I love Zrenjanin portal

  • 3D gradjevinska kuca
  • Pozorište Zrenjanin
Vesti Zrenjanin

U vanrednim situacijama reagovaće buduća Jedinica civilne zaštite opšte namene

Na nedavno održanoj sednici Gradskog veća podržan je predlog Odluke o formiranju Jedinice civilne zaštite opšte namene koja će u budućnosti, pre svega, reagovati u vanrednim situacijama i sanaciji posledica istih.

Jedinica će brojati 25 pripadnika, lica koja su već zaposlena u Gradskoj upravi i u javnim preduzećima. Radi se o dobrovoljnom angažovanju, a kako saznajemo, za njihov rad neće biti izdvajan novac, osim onda kada budu angažovani, i tada će biti plaćeni kao da su radili dodatne sate.

– Formiranje jedne ovakve jedinice inicirano je činjenicom da je Grad Zrenjanin prošle godine, u projektu prekogranične saradnje sa Rumunijom, dobio vrlo vrednu opremu za reagovanje u vanrednim situacijama. Imamo izuzetno kvalitetnu i skupu opremu koja bi morala da bude angažovana ukoliko dođe do vanrednih situacija. Ta oprema u ovom trenutku stoji bez upotrebe, a na nama je da jedan broj ljudi, upravo onih koji će činiti Jedinicu civilne zaštite opšte namene, obučimo za upravljanje nad istim, kaže načelnik Odeljenja komunalne policije, odbrane, vanrednih situacija i zajedničkih poslova mr Igor Virijević.

U predlogu Odluke koju su većnici jednoglasno prihvatili, navodi se da pripadnici buduće Jedinice treba da prođu opštu obuku, ali i posebnu obuku za rad na materijalno-tehničkim sredstvima poput strujnih agregata, muljnih i vodenih pumpi. Pored toga, u sklopu posebne obuke, učiće pružanje prve medicinske pomoći, i steći će znanje iz oblasti protivpožarne zaštite.

Svakoga dana objavljujemo nove video vesti i reportaže iz Zrenjanina na našem Youtube kanalu, prijavite se.
PerSu marketi

– Ova jedinica će moći da radi i klasične poslove poput čišćenja snega, ali s druge strane, više od toga je važna spremnost tih ljudi da u slučaju vanrednih situacija, u svakom momentu, bukvalno u roku od sat vremena, mogu da reaguju na bilo kojoj poziciji u gradu i u naseljenim mestima, kaže Virijević.

Jedinica civilne zaštite opšte namene biće najvećim delom usmerena na reagovanje u situacijama poplava, kako primarnih koje nisu česte u ovom području, tako i sekundarnih-podzemnih, sa kojim Banat, naročito poslednjih godina, ima dosta problema. Prema rečima našeg sagovornika, ta Jedinica bi trebala da bude u potpunosti spremna već u oktobru ili septembru.

Osim formiranja posebne Jedinice, na istoj sednici Gradskog veća a zatim i na sednici Skupštine grada, usvojen je predlog Odluke o pokretanju inicijative da se svi gradovi i opštine u Banatu ujedine kako bi u vanrednim situacijama reagovali zajednički. Sledeći korak biće razgovori sa predstavnicima opština i gradova u Banatu, sa ciljem da prihvate inicijativu grada Zrenjanina.

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh