I love Zrenjanin portal

  • Zr oglasi
  • Univer export
  • Ultra Caffe
Vesti Zrenjanin

U Zrenjaninu registrovani komarci zaraženi virusom Zapadnog Nila

Komarci zaraženi virusom Zapadnog nila registrovani su u šest gradova u Srbiji – Beogradu, Zrenjaninu, Somboru, Pančevu, Subotici i u Kraljevu, naveo je za Telegraf.rs dr Ivan Aleksić iz Zavoda za biocide i medicinsku ekologiju.

Groznicom Zapadnog nila zaraženi su naši domaći kuleks komarci. Njih su, kako objašnjava Alkesić, zarazile ptice koje su nam došle iz Afrike.

– U Beogradu, zaraženih komaraca ima oko grobalja i šuma. Nađeni su u Banjičkoj šumi, Sportskom centru Surčin, kod Spomen parka u Jajincima, u Resnik, kod grobalja Lešće, Mali zbeg, Banjičkog groblja, Topčiderskog, kod groblja u Žarkovu… – navodi dr Aleksić.

I Taxi Zrenjanin

Uzorci pozitivni na ovaj virus dijagnostikovani su prethodnog vikenda.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

– Krajem juna i početkom jula smo uzimali uzorke a tokom prethodnom vikenda smo uradili testiranje i ustanovili da ima virusa Zapadnog nila. Zarazile su ih ptice koje su došle iz Afrike, koje su rezervoar ovog virusa.
kaže on.

Doktor Aleksić podseća da nas „grizu“ samo ženke, ali da osim po tome što su dosadne ne možemo drugačije da ih prepoznamo.

– Svi oni komarci koji nas bodu i dosađuju nam su ženke. Mužjaci kratko žive i hrane se samo nektarom i šećernim sokovima sa biljaka ili suvih plodova, tako da njih uopšte i ne viđamo. To znači da ženka prilazi našem telu, a da se mužjaci uopšte ne motaju oko nas – objašnjava naš sagovornik.

Više pročitajte na Telegraf.rs

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh