I love Zrenjanin portal

  • 3D gradjevinska kuca
  • Pozorište Zrenjanin
Vesti Zrenjanin

Učenici OŠ „Đura Jakšić“ vežbali pravilnu evakuaciju u situaciji požara

Kroz projekat „Sigurnije škole, otpornije zajednice“ koji se realizuje u okviru programa Crvenog krsta Srbije pod nazivom „Smanjenje rizika i posledica od elementarnih nepogoda i drugih opasnosti“, volonteri Crvenog krsta Zrenjanin su u saradnji sa OŠ „Đura Jakšić“ iz Zrenjanina i Vatrogasno spasilačkim bataljonom Zrenjanin organizovali vežbu evakuacije u slučaju požara za učenike nižih razreda ove prosvetne ustanove.

Na početku vežbe prosvetni radnici su sa učenicima na zvuk zvona u koloni po dvoje izlazili iz učionica u hodnik do dežurnog nastavnika, koji ih je zatim usmeravao do najbližeg izlaza.

Nakon izvršene evakuacije, stiglo je vatrogasno vozilo koje se zaustavilo ispred glavnog ulaza u školu, posle čega su vatrogasci ušli u ustanovu i evakuisali dvoje učenika koji su za potrebe ove simulacije bili u ulozi povređenih, i kao takvi, usled navodnih povreda izazvanih požarom nisu mogli samostalno da napuste zgradu.

I Taxi Zrenjanin

Učenici, koji su do tada već napustili svoja odeljenja, pažljivo su posmatrali demonstraciju ekipe prve pomoći Crvenog krsta Zrenjanin, koja je od vatrogasaca preuzela povređene učenike i ukazala im potrebnu pomoć.

Svakoga dana objavljujemo nove video vesti i reportaže iz Zrenjanina na našem Youtube kanalu, prijavite se.

Nakon završene vežbe evakuacije i prikaza zbrinjavanja povređenih, pripadnici Vatrogasno spasilačkog bataljona su učenicima ove zrenjaninske škole prikazali deo opreme kojom raspolažu, kao i vatrogasna vozila.

Prema rečima sekretarke Crvenog krsta Zrenjanin, Aleksandre Tanasijević, ovim vidom edukacije do sada su obuhvaćene Osnovne škole „Petar Petrović Njegoš“, „Dositej Obradović“ i „Đura Jakšić“, a tokom Nedelje Crvenog krsta vežbe će biti obrađena i OŠ „Žarko Zrenjanin“.

-Cilj održavanja vežbi jeste da se sa pravilnim postupcima i ponašanjem u slučaju vanredne situacije i potrebe evakuacije upoznaju učenici i zaposleni u školama. Nadamo se da im ova znanja nikada neće biti potrebna u praksi, ali želimo da ih naučimo kako da reaguju sa manje straha i panike u nemilim situacijama, kako bi posledice po život, zdravlje i imovinu bile što manje – rekla je Tanasijević.

Vežbi je prethodilo i predavanje učenicima sa temom „Poziv hitnim službama, porodični plan evakuacije i komunikacije“.

Piše: Tivadar Borbelj

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh