I love Zrenjanin portal

  • AD POLET
  • Aviv park Zrenjanin
  • Ultra Caffe
Vesti Zrenjanin

U Zrenjaninu se gradnja stanova odvija bez zastoja

Na većini gradilišta u Zrenjaninu na kojima se podižu stambeni objekti i stambeno-poslovni kompleksi, nije bilo zastoja od proglašenja vanrednog stanja, 15. marta.

Investitori sa kojima smo razgovarali kažu da su radnicima na gradilištu obezbedili neophodnu zaštitnu opremu.

Preciznijih prognoza o posledicama aktuelnog stanja sa korona virusom još nema ali, kako kažu neki od investitora, realno je očekivati da dođe do pada aktivnosti u smislu cene kvadrata i dinamike izgradnje stanova u budućnosti.

GRADNJA STAMBENO-POSLOVNOG KOMPLEKSA U GUNDULIĆEVOJ BEZ ZASTOJA

Uvođenje vanrednog stanja nije u većoj meri uticalo na izgradnju stambeno-poslovnog kompleksa „Projekat Mala Amerika“ (Ulica Gundulićeva 1) investitora „Maksimović gradnja“.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.
I Taxi Zrenjanin

-Na našem gradilištu nije bilo zastoja, nismo prekidali radove. Kao poslodavci smo poslušali sve preporuke koje su nam bile upućene i odmah na početku obezbedili mere zaštite za naše zaposlene. Radnicima smo obezbedili maske i dezinfekciona sredstva i gledali smo da u ovom periodu fokus stavimo na izvođenje spoljnih radova, da minimiziramo radove na unutrašnjosti objekta. Nismo imali potrebu da objašnjavamo zašto se uvode mere zaštite – naši radnici imaju svest o tome da ne treba da se grupišu, da nema okupljanja i zajedničkog obedovanja kako je to bilo ranije, kaže tehnički rukovodilac građevinskog preduzeća „Maksimović gradnja“ Nebojša Maksimović.

Dodaje i da je rano davati projekcije da li će vanredno stanje i pandemija uticati na stanogradnju.

-Do kraja ove godine neće uticati – započeti projekti se realizuju. Da li će se ova kriza odraziti u dubljem smislu i osetiti u narednoj godini – ostaje da vidimo, kaže Maksimović.

„BIO-ELEKTRIK“: MOGUĆ UTICAJ MERA VANREDNOG STANJA NA CENU KVADRATA U NOVOGRADNJI

Građevinsko preduzeće „Bio-elektrik“ podiže dva stambeno-poslovna objekta na parceli u Ulici Jug Bogdana broj 10.

-Izmene u radu tokom vanrednog stanja u našem slučaju su se odnosile na skraćivanje radnog vremena i na smanjivanje broja radnika u samom početku. Bilo je onih koji su želeli da se povuku sa radnih pozicija zbog straha od širenja korona virusa, i na to nisam hteo da utičem, poštovao sam svačiju odluku. To nije dugo trajalo, i ti radnici su se vratili, radimo punim kapacitetom. Mi smo još na početku vanrednog stanja dobili preporuku nadležnog ministarstva da možemo da nastavimo radove uz poštovanja mera zaštite. Radnici nose zaštitne maske, opremu, kaže za I love Zrenjanin direktor i vlasnik firme „Bio-elektrik“ Dragan Božjak.

Merama vanrednog stanja pogođene su mnoge privredne grane i delatnosti, pa se očekuje da će doći do promena i na tržištu nekretnina.

-Osetiće se kriza kroz koju sada prolazimo. Možda ne toliko u Zrenjaninu, ali u Beogradu i u Novom Sadu sigurno. Verujem da će cene stanova u novogradnji padati, biće manje potražnje, odnosno biće više slobodnih stanova. Investitori su poslednjih godina podizali cenu i do 30-40% više i mislim da će se to vratiti u realne okvire nakon situacije kroz koju prolazimo. Ja nisam od 2011. godine podizao cenu kvadrata. Cena koju sam držao u bila je 850 evra sa PDV-om. Stanovi u Jug Bogdanovoj ulici su bili rasprodati i pre postavljanja temelja. Nakon toga su investitori počeli da podižu svoje cene, kaže Božjak.

Naš sagovornik dodaje i da uskoro kreće priprema za gradnju najluksuznijeg stambenog objekta koji će Zrenjanin imati, a koji će se nalaziti u Ulici vojvode Petra Bojovića.

„BMT LUKS“: RADOVI SE ODVIJAJU PO PLANU

U Gundulićevoj ulici gradi se još jedan objekat stambenog-poslovnog tipa, investitora „BMT luks“. Planirani završetak izgradnje odnosno useljenja je 31. decembar 2020. Radovi ni u vreme pandemije korona virusa nisu u značajnijoj meri usporeni. Na gradilištu su preduzete sve zaštitne mere, kako redovne tako i one koje se odnose na korona virus – kaže Branislav Bokić.

Prizemlje objekta u Gundulićevoj u kojem će se nalaziti poslovni objekti odgovaraće izgledom objektima koje se nalaze u istom nizu ulice, a koji su pod ingerencijom Zavoda za zaštitu spomenika kulture. Ostali deo zgrade, odnosno 14 stanova kao i podzemna garaža imaće moderan dizajn.

-Na potražnju stanova prvenstveno utiče lokacija, a potom i renome samog investitora i u tom smislu nije došlo do smanjene potražnje – kaže Igor Toškov, jedan od investitora.

RZS: U FEBRUARU IZDATO 1.420 GRAĐEVINSKIH DOZVOLA

„U februaru ove godine izdato je 1.420 građevinskih dozvola, što je za 27,2% više nego u februaru prethodne godine“, saopštio je Republički zavod za statistiku Srbije.

Posmatrano prema vrsti građevina, u februaru 2020. izdato je 74% dozvola za zgrade i 26% za ostale građevine. Ako se posmatraju samo zgrade, 62,6% odnosi se na stambene, a 37,4% na nestambene zgrade.

Prema dozvolama izdatim u februaru 2020. u Srbiji je prijavljena izgradnja 2.720stanova s prosečnom površinom od 65,5 m². Od ukupnog broja stanova u novim stambenim zgradama, 5,5% stanova biće građeno u zgradama s jednim stanom, s prosečnom površinom od 144,1 m², a 93,5% stanovabiće građeno u zgradama s tri stana i više stanova, i njihova prosečna površina biće znatno manja iiznosiće 59,9 m².

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh