, počinjati u osam ujutro.

Od prvog do četvrtog razreda osnovne škole predavaće se onlajn matematika, srpski i svet oko nas. Peti razred imaće matemetiku, srpski, biologiju, istoriju i geografiju. Šestaci još i fiziku, a sedmi i osmi razred fiziku i hemiju.

I Taxi Zrenjanin

Srednje škole od osnovnih predmeta imaće onlajn matematiku, srpski, fiziku, hemiju, biologiju, istoriju i geografiju.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

Iako će nastavu na daljinu učenicima predavati profesori koji nisu njihovi, u matičnim školama prosvetni kadar će biti zadužen za sve ostale nastavne sadržaje koji će se odvijati putem raznih platformi, mreža i elektronskih sredstava komunikacije.

Učenje na daljinu za osnovce

Nastavni sadržaj na RTS3 biće za učenike osnovnog obrazovanja. Svakog dana od 8.00 časova, šest dana u nedelji, biće emitovani posebno pripremljeni i adaptirani obrazovni sadržaji. Oni su u skladu sa propisanim planom i programom nastave i učenja.

Časovi će biti emitovani prema rasporedu po razredima, koji će dan pre emitovanja biti dostupan na sajtu Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja (www.rasporednastave.gov.rs).

Za sve učenike od prvog do sedmog razreda nastava će biti u blokovima od po dva časa dnevno. Učenici osmog razreda imaće nastavu u blokovima od po tri časa dnevno. Dva će uvek biti srpski jezik i matematika, a treći čas je jedan od predmeta koji se polažu na završnom ispitu.

U dopisu koje je Ministarstvo prosvete uputilo školama u kome su upustva o nastavi, navodi se da su istovremeno sa emitovanjem TV časova, nastavnici u obavezi da u saradnji sa odeljenjskim starešinama ostvare potrebnu komunikaciju sa učenicima i/ili njihovim roditeljima.

Ova preporuka je identična za osnovne i srednje škole i odnosi se na dodatna uputstva za učenje nakon emitovanih sadržaja (npr. dodatne prezentacije ili zadaci za vežbanje u radnoj svesci, domaći zadaci – eseji, analize, prezentacije, ilustracije, crteži i drugo).

Nastavnici će raditi na predmetima koji će biti manje zastupljeni učenjem preko kanala RTS 3 kao što su muzička i likovna kultura, fizičko i zdravsteno vaspitanje, strani jezici, tehnika i tehnologija, informatika…

Učenje na daljinu za srednjoškolce

Nastava za učenike srednjih škola se emituje na kanalu RTS “Planeta” i sve nastavne jedinice i teme biće dostupne na ovoj platformi. Obaveza srednjih škola je da na svojim sajtovima postave baner sa svim linkovima na kojima se može pristupiti lekcijama i platformama za učenje.

Nastavnici su u obavezi da u saradnji sa odeljenjskim starešinama ostvare potrebnu komunikaciju sa učenicima i/ili njihovim roditeljima kako bi dali dodatna uputstva za učenje nakon emitovanih sadržaja (npr. dodatne prezentacije ili zadaci za vežbanje u radnoj svesci, domaći zadaci – eseji, analize, prezentacije, ilustracije, crteži, izveštaj o mini projektu i drugo).

Osim sadržaja koji će biti pripremljeni za emitovanje na RTS 3 i platformi RTS “Planeta”, nastavnici osnovnih i srednjih škola, budući da najbolje poznaju svoje učenike, u obavezi su da pripreme predavanja sa radnim materijalima i prezentacijama sa uputstvima za učenje. Taj materijal treba da bude dostupan učenicima putem elektronske pošte, Viber grupa…

U slučaju da internet nije dostupan svim učenicima, obaveza je direktora i odeljenjskih starešina da raspored časova koji će biti emitovani na RTS 3 redovno objavljuju na mestu koje je direktno dostupno učenicima i roditeljima. Mesta na kojima može biti istaknut raspored su: ulaz škole, spoljašnja oglasna tabla i slično. Raspored časova može se prosleđivati i putem SMS poruka i društvenih mreža – navodi se u upustvu školama.

Svi emitovani časovi dostupni su na platformi RTS “Planeta”

Inače, svi emitovani časovi biće dostupni i na platformi RTS “Planeta”. Tu se mogu naknadno i više puta pregledati, istog ili narednih dana. Ministarstvo navodi da operateri neće naplaćivati protok i prenos podataka za navedene edukativne sadržaje.

Osim na TV kanalima nastavnicima i učenicima osnovnih i srednjih škola na raspolaganju je veliki broj onlajn platformi (Viber, Zoom, Microsoft Teams), kao i nacionalna platform za onlajn učenje „Moja škola“.

Njihovim korišćenjem, nastavnici i učenici biće u situaciji da ostvare interakciju i razmenu materijala. Takođe, moći će i da prate napredovanje učenika i potrebu za podrškom u ostvarivanju programskih sadržaja – navodi se u preporukama koje su dobile škole.

Preporuke ministarstva imaju i obavezujući karakter. Tako se obavezuju direktor škole, nastavničko veće i pedagoški kolegijum da bez odlaganja pristupe izradi nedeljnog operativnog plana sa ključnim aktivnostima u ostvarivanju obrazovno-vaspitnog rada.

Cilj ovog planiranja je da se obezbedi što veća uključenost učenika u različite vidove učenja, koordinisan rad nastavnika u pripremi obrazovnih materijala za učenike i praćenje dnevne opretećenosti učenika u skladu sa uzrasnim karakteristika.

Kontrola učenja nastave na daljinu

Sve vreme dok traje onlajn nastava odvijaće se i kontrola koliko je ko naučio.

Na osnovu materijala koje nastavnici dostavljaju učenicima i na osnovu povratnih informacija učenika nakon praćenja TV lekcija (časova) i drugih obrazovnih sadržaja, potrebno je da nastavnici beleže podatke o napredovanju učenika do kojih mogu doći kroz različite vrste razmena (domaći zadaci, strukturirana vežbanja i provere, eseji, projekti, prezentacije, crteži i dr.). Svoje produkte i domaće zadatke učenici mogu dostavljati nastavnicima putem mejla (slike, fajlovi) ili u okviru odabrane onlajn platforme.

Povratak u škole

Po normalizovanju uslova i po povratku đaka u učionice, sve kvalitetne formativne ocene i uvidi nastavnika mogu biti značajno iskorišćeni za sumativno ocenjivanje na kraju nastavne godine.

Za evidenciju obrazovno-vaspitnih aktivnosti na daljinu odgovorni su nastavnici i direktor škole. Nastavnici su u obavezi da u elektronski dnevnik evidentiraju sve realizovane TV časove i druge nastavne jedinice, teme koje su realizovane putem drugih vidova komunikacije (RTS „Planeta“, platforme za upravljanje elektronskim učenjem, uputstva data mejlom i drugi alati za video konferencije) sa napomenom o načinu realizacije (oblik komunikacije sa učenicima i kanal komunikacije). Ova evidencija će biti u funkciji verifikovanja realizovane nastave, čime se stvaraju uslovi da redovan završetak nastavne godine.

Evidencija nastave na daljinu u školama koje ne koriste elektronski dnevnik treba da se zasniva na beleškama i evidencijama koje na individualnom nivou vode nastavnici, da bi se, po normalizovanju uslova, potrebni podaci mogli naknadno uneti u knjige evidencije obrazovno-vaspitnog rada.

Učenje na daljinu za pripadnike nacionalnih manjina

U narednim danima biće emitovani časovi i na jezicima nacionalnih manjina. O tome će škole biti blagovremeno informisane putem sajta Ministarstva i sajtova nacionalnih saveta nacionalnih manjina. Takođe, na platformi RTS “Planeta” za učenike pripadnike nacionalnih manjina koji u celosti pohađaju nastavu na maternjem jeziku, biće dostupni i drugi digitalni sadržaji, kao i snimci časova. I o ovome će biti obavešteni putem sajta Ministarstva i sajtova nacionalnih saveta nacionalnih manjina.

Posebni materijali za učenike kojima je potreban individualizovan pristup

Za učenike kojima je potreban strukturiran individualizovan pristup u radu, odnosno prilagođavanje u okviru individualnog obrazovnog plana potrebno je da nastavnici pripreme posebne materijale za učenje i da ih učine dostupnim učenicima na način koji dogovore sa njihovim roditeljima.

Nastava na daljinu trajaće svakog dana od 8 do 18 sati.

Šta će biti sa malom maturom?

Još je neizvesno kako će biti organizovana mala matura za osmake. Testovi za probu male mature se štampaju, kao i za malu maturu, rekao je ministar prosvete Mladen Šarčević.

U učenje na daljinu roditelji dece će morati više da se uključe. Zbog novonastale situacije u resornom misnistarstvu veruju da to neće biti problem, jer se očekuje da mnogi rade od kuće. Zaposleni u ovom ministarstvu stariji od 60 godina, kao i roditelji dece mlađe od 12 godina, radiće od kuće.

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh