I love Zrenjanin

  • Centar Lux
  • Aviv park Zrenjanin
  • Kuća zdravlja
Vesti Zrenjanin

U Zrenjaninskoj gimnaziji obeležen Evropski dan jezika (FOTO)

Na inicijativu profesorice engleskog jezika Marte Đerman Tot i aktiva profesora stranih jezika i društvenih nauka, učenici Zrenjaninske gimnazije obeležili su 26. septembar, Evropski dan jezika na veoma zanimljiv način.

U tome su im pomogli članovi Škole plesa „Havana Belgrado“.

Na ovaj dan 800 miliona Evropljana u 47 zemalja članica Saveta Evrope ohrabruje se da uči više jezika, u svim uzrastima, kako u školi tako i izvan nje. Savet Evrope podržava višejezičnost na čitavom Starom kontinentu, uz ubeđenje da je poznavanje više jezika jedan od puteva koji vode ka boljoj komunikaciji između različitih kultura i jedan od ključniih elemenata bogatog kulturnog i jezičkog nasleđa kontinenta.

PerSu marketi

Tema ovogodišnjeg obeležavanja bila je blagoslov. Prema rečima organizatora, učenici su nedeljama unazad počeli da sakupljaju višejezične mudrosti na ovu temu i izložili ih u učionicama.

Svakoga dana objavljujemo nove video vesti i reportaže iz Zrenjanina na našem Youtube kanalu, prijavite se.

-Tada smo došli na ideju da našu izložbu proširim, a u isto vreme i da istražimo, šta je to, što čovek želi drugom čoveku, koja je ta univerzalna poruka koja nosi najuzvišenije misli i donosi svima dobro u život, a sve to upoređujući u raznim jezicima i kulturama. Jezik je čuvar kulturne baštine jedne nacije, pa smo se vodili običnim pozdravom GOOD BYE,  gde je GOD gŏd  (bog) i GOD gōd (dobro) izjednačeno,  da bi značilo Bog neka bude s tobom. Kroz vekove taj blagoslov postao je oblik pozdravljanja u svakodnevnom životu, pa se i dan danas koristi. Na srpskom jeziku je to zbogom, a na mađarskom Isten veled – istakla je gospođa Đerman Tot.

Zahvaljujući učenicima koji su sa radošću prihvatili da učestvuju na ovoj manifestaciji, veliki broj srednjoškolaca je moglo da prisustvuje zanimljivom programu, u okviru kojeg je otvorena višejezična izložba o značaju dobrote i blagoslova, ali i da uživaju u plesnim koracima članova Škole plesa „Havana Belgrado“, čiji su plesači bivši učenici ove srednje škole.

Podršku obeležavanju Evropskog dana jezika nesebično su pružili direktor Zrenjaninske gimnazije Milan Radaković, Kulturni centar Zrenjanina, profesori i vannastavno osoblje, kao i nekoliko bivših učenika.

Piše: Tivadar Borbelj

Prijavite se na mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl prijavi se na newsletter.
  • Divider

  • Divider
Na vrh