I love Zrenjanin portal

  • Nexe
  • 3D gradjevinska kuca
  • Ultra Caffe
Vesti Zrenjanin

U Tordi još jednom prikazan starinski način branja kukuruza

Protekle nedelje u Tordi je dvanaesti put održana tradicionalna manifestacija „Festival kukuruza „.

U okviru manifestacije čiji je cilj da se  sačuva vekovna tradicija ručnog branja kukuruza kao i da se običaji naših predaka prenesu generacijama mladih ekipe su se takmičile  i u kuvanju tradicionalnih jela poput svinjskog ili pilećeg paprikaša, gulaša, sarme i pasulja.

Foto: Andraš Mentš

PerSu marketi

Organizatori manifestacije Mesna zajednica Torda i Društvo za Negovanje tradicije „Orgonavirag – Jorgovan“ pridržavajući se donetih mera i zaključaka vlade u vezi COVID-19 kao i opšte situacije odlučili su da ipak održe ovu već tradicionalnu manifestaciju, za koju su dobili  saglasnost opštinskih nadležnih organa.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

Foto: Andraš Mentš

Zbog trenutne  situacije prouzrokovane epidemijom virusa Covid 19 izostalo je učešće ekipa iz bratimljenih mesta iz Mađarske i Rumunije,  manje ekipa je učestvovalo u samom takmičenju, a izostali su takođe kulturni program i koncerti.

foto: arhiv Andraš Mentš

To nije umanjilo lepotu prikazanih običaja kao što je dolazak na njivu na fijakerima i traktorima, potom posluženje tradicionalnog doručka bez kojeg nema „ornog i složnog“ rada, a istovremeno i prikaz narodne nošnje i alata kojima su naši preci nekada radili na njivama. Atar mesta Torda površine je oko 6500 hektara, a kukuruz je najzastupljeniji. U vremenima kada useve nisu skidali moćni kombajni kao danas posao branja i krunjenja kukuruza i drugih useva bio je dug i mukotrpan.

foto: arhiv  Andraš Mentš

U ručnom branju kukuruza umeće je prikazalo sedam ekipa, a mnogo brojnija konkurencija bila je u kuvanju pomenutih tradicionalnih jela, respektabilne trideset tri ekipe.

Foto: Andraš Mentš

U ime organizatora goste i takmičare su pozdravili Janoš Dobai predsednik MZ i Eva Farkaš predsednica društva „Jorgovan“. Manifestaciju je otvorio Ištvan Pastor predsednik Skupštine AP Vojvodine i predsednik Saveza Vojvođanskih Mađara, koji je istakao značaj ove manifestacije u očuvanju kulture, tradicije i zajedničkog življenja i međusobnog poštovanja na ovim prostorima.

naslovna fotografija:  Helyi televizio

izvor: Žitište Online

FOTOGALERIJA

 

 

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh