I love Zrenjanin portal

  • Basicline
  • Univer export
  • Harmonija Zrenjanin
Vesti Zrenjanin

U Zrenjaninu evidentirane dve osobe obolele od HIV-a

Svetski dan borbe protiv HIV – a obeležava se ove godine pod sloganom „Ne možeš da znaš dok se ne testiraš“. Tim povodom Zavod za javno zdravlje Zrenjanin organizuje niz akcija sa akcentom na testiranje, pa će danas u prostorijama te institucije od 8-20h biti sprovedeno besplatno, poverljivo i dobrovoljno savetovanje i testiranje.

Prema podacima Instituta za javno zdravlje Vojvodine, na teritoriji pokrajine tokom 2012.godine zabeležen je 21 novi slučaj zaraženih HIV infekcijom, a jedna osoba je preminula.

Najveći broj inficiranih osoba, njih 11, registrovan je na području Novog Sada, po dva slučaja evidentirana su na području Sremske Mitrovice i Zrenjanina i po jedan na teritoriji opština i gradova Vrbas, Vršac, Sombor, Stara Pazova, Pančevo i Bečej.

PerSu marketi

Stručnjaci za tu oblast izneli su podatak da je kod 80 odsto novoinficiranih dijagnoza postavljena u stadijumu asimptomatske infekcije, što se smatra povoljnijim. Većinu obolelih čine muškarci, a sve osobe su u uzrastu od 20 do 39 godina.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

U svim slučajevima kad je način zaražavanja bio poznat, reč je bila o nezaštićenom seksualnom odnosu. Tako je inficirana jedna žena i 19 muškaraca, od kojih je 16 imalo seksualni odnos sa drugim muškarcima.

Od 1985. godine, kada je registrovan prvi slučaj HIV infekcije u Vojvodini, do 1. novembra ove godine ukupno 365 žitelja Pokrajine saznalo je da živi sa HIV -om. Od AIDS-a je obolelo 187 osoba, a umrlo ih je 124, od čega 109 od posledica same HIV infekcije. Trenutno 241 žitelj Vojvodine zna da živi sa HIV-om, dok su 63 osobe obolele.

Šta je HIV?

HIV je virus koji uzrokuje oboljenje sidu-sindrom stečenog oštećenja telesnog imuniteta.Zaraženi organizam ne može da uništi virus i postepeno gubi moć odbrane i od drugih infekcija.Neposredno posle infekcije virusom HIV javljaju se određeni simptomi koji obično kratko traju i, pošto su blagi, najčešće prolaze potpuno neopaženo.Žaražena osoba može da živi i duže od deset godina bez ikakvih pouzdanih znaka bolesti.Sve vreme, ipak, ona je izvor infekcije za druge.

Šta je sida/AIDS?

Sida predstavlja poslednju razvojnu fazu virusa HIV. Oštećenje imuniteta HIV – pozitivne osobe čini podložnim raznim infekcijama, od kojih su najčešće infekcije pluća i mozga. Na kraju, telo postaje toliko slabo da nije sposobno da se odbrani ni od najbezazlenije prehlade. Rezultat je izvestan – smrt.

Da li postoji lek?

Do sada nije pronađen lek. Postoje određene terapije koje mogu da uspore njen razvoj, ali ne i da je zaustave. Takođe, ne postoji ni vakcina koja bi mogla da spreči infekciju.

Kako možeš dobiti HIV?

Do infekcije virusom dolazi kada krv, sperma, vaginalni sekret ili mleko zaražene osobe uđu u telo žrtve.

Najčešće, HIV se prenosi:
-analnim, vaginalnim ili oralnim seksualnim odnosom sa inficiranom osobom
-korišćenjem špriceva i igala inficirane osobe
-korišćenjem zajedničkog brijača, žileta, četkice za zube i drugog pribora za ličnu higijenu koji je mogao da dođe u kontakt sa zaraženom krvlju
-sa inficirane majke na bebu prilikom trudnoće, porođaja, ili kroz majčino mleko. 

Kako ne možeš dobiti HIV?

Dodirom, grljenjem ili poljupcem sa zaraženom osobom, zajedničkim boravkom na radnom mestu, u bazenu,  gradskom prevozu, ujedima komarca…Iako u ovim situacijama postoji mogućnost  da dođe do kontakta  između tvoje krvi i krvi zaražene osobe, šanse da se na ovaj način inficiraš zanemarljivo su male.

Kako da saznaš da li si zaražen/a?

HIV se u organizmu može otkriti pomoću dve metode:
-Pronalaskom specifičnih antitela na HIV u krvi pomoću testova „Eliza“ i „Western Blot“. Da bi rezultati bili pouzdani potrebno je da prođe između šest i deset nedelja od rizične situacije.
-Otkrivanjem  genetske stukture virusa. Uput za testiranje može se dobiti od lekara opšte prakse. Sa uputom, test je u državnim medicinskim ustanovama besplatan.

Šta ukoliko jesi?

Bilo da se test radi ili ne, pre ili kasnije dolazi do saznanja o postojanju HIV-a. Ranijim otkrivanjem pruža se šansa za borbu, usporavanje ili sprečavanje nekih zdravstvenih posledica.

Izvor: Kurir

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
Picerija Aquarius
Halo Taxi Zrenjanin
  • Divider

  • Divider
Na vrh