I love Zrenjanin portal

  • Aviv park Zrenjanin
  • Kuća zdravlja
Vesti Zrenjanin

U Zrenjaninu svečano obeležen Međunarodni dan medicinskih sestara

Svečana akademija povodom obeležavanja Međunarodnog dana medicinskih sestara, održana je danas u Narodnom pozorištu „Toša Jovanović“ u Zrenjaninu.

Pozdravljajući prisutne, Đurđica Šljapić, predsednica Saveza zdravstvenih radnika grada Zrenjanina, istakla je da je Savezu kao jednoj od najvećih strukovnih asocijacija u Vojvodini, dužnost da na dostojan način obeleže ovaj značajan datum.

-Za nas, medicinske sestre, veoma je bitno da svakodnevno dokazujemo da smo mi promoteri zdravlja i da treba da budemo ponosni na sebe i na našu profesiju. U svakom trenutku treba da budemo iskrena podrška kako pacijentima, tako i jedni drugima – rekla je Šljapić.

Fordomanija

U okviru proslave, dodeljene su i povelje, srebrni znaci i zahvalnice zaslužnim medicinskim sestrama, medicinskim tehničarima i ustanovama, i to: Snežani Stojin, Zorici Starovlah, Tomislavu Rešinu, Mirjani Lekin, Brankici Kuburić, Živku Isakovu, Lidiji Mihajlevski, Marti Vidić, Kosovki Knežević, Samku Zahorecu, Nataši Cvetković, Sanji Dupljanović, Siniši Aćinu, Žarku Cvetiću, Listu Zrenjanin i Domu za smeštaj duševno obolelih lica „Sveti Vasilije Ostroški“ iz Novog Bečeja.

Svakoga dana objavljujemo nove video vesti i reportaže iz Zrenjanina na našem Youtube kanalu, prijavite se.

Na svečanosti je održano i predavanje na temu „Pogledaj sebe očima drugih“, a upriličen je i kulturno-umetničkim programom, u kom su recitacijama i pesmom nastupili učenici srednje Medicinke škole i mr Branka Jajić.

Međunarodni dan medicinskih sestara se obeležava 12. maja svake godine u znak sećanja na datum rođenja Florens Najtingel, rođene u Firenci 12. maj 1820. godine. Ona se celog svog života borila za unapređenje svoje profesije i prava žena. Nakon školovanja prijavljuje se za odlazak u Tursku, gde sa grupom od 38 medicinskih sestara brine o ranjenicima i to je bila prva grupa žena, koje su kao medicinski radnici otišli na front…

Piše: Tivadar Borbelj

Prijavite se na mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl prijavi se na newsletter.
  • Divider

  • Divider
Na vrh