I love Zrenjanin portal

  • Basicline
  • 3D gradjevinska kuca
  • Harmonija Zrenjanin
Vesti Zrenjanin

U Zrenjaninu za godinu dana prikupljeno 2055 jedinica krvi

U skladu sa novim Zakonom o transfuzijskoj medicini, Crveni krst Zrenjanin je pre godinu dana, počev od 1. maja 2018. godine, dobio zadatak da vrši promociju dobrovoljnog, anonimnog, nenagrađenog davalaštva krvi, da poziva i zadrži davaoce krvi, kao i organizuje akcije dobrovoljnog davanja krvi na teritoriji grada Zrenjanina u partnerstvu sa Zavodom za transfuziju krvi Vojvodine.

Veliki broj volontera Crvenog krsta Zrenjanin je uključen u realizaciju ovog značajnog, obimnog i izuzetno odgovornog posla. Izuzetno predan rad zaposlenih i volontera omogućava održavanje kontinuiranih akcija, s obzirom na izmenjene okolnosti u kojim davaoci nemaju mogućnost da daju krv u bilo kom trenutku vać samo na unapred definisanim organizovanim akcijama.

I Taxi Zrenjanin

-Zahvaljujući tome, nakon godinu dana od početka primene zakona, možemo reći da se Crveni krst Zrenjanina uspešno suočio sa svim izazovima i poteškoćama koje je donela primena novog zakona o transfuzijskoj medicinini i obezbeđeno je stabilno snabdevanje zdravstvenih ustanova i bolesnika bezbednom krvlju. Tokom pomenutog perioda, Crveni krst  je organizovao 43 akcije dobrovoljnog davanja krvi na kojima je prikupljeno 2055 jedinica dragocene tečnosti. Veliki podstrek daljem radu svakako je veliki broj prvih davalaca, ali i višestrukih davalaca koji se zadovoljno vrate na svaku narednu akciju – kaže za naš portal Jelena Lugonja, samostalni stručni saradnik u Crvenom krstu Zrenjanin.

Kontinuirano, blagovremeno i efikasno snabdevanje zdravstvenih ustanova i bolesnika bezbednom krvlju i krvnim produktima predstavlja veoma važan preduslov za funkcionisanje zdravstvenog sistema svake zemlje, zato je neophodno obezbediti uslove, pre svega u vidu edukovanih saradnika i volontera koje će taj zadatak uspešno realizovati.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

-Dovoljne količine krvi zavise kako od dobro uređenog sistema zdravstvene zaštite tako i od motivisanih zdravih građana koji daruju krv bez kojih nema mogućnosti da se obezbede dovoljne rezerve krvi u našem gradu. Dobrovoljno davalaštvo krvi je opšti interes građana Zrenjanina jer smo svi potencijalni primaoci krvi. Zajedničkim angažovanjem će biti obezbeđen kontinuirani priliv jedinica krvi za sve pacijente i krv će uvek čekati pacijente, a ne pacijenti krv – naglašava Lugonja.

Crveni krst Zrenjanin ovim putem upućuje zahvalnost svim pojedincima koji su do sada darovali ovu dragocenu tečnost, kompanijama, ustanovama, institucijama, sportskim klubovima koji su se odazvali njihovom pozivu i učestvovali u organizovanim akcijama dobrovoljnog davanja krvi.

Veliku zahvalnost duguju volonterima Crvenog krsta, koji predano obavljaju ovoj organizaciji poverene poslove motivacije dobrovoljnih davalaca krvi, učestvuju u organizovanju akcija, a i sami su dobrovoljni davaoci ove dragocene tečnosti.

Piše: Tivadar Borbelj

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh