I love Zrenjanin portal

  • Basicline
  • Univer export
  • Ultra Caffe
Vesti Zrenjanin

Učenici OŠ „Đura Jakšić“ vežbali pravilnu evakuaciju u situaciji požara

Kroz projekat „Sigurnije škole, otpornije zajednice“ koji se realizuje u okviru programa Crvenog krsta Srbije pod nazivom „Smanjenje rizika i posledica od elementarnih nepogoda i drugih opasnosti“, volonteri Crvenog krsta Zrenjanin su u saradnji sa OŠ „Đura Jakšić“ iz Zrenjanina i Vatrogasno spasilačkim bataljonom Zrenjanin organizovali vežbu evakuacije u slučaju požara za učenike nižih razreda ove prosvetne ustanove.

Na početku vežbe prosvetni radnici su sa učenicima na zvuk zvona u koloni po dvoje izlazili iz učionica u hodnik do dežurnog nastavnika, koji ih je zatim usmeravao do najbližeg izlaza.

Nakon izvršene evakuacije, stiglo je vatrogasno vozilo koje se zaustavilo ispred glavnog ulaza u školu, posle čega su vatrogasci ušli u ustanovu i evakuisali dvoje učenika koji su za potrebe ove simulacije bili u ulozi povređenih, i kao takvi, usled navodnih povreda izazvanih požarom nisu mogli samostalno da napuste zgradu.

PerSu marketi

Učenici, koji su do tada već napustili svoja odeljenja, pažljivo su posmatrali demonstraciju ekipe prve pomoći Crvenog krsta Zrenjanin, koja je od vatrogasaca preuzela povređene učenike i ukazala im potrebnu pomoć.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

Nakon završene vežbe evakuacije i prikaza zbrinjavanja povređenih, pripadnici Vatrogasno spasilačkog bataljona su učenicima ove zrenjaninske škole prikazali deo opreme kojom raspolažu, kao i vatrogasna vozila.

Prema rečima sekretarke Crvenog krsta Zrenjanin, Aleksandre Tanasijević, ovim vidom edukacije do sada su obuhvaćene Osnovne škole „Petar Petrović Njegoš“, „Dositej Obradović“ i „Đura Jakšić“, a tokom Nedelje Crvenog krsta vežbe će biti obrađena i OŠ „Žarko Zrenjanin“.

-Cilj održavanja vežbi jeste da se sa pravilnim postupcima i ponašanjem u slučaju vanredne situacije i potrebe evakuacije upoznaju učenici i zaposleni u školama. Nadamo se da im ova znanja nikada neće biti potrebna u praksi, ali želimo da ih naučimo kako da reaguju sa manje straha i panike u nemilim situacijama, kako bi posledice po život, zdravlje i imovinu bile što manje – rekla je Tanasijević.

Vežbi je prethodilo i predavanje učenicima sa temom „Poziv hitnim službama, porodični plan evakuacije i komunikacije“.

Piše: Tivadar Borbelj

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh