I love Zrenjanin portal

  • 3D gradjevinska kuca
  • Ultra Caffe
Vesti Zrenjanin

U Zrenjaninu obeležen Dan Komande za razvoj Banatske brigade (FOTO)

Svečanom akademijom i smotrom taktičko-tehničkih sredstava, u kasarni „Narodni heroj Svetozar Marković Toza“ u Zrenjaninu i ove godine je obeležen Dan Komande za razvoj Banatske brigade.

Svečanost je započela himnom koju je otpevala operska pevačica Milica Dosković, nakon čega je prisutne pozdravio komandant Komande za razvoj Banatske brigade, pukovnik Nikola Dejanović.

PerSu marketi

Pukovnik Dejanović je u svom obraćanju istakao da je ovogodišnji praznik zrenjaninskih jedinica poseban i veoma značajan ne samo za pripadnike Vojske Srbije, nego i za sam grad Zrenjanin, koji će sutra obeležiti veliki jubilej – sto godina od oslobođenja grada u Prvom svetskom ratu.

-Vojska je na ovim prostorima uvek bila simbol za slobodu, dostojanstvo, čast i patriotizam. Negujući sećanje na naše pretke i nezaboravljajući njihove žrtve, koje su položili za dobrobit našeg grada i naše zemlje, buduće generacije će sačuvati svoje dostojanstvo i tako zadobiti poštovanje i drugih – naglasio je Dejanović.

Svakoga dana objavljujemo nove video vesti i reportaže iz Zrenjanina na našem Youtube kanalu, prijavite se.

Gostima se obratio i pomoćnik za podršku komandanta Komande za obuku, Slaven Bošković, nakon čega je usledio prigodan kulturno-umetnički program.

Svečanoj akademiji su, pored ostalih, prisustvovali zamenik gradonačelnika Saša Santovac, načelnice Srednjobanatskog i Južnobanatskog upravnog okruga, Snežana Vučurević i Danijela Lončar, predstavnici nekoliko gradova i opština, institucija, kulturnih ustanova, Crvenog krsta Zrenjanin, Garnizona Zrenjanin, Policijske uprave, osnovnih i srednjih škola, kao i članovi porodica poginulih pripadnika jedinice u borbenim dejstvima.

17. novembra 1918. godine  Prvi bataljon Gvozdenog Puka bio je pred Velikim Bečkerekom. Srpsku vojsku svečano su dočekali Srpsko Narodno Veće na čelu sa dr Slavkom Županskim, sveštenstvo i lokalno stanovništvo. Vojska je marširala ulicom koja je kasnije dobila ime po  Brigadiru Dragutinu Ristiću.

 Piše: Tivadar Borbelj

 

  • Divider

  • Divider
Na vrh