I love Zrenjanin portal

  • Zr oglasi
  • Univer export
  • Ultra Caffe
Vesti Zrenjanin

„Uča“ iz drugog ugla – privatni život i fotografije Žarka Zrenjanina

Kako je Žarko Zrenjanin izgledao u najlepšem izdanju na svojoj svadbi, šta je nosila nevesta, i da li je njegova najmlađa sestra Vera imala ljubav u Kragujevcu, sve su to zanimljive crtice koje su nam ispričale njihove privatne fotografije.

Grad na Begeju 72 godine nosi ime narodnog heroja. Zrenjanin ni ne smatramo prezimenom, nego imenom grada. Pitali smo Zrenjanince da li znaju kako je izgledao Uča i dobili različite odgovore. Jedni ga zamišljaju kao starijeg čovek sa brkovima (živeo je od 1902-1942. kada je poginuo u ratu), drugi da je izgledao poput Nikole Tesle, a neki prepoznaju Žarkov lik samo po spomeniku ispred zgrade nekadašnjeg Komiteta.

Sudeći po fotografijama sa njegove svadbe, bio je kicoš. Zavirili smo u privatni porodični album Žarka Zrenjanina. Venčanje 1929. godine. Nevesta je Verica Živkov(ić).

Mladenci, Žarko i njegova nevesta Verica

I Taxi Zrenjanin

Svatovi 1.9.1929.

Fotografija na kojoj se nalaze Draga i Živa Zrenjanin, Žarkovi roditelji, sa unučićima (decom kćeri Anđe) govori u prilog tome da su članovi porodice Zrenjanin voleli da se doteruju. Pogledajte samo kako gospođa Draga u prvi plan stavlja damsku tašnicu. Ova fotografija snimljena je 1930. godine. Najmlađa, i rekli bismo najlepša, je Vera Zrenjanin snimljena 1936. u Kragujevcu.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

Roditelji Draga i Živa Zrenjanin sa unučićima (decom ćerke Anđe)

Fotografije te porodice sve do 1983. godine čuvala je Smilja Malušev, njihova rođaka. A tada su poklonjene Narodnom muzeju Zrenjanin od strane Dragoslava Rihtera iz Kragujevca. Zato postoji mogućnost da je Vera Zrenjanin koja je, kao devojka u ranim dvadesetim godinama, boravila u tom gradu, tamo zbog ljubavi i ostala. A slike iz njene privatne kolekcije krajem 20. veka poklonjene su ovdašnjem muzeju. Danas su deo zbirke fotografija Istorijskog odeljenja Muzeja.

Vera Zrenjanin

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh