I love Zrenjanin portal

  • Nexe
  • 3D gradjevinska kuca
  • Harmonija Zrenjanin
Vesti Zrenjanin

U zrenjaninskim školama dominira verbalno vršnjačko nasilje

Na nedavno održanom sastanku Radne grupe za prevenciju i sprečavanje nasilja grada Zrenjanina, jedna od tema bila je i vršnjačko nasilje u školama.

Nakon podnetih izveštaja o prvom kvartalu tekuće školske godine, koji sadrži poražavajuće podatke, predloženo je da se na nivou grada oformi radna grupa za prevenciju vršnjačkog nasilja.

Grupu bi, osim predstavnika osnovnih i srednjih škola, činili i predstavnik saveta roditelja formiranog na nivou grada, Policijske uprave, Centra za socijalni rad, suda i drugih institucija.

PerSu marketi

ZRENJANINSKA GIMNAZIJA – NAJČEŠĆA SU VERBALNA NASILJA

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

Direktor Zrenjaninske gimnazije, Milan Radaković kaže za naš portal da unutar njihove prosvetne ustanove postoji tim, sastavljen od članova psiho-pedagoške službe, profesora i roditelja, koji se u okviru časova odeljenskih starešina i putem edukacija i seminara, trudi da na vreme spreči bilo koji oblik vršnjačkog nasilja.

-U našoj školi se najčešće javlja oblik verbalnog nasilja i to kod onih učenika, čiji su roditelji razvedeni. Učenike tokom edukacija učimo kako da prepoznaju oblike vršnjačkog nasilja i da se na vreme obrate psiho-pedagoškoj službi unutar Gimnazije ili svojim roditeljima – dodao je direktor.

  • Zrenjaninska gimnazija je osnovana 1846. godine. Gimnaziju pohađa 1070 učenika u 40 odeljenja na društveno-jezičkom, opštem i prirodno-matematičkom smeru. U svakoj generaciji postoji jedno odeljenje opšteg smera i na mađarskom jeziku.

OSNOVNA ŠKOLA SONJA MARINKOVIĆ” – PROMOCIJA USPEŠNOSTI“ KAO DOBAR VID PREVENCIJE PROTIV NASILJA

Direktorka OŠ „Sonja Marinković“iz Zrenjanina, Jelena Jenovay kaže da i u okviru ove škole aktivno deluje tim za zaštitu od nasilja, zlostavljanja i zanemarivanja učenika i dece. Tim se sastoji od učitelja, nastavnika, roditelja i đaka.

-U našoj prosvetnoj ustanovi se u školskoj 2016/2017 godini dogodilo 26 slučaja nasilnog ponašanja, ali sa tendencijom opadanja za razliku od prethodne godine. Najčešće se radi o sitnim tučama, svađama i vređanjima, a bilo je i psihičkog i nekoliko pokušaja elektronskog nasilja, međutim brzom reakcijom tima, to je na vreme sprečeno – istakla je Jenovay.

Ona je još dodala, da ove vidove zlostavljanja ponavljaju pojedini učenici i zbog čega su preduzete preventivne mere protiv nasilja i u ovoj školskoj godini – pojačan vaspitni rad, izrečene vaspitne mere ukora odeljenskog starešine, vaspitno-disciplinski postupci, uključenje roditelja u razrešavanje sukoba – što se pokazalo i najefikasnijom prevencijom.

Direktorka je naglasila da u okviru njihovog razrednog plana postoji poseban program pod nazivom „Promocija uspešnosti“, koji je posvećen upravo borbi protiv nasilja. Program pospešuje đake da budu vredni učenici, dobri drugari, da pokažu svoje skrivene talente na raznim takmičenjima, čime će za Dan škole zaslužiti da prošetaju crvenim tepihom pred svojim roditeljima i prijateljima.

  • Osnovnu školu Sonja Marinković trenutno pohađa 263 učenika u tri zgrade – u Lukinom Selu, u Mihajlovu i u Zrenjaninu. Nastava se izvodi na srpskom i mađarskom jeziku.

 

Piše: Tivadar Borbelj

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh