I love Zrenjanin

  • Centar Lux
  • 3D gradjevinska kuca
  • Ultra Caffe
Vesti Zrenjanin

Pušteni plavi baloni u znak podrške deci i osobama sa autizmom

Zbog uskršnjih praznika i prolećnog raspusta, učenici i pedagozi Osnovne i srednje škole 9.maj“ u Zrenjaninu, raznovrsnim programom, druženjem i igrom danas su obeležili Svetski dan osoba sa autizmom. 

Prisutne goste i učenike nekoliko osnovnih škola sa teritorije našeg grada, u ime domaćina pozdravila je Snežana Vukić, v.d. direktorka Osnovne i srednje škole 9.maj“, koja je podsetila da je autizam razvojni poremećaj, koji se javlja u ranom periodu razvoje i traje ceo život.

-Potreba za socijalnim kontaktom kod osoba sa autizmom uvek postoji i zbog toga se veoma radujemo današnjem danu, u okviru kojeg će naša deca moći da se druže sa svojim vršnjacima iz ostalih osnovnih škola. Osobe sa autizmom su divne, jedinstvene i žive u svom posebnom svetu. Svakodnevnim radom sa decom, naša škola pokušava da razbije bilo kakve predrasude, i nesebično pokazujemo da smo tu i da živimo život onako kako najbolje umemo – istakla je Vukić.

Fordomanija

Prema rečima pomoćnika gradonačelnika Zrenjanina Sima Salapure, lokalna samouprava godinama unazad pruža neophodnu podršku obeležavanju ovog datuma, ali i radu Osnovne i srednje škole 9.maj“ i drugih udruženja, jer svaka osoba sa autizmom ima pravo na slobodan razvoj i neophodnu negu.

Svakoga dana objavljujemo nove video vesti i reportaže iz Zrenjanina na našem Youtube kanalu, prijavite se.

-Treba da budemo ponosni na naš grad i naše sugrađane, jer oni prihvataju i prepoznaju različitost i ovo je put da postanemo društvo jednakih – dodao je na kraju Salapura.

Nakon kulturno-umetničkog programa, u kojem su nastupili učenici OSŠ 9.maj“ i troje đaka srednje Muzičke škole Josif Marinković“, učesnici su u dvorištu škole pustili plave balone u znak podrške malim i velikim drugarima sa autizmom.

U Srbiji je registrovano između 30 i 60 hiljada ljudi sa autizmom. Broj varira jer mnoge osobe koje imaju neke od smetnji iz autističkog spektra zapravo uopšte nisu prepoznate i sa njima se i ne postupa onako kako bi trebalo.

Svaka osoba sa autizmom je jedinstvena. Većina dece sa autizmom je u nekim veštinama izrazito bolja nego u nekim drugim. Ma koliko kontakt deteta sa autizmom sa njegovom okolinom može da izgleda neobično, potreba za socijalnim kontaktom kod njih uvek postoji.

Podršku obeležavanju Svetskog dana osoba sa autizmom pružila je i kompanija GOMEX.

Piše: Tivadar Borbelj

  • Divider

  • Divider
  • Daruši
Na vrh