I love Zrenjanin portal

  • Basicline
  • 3D gradjevinska kuca
  • Ultra Caffe
Vesti Zrenjanin

U Zrenjaninu počeo međunarodni simpozijum o pivu, pivarstvu i hmeljarstvu

Pred mnogobrojnim domaćim i inostranim stručnjacima i predavačima, sinoć je u prostorijama hotela „Vojvodina“ svečano otvoren prvi naučno-stručni simpozijum međunarodnog karaktera pod nazivom „Pivo, pivarstvo i hmeljarstvo“ u Zrenjaninu.

Simpozijum se održava od 28. do 30. avgusta u okviru tradicionalne, 32.po redu manifestacije „Dani piva“.

I Taxi Zrenjanin

Pozdravljajući prisutne, gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić je rekao, da se Zrenjaninci ponose činjenicom, da su Dani piva jedna od najstarijih i najposećenijih turističko-privrednih manifestacija u našoj zemlji.

-Održavanjem ovog simpozijuma ovogodišnja manifestacija će dobiti na kvalitetu i značaju kako u privrednom, tako i u turističkom pogledu. Čvrsto verujem, da će se pivo u našem gradu u skorijoj budućnosti ne samo točiti i piti, nego će se ponovo i proizvoditi – izjavio je Janjić.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

Izvršna menadžerka Udruženja pivara Srbije Rebeka Božović je izjavila, da njihovo udruženje, koje broji 5 članica pivara i jednu sladaru, okuplja one kompanije, koje proizvode i pokrivaju oko 98% domaće proizvodnje piva.

-Drago nam je što našim prisustvom možemo da pružimo podršku održavanju ovog simpozijuma i da damo osnovne informacije o tržištu piva i kako izgleda samo pivarstvo u našoj zemlji u poslednjih desetak godina – rekla je Božović.

Generalni sekretar Evropske asocijacije pivara Pierre Olivier Bergeron se zahvalio organizatorima na pozivu, dok je predsednik Udruženja pivara Slovenije Matej Oset izjavio da ga raduje činjenica, da se u Zrenjaninu posle toliko godina ponovo govori o proizvodnji piva, jer je veoma bitno da svaki grad, svaka lokalna sredina ima barem jednu tradiciju, koju mora poštovati i negovati.

Predsednik Organizacionog odbora simpozijuma i profesor Poljoprivrednog faulteta u Novom Sadu, profesor dr. Radovan Pejanović izjavio je da je ovaj naučno-stručni skup sa međunarodnim učešćem samo jedan u nizu skupova koji imaju za cilj predstavljanje piva, pivarstva i hmelja, kao jedne sirovinske osnove za proizvodnju kvalitetnog piva.

–Želimo da objedinimo lepo sa korisnim, da rasvetlimo značaj piva, pivarstva i hmeljarstva iz različitih uglova. Želimo da Zrenjanin ponovo postane grad piva, čime bi bio prepoznat u celom regionu i čime bi naša privreda mogla da procveta u narednom periodu – izjavio je Pejanović.

Pored predstavnika i predavača iz Srbije, na ovogodišnjem simpozijumu biće prisutni i gosti iz Belgije, Češke, Slovačke, Slovenije, Škotske, Nemačke i Hrvatske.

U sklopu događaja govoriće se i o načinu razvijanja malih, takozvanih „craft” pivara, koje poseduju velike potencijale kako na privrednom, tako i na ekonomskom polj, a biće predstavljene i sve zrenjaninske kompanije, koje su veoma zainteresovane za pokretanje ovih malih pivara i čiji predstavnici su na nedavnom sastanku izjavili da postoji velika verovatnoća da će na narednim, 33.po redu „Danima piva” posetioci moći da piju zrenjaninsko pivo.

Piše: Tivadar Borbelj

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh