I love Zrenjanin portal

  • Zr oglasi
  • 3D gradjevinska kuca
  • Ultra Caffe
Drugi pišu

U Zrenjaninu dupliran porez na imovinu

Gradska uprava u Zrenjaninu hvali se da nije povećavala porez na imovinu građana, ali su vlasnici kuća i stanova u gradu na Begeju ovih dana dobili rešenja na kojima su im (uglavnom) duplirani iznosi poreza iz 2012. godine.

Na primer, vlasnici kuća od stotinak kvadrata, koje su stare u proseku oko 50 godina, dosada su plaćali porez oko 1.500 dinara, a sada im na rešenju stoji iznos od 3.000 do 4.000 dinara! Slično je i sa stanovima u objektima kolektivnog stanovanja, gde je porez za stare dvosobne i trosobne stanove dostigao 2.000-3.000 dinara!

 

U poreskoj administraciji GU objašnjavaju da nije povećan porez na imovinu, već je došlo do mnogih izmena koje su uticale na povećanje poreza. Na primer, prestalo je da važi ograničenje da porez ne može da bude veći od onog u prethodnoj godini. Zatim, smanjene su olakšice na osnovu starosti objekata i broja ukućana, što je najviše pogodilo građane koji imaju stare kuće i mnogočlane porodice, jer su njima te olakšice sada ograničene.

I Taxi Zrenjanin

– Za 3,8 odsto porasla je i osnovica za izračunavanje poreza, koliko su za Zrenjanin utvrdili Zavod za statistiku i Republička poreska uprava, što je takođe ugrađeno u novo rešenje – izjavila je Nikolina Šerfeze, načelnica poreske uprave u GU Zrenjanin, priznajući da su (bez poskupljenja) na nekim poreskim rešenjima iznosi duplo veći nego lane.

Građane je najviše naljutilo izračunavanje nove tržišne vrednosti kuća i stanova uz uvećanje od 3,8 odsto (zbog statistike), i navode da je na delu suprotan proces. Cene nekretnina u Zrenjaninu ne da rastu, nego vrtoglavo padaju. Skoro da je skroz zamrla kupoprodaja, a kvadrati starih i novih stanova pojeftinili su za 10-20 odsto. Stare kuće gotovo nemaju šanse da nađu kupce, a poreznici su im “naduvali cene”.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

Izvor : novosti.rs, Sl. Pašić

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh