I love Zrenjanin portal

  • Zr oglasi
  • Univer export
  • Harmonija Zrenjanin
Najnovije vesti

U Zrenjaninu počinje preventivna akcija protiv komaraca

U saradnji sa gradskom upravom, ekipe novosadske “Ciklonizacije” počele su obilazak domaćinstava i deljenje BTI tableta, čime su otpočele pripremne aktivnosti za ovogodišnju sveobuhvatnu akciju zaštite zdravlja građana od komaraca.

komarac

BTI tablete su visoko selektivni biološki proizvod koji deluje samo na larve komaraca, a kako navode u „Ciklonizaciji“, pored uputstva za korišćenje na pakovanju tableta, građani će dobiti i letak sa kompletnim informacijama o ovogodišnjoj akciji.

– Ove tablete namenjene su građanima koji imaju potencijalna izvorišta takozvanih „kućnih“ komaraca i odlična su prevencija protiv širenja virusa Zapadnog Nila. Da bismo postigli maksimalan učinak, uz sve naše akcije, potrebna je i odgovornost građana. Neizvodljivo je da ekipe „Ciklonizacije“ uđu u svaki podrum i svako dvorište i provere da li je negde ostala kofa sa vodom ili da li postoji septička jama koja može da bude izvorište komaraca, kaže Dario Aćimović, menadžer za odnose sa javnošću „Ciklonizacije“.

I Taxi Zrenjanin

Da bi sebe i svoje bližnje zaštitili od komaraca stručnjaci „Ciklonizacije“ građanima preporučuju da tokom sezone jedanput nedeljno potpuno isprazne kofe u kojima čuvaju vodu, uklone stare gume, konzerve, tegle i sve ostale predmete u kojima se zadržava voda pogodna za razvoj larvi, da stave mreže na ventilacione otvore i poboljšaju zaptivanje šahtova septičkih jama i kišnjičara. Preporuke je i da se kanali čiste od korova i otpadaka kako bi bili protočni, a voda u njima čista, kao i da se jedanput godišnje proveri da li su vertikale i drugi delovi oluka zapušeni opalim lišćem ili drugim materijalom.

– I male površine vode dovoljne su za veliku produkciju komaraca. Iz jedne čaše ili konzerve sa vodom koja tokom sezone stoji u dvorištu može da se izlegne čak 300 komaraca za samo sedam dana, objasnio je Aćimović.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

On objašnjava da će tokom ovogodišnje akcije težište biti na preventivnom delovanju, odnosno na larvicidnim tretmanima. To znači da će se stručnjaci “Ciklonizacije“ truditi da se populacija komaraca redukuje i pre izletanja u odrasle forme.

– Preventivnim delovanjem i uništavanjem komaraca biološkim preparatima u fazi larvi čuvamo životno okruženje, a pre svega štitimo zdravlje svih građana jer ne dozvoljavamo stvaranje kritične brojnosti odraslih komaraca za širenje zaraznih bolesti, kaže Aćimović.

On podseća da je ovaj pristup u „Ciklonizaciji“ razvijan godinama, da ne zaostaje za sistemom koji se koristi u Nemačkoj i drugim razvijenim zemljama i da se u celosti primenjuje od predprošle sezone kada je i pokazao svoju neophodnost i efikasnost.

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh