I love Zrenjanin portal

  • Zr oglasi
  • Univer export
  • Harmonija Zrenjanin
Drugi pišu

U tragediji kod Ečke poginuli pilot i tamburaš iz poznate reklame za pivo

U stravičnom padu aviona „cesna“ kod sportskog aerodroma Ečka poginuli su pilot Dragan Živković (57) i učenik letenja Gordon Stopar (46).

Živković je bio penzionisani vojni pilot, a Stopar član tamburaškog orkestra Romansa, koji je učestvovao u snimanju popularne pesme „Naša stvar“ u reklami za „jelen“ pivo.

Nesreća se dogodila juče oko 12.30 časova, nedugo nakon što je avion sa Živkovićem i Stoparom poleteo. Inače, to je bio čas obuke u okviru škole „Pegaz“ iz Beograda.

aerodrom-ecka

PerSu marketi

Nekoliko puta uzletali

– Uzrok nesreće još se ispituje. Prema nekim informacijama, zadatak leta instruktoru i pilotu studentu bila je rutinska vežba otkaza jednog motora, a letelica se srušila upravo zbog prestanka rada jednog od motora. Prema drugoj verziji, do nesreće je došlo kada su instruktor i učenik uvežbavali školske krugove u zoni aerodroma, a prilikom drugog zaokreta došlo je do pada u kom su obojica poginula. U obe verzije nesreća se dogodila na maloj visini – navodi za Kurir izvor iz istrage.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

Kako ovaj dnevni list saznaje, Živković i Stopar su u toku jučerašnjeg dana nekoliko puta uzletali.

Kad su poslednji put seli u avion i poleteli, napravili su jedan krug. Leteli su malom brzinom i na nisko. Nekih 200-300 metara nakon uzletanja letelica se odjednom srušila u njivu s visine od oko 100 metara. Pala je na krilo, a potom se zapalila – kaže izvor Kurira iz istrage.

Na mesto nesreće ubrzo su stigle vatrogasne i ekipe Hitne pomoći.

– Avion je već bio potpuno izgoreo! Vatrogasci i lekari su zatekli jeziv prizor. Tela dvojice pilota bila su ugljenisana. Vatrogasci su protivpožarnim aparatima ugasili manji požar. Dim se širio na sve strane – kaže naš sagovornik.

Avion u mađarskom registru

Predsednik Komisije za utvrđivanje ozbiljnih udesa u civilnom vazduhoplovstvu Zoran Petrović izjavio je da je sportski avion bio na trenažnom letenju. On je istakao da je reč o ozbiljnom udesu u civilnom vazduhoplovstvu i da je avion „cesna“ bio u mađarskom registru civilnog vazduhoplovstva.

Poslednji nastup Gordona Stopara – preksinoć svirali zajedno

Gordon Stopar svirao je kontru u novosadskom orkestru Romansa. Kurir je juče uspeo da stupi u kontakt sa Stoparovim kolegama iz orkestra.

print-screenNastradali stopar u reklami za pivo (prtsc. Kurir.rs)

– Potreseni smo, upravo smo saznali šta se dogodilo. Razumite nas, ne možemo više da pričamo – rekao nam je Danilo Ninković. Njegov kolega Nikola Miletić kaže da su preksinoć svirali zajedno.

– Kad god smo svirali, stajao je pored mene. Ne znam kako ću sada da sviram – kroz suze je rekao Miletić.

Portal „Tango six“: Instruktor bio iskusan

Petar Vojinović, urednik portala Tango siks, kaže za Kurir da je obukom rukovodio iskusni pilot-instruktor.

– Dragan Živković je leteo i u civilstvu i u Vojsci Srbije, i poznat je kao savestan profesionalac. Škola letenja čiji je avion izgubljen jedna je od poznatijih u Srbiji, rade na sportskom aerodromu Lisičji jarak, koji je trenutno van upotrebe, pa se obuka obavljala na aerodromu Ečka. Većina udesa, kada govorimo o oblasti opšte avijacije i rekreativnog letenja, uzrokovana je ljudskim faktorom – rekao je Vojinović.

Izvor: Kurir.rs   Foto: Tango six

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh